shutterstock 2207071585 copy
Prokletstvo zemalja bogatih prirodnim resursima

Korumpirane režime je lako kupiti

Izdanje 21
  1. Корумпирани опозиционари – западне подгузне муве, су одавно купљени. Одавно роваре и раде на штету српског народа и српске државе.

    1. Ali srećom, radikali su nekorumpirani i nepotkupljivi, a rade isključivo u korist tzv.“naroda“, zar ne?

    2. … pri ruci su napredne uvrede i podmetanje izdaje. Ništa novo, klasičan fašizam.

      1. Koliko sam čuo da ruda litrijuma ostaje u Srbiji i da se neće izvoziti te će celokupna prerada od rude do finalnog proizvoda biti u našoj zemlji.

        1. Ko će biti vlasnik rudnika i tih firmi za proizvodnju finalnih proizvoda.Jednostavnije, ko će uzeti profit od svih tih poslova.Pod pretpostavkom da je sve to moguće raditi bez ugrožavanja prirode.

    3. Ovog-navodno Dragan… treba ignorisati. Tipičan AV bot, takozvana podguzna muva… Prodao bi se za šaku dinara… Srbiju za džačić zapadnih dolara… Shvati više da si ti štetočina i da živimo ovakve živote zbog takvih kao ti – štetočina. Vidi, volim ćirilicu ali je ne koristim zbog takvih kao ti – štetočina našeg drutva… Toliko o patrioti koji ne zna ni šta je to.
      Tekst je odličan!

      1. Ma ne treba ga ignorisati,bas je pogodan za za……nje,
        Ko o cemu on o podguznim muvama,naravno zapadnim.
        A o domacim kao sto je on , ni reci. hahahaaaaa

    4. Ciao Botino, jel si na dezurstvu ? Cudi me da nisi
      pomenuo Djilasa i njegovih 619 miliona !

    1. Pa jel nije, pa on i njegovi su i doveli ovu krvopiju Rio Tinto u Srbiju i menjali zakone zbog njih.

  2. Oni koji svojim ponašanjem dozvoljavaju ovako nešto lako je sw dogovoriti, jer je novac njihov pokretač.

    1. Možda je novac pokretač ali za celokupno društvo, za razliku od žutaća koji su novac trpali u svoje džepove.

    1. Svako ima prava na svoje mišljenje i veoma je maliciozno što vređaš svoj narod ako si uopšte i Srbin.

  3. Opozicija našla da nam priča nešto o korupciji! Oni su nam prodali zemlju za vreme svoje vlasti i sada isto rade!

    1. Čekaj malo, ako je opozicija „prodala zemlju“ (kome?) za vreme svoje vlasti, kako to može da još i sada radi, za vreme Vučićeve vlasti?!
      Ili hoćeš da kažeš, Vučić je (jedina) vlast, ali zemlju i dalje prodaje opozicija?
      Ti beše nekakav bot humorista, a?

      1. Žuti su prodali nakvalitetniju bačku zemlju hrvatima, Agrokoru, Tadić je to uradio, tako da katastarski gledano hrvatska zemlja dopire do prvih ulica u Apatinu, da ne pričam o Somboledu, Frikomu, Plazmi, sve su prodali

  4. Професор не даје одговор како се ослободити колонијалне власти и заштити ресурсе од пљачке индустријски развијених земаља. Ако је некако могућуе, један од начина је повезивање и сарадња са другим мањим земљама у окружењу које имају сличних проблема. Што се Србије тиче, нама остаје само Босна и Херцеговина као једина са којом можемо да склопимо неки савез, јер су остали у НАТО.

    1. de procitaj ti ponovo sto je napisano ali sa razumevanjem ,srici ako treba,mozda ces pronaci odgovor

    2. Eeej dr ne zanosi se ! Kakve veze ima NATO ?
      Ima zemalja koje nisu u NATO a saradjuju i sa zemljama
      koje su u NATO-u. Npr. Austria ! Nego ce Srbija da se
      povezuje sa Burkinom Faso i Evstatinijem, zato sto nisu
      u NATO ! hehehe

  5. Tekst je opisao pravo stanje u nasoj zamlji. Sa ovom vlascu, Vucicem i njegovim klanom, nama nema spasa i bice nam jos gore nego sto je sada.
    U Srbiji dobro zivi samo SNS klika i podguzne muve oko njih.
    Postao sam jako pesimistican u vezi daljeg zivota obicnog gradjanina u Srbiji.

    1. Daj bote imaš li nešto smislenije da napišeš, mračiš po diktatu, jel bar ukusan taj sendvič.

  6. Capital se siri isto kao I „RAK“!?
    Zahvata samo zdravo tkivo.
    Sve je pocelo osvajackim ratovima,pre vise 100-tina godina.
    Uz pomoć NATO zastite,kolonizacija I pljacke su legalizovane.
    Korupcija je sastavni deo ….danasnjice!?
    Ako ne uspeju da podkupe VLAST(MILOM),ONDA CE TO URADITI SILOM.
    MALO LI SMO SE TOGA NAGLEDALI……

  7. Slažem se sa podosta konstatacija iznesenih u tekstu, ali imam opasku u vezi teze autora koja se često provlači u delu naših medija, naime da „Autoritarnost i korupcija idu jedno uz drugo”.
    To ne mora da bude tako, to je kao kada bi neko rekao – u Skandinavskim zemljama je veliko učešće žena u politici pa su te zemllje zato veoma razvijene. Dobro, a šta ćemo s podatkom da najveće učešće žena u svetskim skupštinama imaju Ruanda, Kuba i Bolivija, a te zemlje ne spadaju u naročito razvijene, naprotiv?

    Imamo primer Singapura, koji je bio i kolonija, veoma je autoritarna država kroz istoriju, tu preko 60 godina vlada ista partija, a ta zemlja je veoma razvijena sa jednom od najnižih stopa korupciije u svetu, Prvi premijer je bio Li Kuan Je, koji je na toj funkciji bio preko 30 godina (1959-1990), vladao je “čvrstom rukom”, a donedavno je bio premijer ( od 2004. do 2024.) i jedan vanredni čovek, Lee Hsien Loong, koji bi mogao da se smatra najinteligentnijim premijerom u svetu, a potvrda za to bi bila njegova titula “Senior Wranglera” koju je stekao na engleskom univerzitetu Kembridž.

    Ovo zvanje se smatra najvišim intelektualnim dostignućem u Britaniji, nije vezano ni za Wrangler farmerke, ni za Wrangler automobile, već za matematiku i sl. i zadobija se izrazito teško i retko, a poenta bi bila da je Singapur i veoma meritokratska i autoritarna, ali i zemlja koja, uz skandinavske, ima najniži nivo korupcije.

    1. Tekst i jeste odličan, korektan, potkovan istorijski dokazanim činjenicama.
      Da onlajn-falanga to ne može da podnese, je za očekivati, odatle i sve ove nebrojene uvrede i podmetanja izdaje i stranog finansiranja, iako SNS od svih partija prima najviše stranih donacija i to slučajno baš od Konrad Adenauer Zadužbine nemačke CDU…

      Ja to zovem vrh licemerja.

      1. Botovi SNS sekte su uspaniceni, tastature su se
        usijale, sendvici kasne…prava katastrofa ! hahaahaaa

      1. Znači Francuska je država imbecila kao i Portugal jer su kopanje litijuma proglasili projektom od nacionalnog značaja, u Portugalu se već kopa dok Francuska vrši pripreme.

    1. Ne razumete…ovde se ne radi o litijumu, nego ostanku na vblasti i grabežu! Prodati rzdnik zlata??? Opozicija?
      Treba skrenuti pažnju, da se nebi postavilo pitanje: Ko je prodao Trepču, Gazivode, Knin, Kosovo! To je poenta, svaki dan, nova“žvaka“!

    2. Zaboravili su „presvučeni „radikali, šta su radili, kad su bili vlast i opozicija. Danasa, opet jašu.

  8. Odličan tekst i ujedno naša slika i prilika. Navedeni primeri su više nego dobri.
    Na kraju i pouka i putokaz šta raditi da nam bude , za početak, bolje.

  9. Da li je moguće da ovako komentarišeš zemlje koje su bogate prirodnim resursima i zemlje koje su „bogate“ (uglavnom zapadne) i SAD? Da li si se možda zapitao odakle im to bogatstvo ? Sve zapadne zemlje su bili kolonizatori u najvećem delu sveta, najviše Afrike i Južne Amerike. Tamo su ih ugnjetavali, pretvarala u robove, i svi njihovo bogatstvo uzimali za sebe. SAD su se obogatila na račun drugog svetskog rata. Najveći broj nacista je prevezao u SAD, i svo zlato, dragulji koje su opljačkali fašisti preneto je u SAD. Nabroj mi i jednu zemlju iz Istočne Evrope koja je bila kolonizator ? A arapske zemlje su se obogatila, (ali ne sve) zato što imaju naftu i gas. Ali svet se očigledno menja.

    1. Ovo što ste naveli, spada u tipične fraze, stereotipe i opskurnu laž, ali računate da ako istu priču ponovite, ne stotinu, već hiljadu puta, onda to može i da postane istina.

      Vi i Vaši učitelji sa Istoka, debelo ste u propagandi nadmašili Gebelsa, fudbalskim rečnikom rečeno, u svim elementima igre.

  10. Predsednik Vučić je upravu kada kaže da nisu sve zemlje uvek bile bogate i sve uvek siromašne.

  11. Debeb: Narod niko ne može da prevari. On najbolje zna da Vučić gradi i izgrađuje Srbiju i njemu daje svoje poverenje.

  12. Trka za litijumom se ubrzava svi žele litijum da kopaju jer uviđaju da litijum donosi dobit.

  13. Baš tako, očit primere je žuti režim, pokupovali ih stranci za neku sitnu lovu, pustoš koju su ostavili izta sebe je srazmerna kataklizmi jednog naroda, nikad više.

  14. Proizvodnjom litijuma trenutno dominiraju Australija, Kina i Čile, što znači da nije Srbija prva u tome kako lažljivi ljudi iz opozicije kažu lažu.

  15. Živkag2306: Pa upravo je bivša vlast bila dovela Srbiju do bankrota i narad da živi ispod granice siromaštva. Narodu je svanulo kada su tu vlast smenili na izborima 2012.godine.

  16. Litijum je šanasa za drzavu koja ne sme da se propusti , obecava bolju budućnost naše dece .

  17. Najveći ološ i uništitelj naše Srbije koji je prvi doveo Rio Tinto u Srbiju se sjatio i sada bue narod lažu . To sve treba pohapsiti lopovi

  18. Potražnja za litijumom će se, prema procenama povećavati Srbija treba da iskoristi svoju šansu.

  19. Da li će i kada iskopavanje litijuma otpočeti u našoj zemlji Srbiji zavisi i od ispunjenja strogih ekoloških standarda.

  20. Pročitajte od Dr Nosrata Peseškijana, Istočnjačke priče-košulja siromašnog čoveka. Bogatstvo je relativan pojam, za svakog je nešto drugo.Za nekog su materijalne stvari, za nekog pamet, porodica, zdravlje itd.
    Ovo navedeno nije merilo, naročito kad je merilo po broju stanovnika.Tako ni ukusi ni šamari se nemogu uporediti, jer nemate dva ista.

  21. Srbija izvozi….,napisao je pisac u ovom tekstu,suštinski,pogrešno. Da je pisac pisao o nafti mogao bi da napiše Norveška izvozi ili Saudijska Arabija izvozi i to bi bilo tačno.Kod nas izvozi jedna kineska kompanija naše rudno bogatstvo kao rudu ili poluproizvod, bez bilo kakvog suštinskog uticaja naše države i ozbinih prihoda za nju.Srbija je onaj čovek koji po ceo dan sedi ispred prodavnice u selu na gajbi za pivo i pije pivo a svoju zemlju je prodao ili dao u arendu.Za te ljude niko u selu neće reći da su domaćini.Srbija i rudarenje nisu problem, problem je u vlasništvu nad firmama koje rudare i kontroli tih firmi.

  22. Bojim se da je naša sudbina, na duži rok, prokleta. Najveći deo mlađe visoko obrazovane populacije je otišao da nekim drugim državama donosi dobit a ovde su ostali oni bez visokog obrazovanja i oni sa lažnim diplomama, od kojih stvarno nema koristi na duže staze. Tek kad ova lopovska polupismena bagra, sa kupljenim diplomama, ode a obrazovanje i školovanje postanu prioritet države, moći će da otpočne preporod ove ojađene nacije, koji će trajati više decenija, jer uvek treba više vremena da se nešto popravi nego da se pokvari.

  23. Nisam baš siguran, »da će se tražnja za litijumom do 2035. povećati šest (6) puta.«. Naime, u Kini je februara ove, 2024. krenula serijska proizvodnja automobila sa sodijum-jonskim baterijama. Klikom na link moguće je videti razliku između litijum-jonskih i sodijum-jonskih baterija.