1707381524 20240208 082658 b
Poreska rašomonijada ili zašto se u Srbiji porez plaća i na ono što neko drugi koristi

Ko je ovde lud

  1. Осим пореза, занима ме Да ли су плаћне услуге Инфостану (одвоз комуналног отпада, утрошак струје и воде…) и на чије име ? . . .

  2. Sam zakon o restituciji je nemoguca misija i moze da se uporedi sa jednom jednacinom sa bezbroj nepoznatih. To je u matematici nemoguce resiti.
    Tako da je ostavljena mogucnost dezavi da resava kako joj se svidi.

  3. Da li je plaćanje poreza na imovinu praksa u svim državama ili je to eksluzivitet samo kod nas?

      1. Ne plaća se svuda, tj. zavisi šta se smatra imovinom kao osnovom za plaćanje poreza, tako na primer u susednoj Mađarskoj na stambeni prostor do 100m2 se ne plaća porez na imovinu… takvih primera ima baš mnogo i zavisi od države do države.

  4. Da li sam dobro razumeo, ako izdajem stan, porez ne plaćam ja kao vlasnik već zakupac dok boravi u stanu? Ako je tako, pretpostavljam da to važi samo ako je ugovor o zakupu overen kod notara?

    1. Porez plaća vlasnik. Vlasnik ima državinu jer je zakupac posredni držalac. Nema veze sa li je ugovor overen ili ne jer je dovoljno da ugovor postoji. Kod garaže odnosno muzeja autor teksta je dobro primetio svaku činjenicu. Nebulozna obaveza da se plaća porez na nešto što nije u tvom posedu i što tek u postupku izvršenja konačno dobijaš u državinu.

      1. Vlasnik je vlasnik i uziva pravo svojine. Ako je nepokretnost u zakupu, Drzalac je logicno zakupac a ne vlasnik. Porez na imovinu placa Vlasnik, nikada i nikako zakupac. Zakupac moze samo placati porez drzavi od 20% mesecno od iznosa mesecne zakupnine. A godisnji porez na imovinu placa uvek i jedino vlasnik nezavisno od toga da li je stvar predata u zakup ili nije

  5. U ovoj državi porez plaća samo sirotinja, niko ovde nije naivan, jasno je ko kako i šta radi u ovoj zemlji. Muka je što ćutimo i trpimo da nam deru kožu s leđa.

  6. A šta onog u opštini što čuka rešenja briga ko je vlasnik a ko korisnik il šta već. On i onako nema veze sa životom, jer je njega tu partija postavila da namakne pare i garant nema potrebno obrazovanje za to što radi. Živ primer: prethodna ministarka poljoprivrede postavljena za direktorku Železnica infrastruktura. Do juče muzla krave i davala Galifak kokoškama a sada će da se bavi dizelkama i šinobusima.

  7. Ovde je osnovno pitanje da li su vlasnici posle zavrsenog postupka vracanja imovine tj. posto su postali vlasnici navedene imovine, uzimali bilo kakvu naknadu od grada ili „Moderne garaza“ za izdavanja. Ako jesu, onda su oni bili pravi vlasnici i trebali su da placaju porez. Ako nisu, osnovni razlog za neplacanje poreza sa njihove strane je trebao da bude to sto oni jesu de jure usli u posed, ali nisu de facto, jer da jesu de facto dobili bi kiriju svaki mesec, cak i od neprofitne organizacije. Sta jednog vlasnika ima da sekira da li je stanar neprofitan ili profitan – on je jednostavno stanar, i ima da placa kiriju. Sa ovom pricom nesto nije u redu.

    1. Tanja, taj muzej nije imao za burek, a ne da placa zakup neki za taj prostor. Ovo je samo jos jedna u nizu svakodnevnih nelogicnih Twilight zone prica iz SRB, odnosno rubrika verovali ili ne. Posto je jedan moj BG prijatelj preko njima zajednickog hobija bio bas dobar sa pokojnim Bracom, bio sam u prilici da vise puta pricam s njim i njemu bliskim ljudima, a i da provodim vreme u tom muzeju. Osim sto nikad nije nista rekao, u prevodu zestoko introvertiran covek, ocito je bilo i da je taj muzej jedna velika mucka sto se samog statusa tice, prosipanje iz supljeg u prazno. Jedino mu se mora odati postovanje, da je sve te aute sacuvao na jednom mestu, to je stvarno neprocenjivo. E da je sprecio prodaju jednog od Titinih Pullmana. Verovatno primarno zbog toga, jer se ga nije mogao licno docepati, ali ipak.

  8. Glavna karakteristika vladavine SNS su NESTRUČNI i DILETANTSKI kadrovi. Izuzetno mali broj kadrova ima završene državne fakultete, a to se može primetiti po njihovim aktivnostima👎

  9. Bilo bi interesantno saznati da li su se sami prijavili da plaćaju porez na imovinu kako zakon nalaže ili im je poreska nešto rešenjem uvalila.
    Da li je RGZ naslednike upisao kao vlasnike nakon rešenja restitucije.
    Da li su uopšte ušli u posed ili rešenje o restituciji nikada nije sprovedeno u praksi.
    Da li je u RGZ bio upisan taj korisnik.
    Mnogo nejasnoća osim što znamo da su ih naguzili.

  10. Ja znam porodice koje imaju po uplatnici infostana 64m2 i za tu kvadraturu placaju porez a imaju preko 90m2 stambenog prostora više decenija štete državu kroz porez, toplanu kroz grejanje, kucopazitelja, stanare kroz fondove održavanja, zajedničku struju u zgradi na štetu komšija itd.to je malte 90% u stambenim zgradama u Beogradu …

    1. A jel znas neke sto imaju 24 stana u Bugarskoj i ko zna koliko jos sirom Sveta i sta cinis po tom pitanju? Ovako, lako je da zavidis prvom komsiji sto ima 30m2 vise (verovatno i od tebe) Ruzno js na zivot gledati tako sitnicavo, probaj da prevazidjes tu ljubomoru na bliznjeg svog

  11. Porez na dobit od zakupa placa Zakupac umesto Zakupodavca i to je „porez na zakup“ kako u tekstu pise i placa se svaki mesec 20%. Ali, porez na imovinu tj svojinu nad nepokretnoscu (cak i kada je ona data u zakup) placa vlasnik i to godisnje. Dakle ne mesajmo babe i zabe.

  12. tako bi bilo u normalnim zemljama ali ovde….trebalo bi da znate da taj porez na imovinu obračunava i šalje lok uprava,opština stari grad,zaposleni tamo…polupismeni sa pitaj boga kojim školama,rade po automatizmu
    šta tek reći za naslednike kojima je vraćen hotel u ulici do starog dvora,totalno razvaljen i ruiniran,nekoristan i stigao im je porez čak i onaj koji predhodni dugovao
    u normalnoj zemlji bi tražili da im se vrati hotel kakav je i bio kada je nacionalizovan,u funkciji

  13. Porez na imovinu ili na bilo sta drugo placa se po resenju Poreske uprave. Ne moze neko napamet da placa. Kod gradjana porez na imovinu placa vlasnik a ne onaj ko je u zakupu. Jedino ako je to kod restitucije drugacije.

    1. Postari ostavljaju resenja u vratima, tako da moze svako da slika resenje i plati na tudje ime. Stari vlasnici pokusacaju da smanhe dug, jer ovi koji su u njemu beplacaju i drzava njih ne ganja , vec stare vlasnike kada im vrati. A ti posle parnicu.

  14. Zašto se plaća porez na nekretninu u kojoj se živi? Za vikendicu, drugu nekretninu – u redu, ali zar nije pljačka građana da plaćaju porez na imovinu koju koriste za život?