Rudnik Resavica foto Zoran Loncarevic 1
Tragom obećanja zvaničnika da bi projekat Jadar preporodio Srbiju

Norveški standard i srpska posla

Izdanje 10
  1. Pisete o necemu u sta se ne razumete. Apsolutno ste podelili neistine i mnogo toga spinujete i spekulisete.

    Jako los tekst. Ako se porede stvari realno kako jeste sve izadje to na isto ili vrlo slicno.

    1. Vaš komentar bi bio ubedljiviji kad biste ga obrazložili. Ovako, rekao bih da ste malo naprednija verzija bota.

    2. Pitam se u kom call centru napredne sekte vas stancuju. Cime li vas hrane tamo kad se tako razumete u sve?

    3. Ovako paušalnu ocenu može i moja baba da iznese. Je l možete da malo argumentujete svoje tvrdnje? Možda i Vi neku računicu ovde da izvedete?

  2. Srpska civilizacija je u kontekstu priče još u kamenom dobu,i ostaće,zarobljena,u istom na vjeki vjekova.Amin.

  3. Srpska civilizacija je,u kontekstu ove priče,još uvek u kamenom dobu,i ostaće,nažalost,u istom na vjeki vjekova.Amin.

  4. Nema bas mnogo zemalja u svetu, koje bi planski nekome sa strane darovala svoja bogatstva, kao sto to radi Srbija. Naravno, imamo na mnogo lokacija ostatke kolonijalizma, starih nepovoljnih ugovora, koje su potpisali oni, koje su kolonijaliste pametno instalirali na vlast gde god su harali. A i mnogo neokolonijalizma, predominantno kineskog i pomalo i ruskog. Ali negde nema slucaja da neko dobije rudnik za 3% rudne rente, ni u Africi. To moze samo u Srbiji. I tu dodjemo do izjave pokojnog P. Ejdusa: Mi smo u sustini jedan slugerajsko-podanicki narod, koji ume da bude i dousnicki.

    1. @Slovenac,potpuno se slazem sa vama osim u jednoj stavci.Ovo davanje rudnika strancima za bedan postotak ne cini narod nego njegova kvisliska elita.Elita koja vara i na izborima a kamoli ne bi kad je novac u pitanju.Njima je i vise nego dovoljno tih 3% ili pak 5% rudne rente.Jer je ne dele sa narodom.Za njihovu kliku,gore na vrhu piramide to je vise nego dovoljno.Posle ce da glumataju humanitarce deleci po koju hiljadarku pred izbore.I to,vidi vraga-svima iznad 18 godina,bez obzira na njihovu materijalnu situaciju.Vazno je da su glasaci.Mladi svet,koji bi trebao da bude buducnost Srbije su razjurili po belom svetu da bi slali devize i da bi plagijator Mali na taj nacin drzao vestacki vrednost Dinara.Tako jos jednom pljackaju ne samo ove koji su ostali u zemlji nego i devizne penzionere.Beograd na vodi se siri kao arhitentonska kuga.Zemlju nisu dali ni po tih bednih 3% zakupa vec za kilo kamiljeg pecenja.Sto je najjadnije ,ni tih pisljivih 3-5% je nemoguce kontrolisati jer mi nemamo drzavu vec imamo neki surogat od nje.Vlada jedan covek uz pomoc sacice poltrona.

      1. Dragane, nisma ni mislio da narod ima direktno nesto sa time. Zna se tacno ko vodi kolo, naravno. Izjavu uvazenog Predraga sam dodao vise metaforicki. Jer najvise prica o vlasteli i njenom delovanju, a narod koji to podupire njihovu poziciju ipak vidi kao nesto, gde bi i oni voleli da budu.

      2. Narod u biti daje eliti sva prava. Stoga sve dok je za sendvič spreman da se proda uz to i budućnost svoje dece nema prava na aboliciju. Mi smo Srbi nule od naroda i kolektiviteta.

    2. Не разумем се нешто у те проценте. Та 3% јесте мало у односу на 100%, али ако је Кинез власник 66%, а држава 34%, зар онда у укупном збиру држава не узме 37%.

    1. Vićoni -malo si omašio. Kanap je preslab da izdrži ljudko telo kod vešanja. Mislio si na UŽE. Za sirovine za izradu užadi, trudio se državno-udbaško-vojni „trudbenik“ Koluvija gajeći konoplju. A ono, možda greškom onih koji su u njegovo ime negovali i zalivali konoplju, dok su policijsko-vojne snage obezbećivale rasade, napraviše kanabis ili marihuanu. Isto mu dođe. Ne za užad nego sa evropsko tržište! I sudstvo, možda na mig vrhuške, i pored jasnih zakona i još jasnijih dokaza, nikako da ih osude jer, eto, po AV Koluvija (još) nije ubio nikoga! Pa može i bez nanogice da šanluči Beogradom.

  5. Kakvi smo, dobro je da još imamo i ovo od države, razbojnici će i ispod kamena iskopati i ukrasti sve iz Srbije. Ne oni spolja već domaća bagra.

  6. 1. Projekat Jadar, kao projekat Rio Tinta nema podršku državne uprave.
    2. Rente za naftu-gas i čvrste min. sirovine se uvelike razlikuju, te se ne mogu porediti.
    3. Javite Parivodiću da postoje bilanse i vanbilansne rezerve.
    4. Privatne firme ne moraju da daju svoju dokumentaciju na uvid, ali Ministarstvo mora. Tako da, tražite rezultate od resornog ministra, po zakonu o dostupnosti informacijama.
    5. Ako se autor bavi generalno stanjem u oblasti srbijanskg rudarskog zakonodavstva, zašto u nadnaslov nije stavljen ZiĐin koji već kopa po Srbiji, a ne Rio Tinto. To navodi na zaključak da autor namerno stavlja u prvi plan zapadnu kompaniju. Srbijanski šljunak se vadi, od strane spskih preduzetnika, bez rudne rente, ali autor o tome ne piše.
    6. Što se tiče utiska o tekstu u celini, to je skrpljen niz teza već čuvenih od strane ekoloških aktivista bliskih Državnoj upravi.
    7. Redakciji predlažem da sačini tekst o Rio Tintu u Srbiji i shvati šta se iza brda valja.
    8. Rio savi predlažem da angažuje Bojanu Lekić kao PR, jer su zvanične izjave i napisi tipa prekuvanih testenina.

  7. Tarabići se zeznuli!
    Odneće i krušku.
    Treba zabraniti tim evropsko huliganskim banditima da iznose bakari i naftu.
    Indijanski poglavica je dobio ogledalce i sitne đinđuve, a naš poglavica „čarobnu tablu „, po kojoj nam objašnjava naš prosperitet.

    1. Viktore ti si već u oblacima? Kako, bre, da Vučićevom najnovijem „bratu“ (posle brojnih Arapa, Mađara, Turaka idr.) Kinezu Si Đinpingu zabraniš da iz Srbije iznosi i bakar i zlato, zajedno vredno i do 3 milijarde dolara godišnje, za samo neku pišljivu rudnu rentu od 3-4% kada nas je AV „đuture“ što prodao, što poklonio Kinezima? Kroz dug od oko 18 milijardi SAD $ Kini koji će, posle zaduživanja verovatno kod Kineza za blesavi Expro 27, kojim se oduševljavaju samo pubertetlije ali i AV i njegovi, porasti za najmanje još 12 milijardi dolara i biti ukupno oko 40 milijardi $ duga, već smo postali KINESKA KOLONIJA!

  8. Kolega geolog ocigledno ne poznaje materiju koju je studirao i o kojoj pise. Nazalost los pokusaj da se napravi senzacionalisticki tekst sa mnogo kao kompleksnih ali nespojivih tvrdnji. Ukratko pomesao je babe i zabe. PS. Linkedin profil mu je hit!