Protest Rio Tinto
Zbog čega je Rio Tintu svejedno hoće li se kopati litijum u Srbiji

Prodavanje države za staklene perlice

Izdanje 8
  1. Mislim da bi Rio Tintu trebalo dozvoliti da radi, ali i inspektorima za zaštitu životne sredine da im rad zabrane ukoliko istu ugroze.
    Naravno uz odgovarajuće kazne i obavezu otklanjanja eventualno pričinjene štete.

    1. Rio Tintu treba dozvoliti da radi. Ovi sto su protiv treba im traziti objasnjenje, zasto su protiv. Verujte, to su sve neznalice i neradnici.

      1. Nece kopati ovde da vas ima milijardu. Ja sto ti kazem tako ce biti a ti mozes i ostali sa njima u vinu biti.

        1. Kad nemate nikakve dokaze trażite da vam se – veruje.?? Promašili ste i temu i mesto. Pravac kod sveštenika u crkvu.

      2. Srbija nece biti rudarska kolonija ,a mi, nasa deca i unuci necemo biti njihovo roblje.

      3. Нема од тога ништа! Рио Тинто неће копати по Србији и тачка! Народ је снага ове земље и он се пита!!!

    2. Mislim da SNS u budućnosti treba zakonom zabraniti, i organizovati specijalna suđenja za prvake stranke, nešto kao u Nirnbergu.

  2. Ako je ukinut projekat Jadar, trebalo bi iskoristiti to kao osnov za ukidanje privremenih boravaka i stalnih nastanjenja stranim drzavljanima angazovanim po osnovu ucesca u navedenom projektu, jer ne postoji potreba za njihovim angazovanjem. Nasa drzava, nasa pravila (tako bi bar trebalo da bude).

  3. Velika braća prinudni rad i dozivotna robija…za njima 5000 lopova i prevaranata…oduzimanje imovine…prodaja,,,i srbija ko švajcarska ima da bude…ali ko to da sprovede….lazne vakcine,harp,i posipanje odmah da se spreci

  4. To sto radi Srbija sa svojim rudnim i ostalim prirodnim bogatstvima je vec davno preslo sve granice normalnosti. Sa ocitom tendencom bizarnosti, preciznije receno afrikanizacije poslovanja stranih firmi. Naravno, pricam Africi sa kraja 19og i prve polovine 20og veka. Kad je Zapad Africi bukvalno za dzabe uzeo sva prirodna bogatstva. I tada su lokalne vlastele narodu prodavale bajke o napredku i opstem boljitku koji donosi ta politika. Koja je od potencialno skoro pa najbogatijeg kontinenta napravila obespravljene kolonije. Na taj isti nacin se radi i u Srbiji. U prevodu, na vlast su postavili najjaceg i najbeskropuloznijeg crnca, dali mu 3% direkt u dzep, a on neka sam misli, koliko ce od tih 3% potrositi na bensedinisanje naroda. Tako su i u SRB postavili na vlast najgore od najgorega sto je Srbija ikad producirala, radikale. Duboko autisticne, i po prirodi na skoro pa sve nacine veoma devijantne politicare, koji su vodeni logikom i praksom vizigotskih pljackasa uvek uspeli unistiti ama bas komplet sve, cega su se dotakli. Koji su korak po korak, u 21. veku, lamentirajuci nad istorijski teskom sudbinom srpskog naroda, Srbiju uspeli pretvorili u politickog/ekonomskog koloniziranog crnca usred Evrope.

  5. Kad vi to izbrojaste stotine hiljada koi se bune protiv kopanja. I ti koi se bune su većinom neupućeni. Poznavajući Ćutu i vođe iz Nedeljica bilo bi me i sramota da mi oni budu vođe

    1. Za kopanje litijuma po istrazivanju koju je Rio Tinto finansirao je oko 15% populacije .
      Tako da neblypaj gluposti.

    2. Ti si jedan od ovih sns-rio tinto igraca u prljavim igrama. Ko te placa,stranka ili Rio Tinto ?
      Stidi se, nemas ni mozga ni morala.

    3. Упућен,научи прво да се изражаваш српским језиком,није све у парама!

      1. Mislis na zutog Alaksandra Sapica,zutog Gorana Vesica,zutog Sinisu Malog,zuti Milenko Jovanov sadasnji sef poslanicke grupe SNSa .
        Na te zute mislis a ?

  6. U nadi da cu procitati nesto objektivno ovakvim tekstom ste samo pokazali neznanje i nepoznavanje ove problematike, u pravnom smislu. A i strucni sagovornici su vam jaca strana… ps. Ptanje za autora da li je procitao zbornik SANU na koji se poziva? Garant nije ili nista nije razumeo iz istog, sto je jos gore.

    1. Aha verovace struci Rio Tinta,bivsim stjuardesama i td koji preko noci postadose strucnjaci za rudatstvo

      1. Da li si ti procitao zbornik SANU ili samo jedes spanac i pametujes po tastaturi? Komentarises nesto sto nazalost ne razumes… Pitanje je bilo upuceno autoru teksta. Pozivam ga jos jedanput da procite pa ako razume neka napise objektivno sta je razumeo ako sme…

  7. Ovo je za rubriku „j…l..zbunjenog“
    Kako može da se potroši 200.000
    evra dnevno na nekakve konsultacije.Osim ako se te konsultacije ne obavljaju u nekom bircuzu,u četiri oka,uz obavezno
    koferče.Svašta ćemo još mi doživeti u ovoj državi koja je sve manje država,a sve više tipična kolonija.

  8. Da izvučemo glavno : Porez se NE plaća na prihod već na dobit. A ta dobit je minorna, jer se prvo umanjuje predimenzioniranjem troškova, a potom i maksimalnim umanjenjem prihoda, tako što se proizvod prodaje po izuzetnoj niskoj ceni povezanoj kompaniji koja će naknadno to prodavati po pravoj ceni.
    Dakle, najbolji scenario za nas je ako ih pustimo da vade rudu – ništa, uz stalnu opasnost za trajnu štetu po zdravlje ljudi.
    A najgori, da naprave veliku štetu, pa da ih tužimo, pa da nas usmere na onog ko je dao studiju o uticaju na životnu sredinu i zdravlje da nam plati sanacije i lečenja (što je mnogo veći iznos od svih spomenutih), a taj ima 150 din na računu.

    Srednji scenario je da lopurde izvuku iz budžeta pare za odštetu, pa da se istale bez kopanja.
    A u zemlji sa boljim građanima bi krenula istraga, pa hapšenja, pa bi ispalo da je bilo podmićivanja, pa bi spakovali kojere i pobegli da ne zaglave ‘aps i za ovo do sada što su pokušali.

  9. Pa ovi sto se bune za iskopavanje litijuma oni su ih i doveli u Srbiju samo je njima sad kuku sto oni nemogu preko projekta Jadar da se obogate

    1. Koliko znam svi ti zuti koji si ih tada doveli su sada u SNSu.
      Tako da ti pojma nemas pojma.

    2. Najgori tip robova danas koji je svet video su sns botovi. Koji ajde sto su nepismeni i neobrazovani na sve to su toliko ograniceni da ce zarad primanja od 500 evra da zatruju sopstvenu decu i jos da javno to priznaju pisuci ovakve grozote. Jezivo!!!

    3. Ti su im dali dozvolu za istrazivanje,pre 20 godina a ne za eksploataciju. U Srbiji trenutno ima preko stotinu lokacija koje je ova vlast dala za istrazivanje. Nadam se da nece svi dobiti dozvolu. Litijum se ejsploatise u nenaseljenim pustinjama. Koji ludak bi to radio pored najzdravijuh vodotokovai i u tako plodnoj dolini?

    4. Daro, Darice, nasa mozgalice, sve ste povezali, sve ste ih razotkrili. Nevidjeno kako dobro i polupismeni umete razmisljati ponekad.

    5. Niste svesni da otvaranje takvog rudnika prevazilazi politiku, jer ZAUVEK uništava vodu i zemlju. Neće stradati samo Jadar i okolina. Zagađena voda će se uliti u Drinu, Drina u Savu i Beograd (tj. trećina stanovništva Srbije) ostaje bez vode za piće, kupanje, hranu.
      Ne zanosite se više time ko će se obogatiti (oni neće ostati ovde da žive, ni njihova deca, ali naša hoće). Ne dajmo da ostanemo bez hrane i vode!
      Dođite do Bora i Majdanpeka, okupajte se u Peku i Borskoj reci, pa onda vidite šta je bitno u životu.

  10. Zakon je takav da je nedorečen i da ostavlja mnogo mesta za manipulacije i zloupotrebe. Dok god je plan eksploatacije tajna a ne postoji plan sanacije kopa i jalovišta Rio Tinto ne sme nipokoju cenu da kopa u srbiji. Rio Tinto ima problem što je mnogo uložio za podmazivanje projekta neoficijalnim kanalima i sada gleda kako da povrati uloženo. Od toga naravno nema ništa jer je srbija ozelenela i ne želi da bude kanadska kolonija u Evropi. Naravno botove boli to što Oskar neće moći da se obogati kako je planirao.

  11. Tuzno što vlast misli danarod ne zna ništa i ne vidi ništa a to je od akrobacije da prezivimo narocito penzioneri koji vecina ima do23000 penzije oni ne mogu misliti gladni a mladi kofere z ruke pa u inostranstvo dok nam uvoze radnu snagu sa besplatnim smeštajem i hranom i plus plata

  12. Da su vaši na vlasti odavno bi se kopalo pošto nisu blokirate. Ko god bio na vlasti za Srbiju je dobro da se kopa litijum.

    1. Rio Tinto nosi 95% profita i 0% jalovine otrova i bolesti,dok narodu Srbije ostaje 5% profita i 100% jalovine,otrova i bolesti.
      Tebi izgleda da to sto nosis na ramenima samo sluzi da ti ne pokisne stomak.

  13. Kad bi drzava u ovu plodnu dolinu ulozila subvencije za poljoprivredu,na primer,izradu modernih plastenika sa kontrolisanim uslovima za organsku proizvodnju,gde bi se izvozilo,imali bi veci profit. A ovi neobrazovani zagovornici unistavanja prirodnih bogatstava ne znaju sta pricaju ili su obicni placenici,tj.botovi.

    1. Majo, stvarno niste primetili, da je poljoprivreda unistena u SRB?? I da zbog Oskara i 40.000 rabojnika, koji uzimaju sav kajmak seljaku, skoro niko vise nece da se bavi s njom?

  14. Jedina temagde sam ja koji sam okoreli demokrata nasao zajednicki jezik sa okorelim radikalom u jednoj kafani. Zamislite koliko ova prica deluje jezivo da je radikal rekao Bogami meni ovo deluje uzasno.

  15. Da li neko minira Rio Tinto da bi sutra za sitne pare kupio stotine hektara plodne zemlje? Da li neko sve ovo radi da bi se obogatio? Negledajte sve crno ima i sive boje.Zašto su žuti odobrili sve a danas se bune protiv svojih odluka? Da ide voda(pare) na njihovu vodenicu da li bi bilo isto ovako? Ako su SNS za sve krivi onda su sposobni što su naterali žute da odobravaju poslove mimo volje Tadić & Co i treba da vladaju? Ako nisu za sve krivi što se ne spominje krivac a SNS kazni na izborima porazom? Da li je ovde prilika zavadi pa vladaj, zavadi narod i vlast? Od kad je to postalo plodno zemljište, posle kupovine zemljišta od strane Rio Tinta ili kad im je odobreno istraživanje? Razmislite svojom glavom s ne tuđom.

    1. Svi ti zuti koji su doveli Rio Tinto 2001 su danas u SNSu,eno ti ga jedan od njih je šef kabineta predsednika😉

  16. Cim se promeni vlast, naprasno ce Rio Tinto dati casnu pionirsku da nece zagadjivati okolinu i tada cemo svi slaviti pobedu nad SNSovskim iskopavanjem litijuma, a svi cemo mahati zastavicama za novi ekoloski aranzman, po kojem ce takodje biti iskopavan litijum. Ja rekoh, zivi bili…

  17. Ja zivim tamo dosta ljudi ima koi su za kopanje a dosta ima i koi su protiv
    Dosta su ljudi prodali parcele kuce njima i ljudi su im dali pare za to
    A sada su protiv kopanja zele da povrate svoje imanje sto su vec prodali
    Ja mislim da opstina treba da stavi na glasanje ako je vecina za kopanje
    Treba da se kopa naravno uz ekolosku zastitu

  18. Veleizdajnik na vlasti je prodao Drzavu . Da li ina neko da misli , da se obustavlja rad Roo Tinta ?

  19. Klasicne prevare raznih sumnjivih lobija i naravno rudarskih kompanija koje ostavljaju pustos sirom sveta

  20. Kakvo jos jedno lupetanje koje se sponzorise od strane Nova S. Videlo se u polsednje vreme na TV duelima koliko vasi strucnjaci barataju cinjenicama a koliko je umesana politika. Nemate nijedan objektivan clanak na ovu temu. I ne biste kao mediska kuca tuzili drzavu za izgubljeni profit. Naravno da biste to bez razmisljanja uradili jer su vlasnici vasih akcija tu da bi nesto zaradili. Vise je smesno koliko ste pristrasni i neobjektivni. Radite potpuno isto sto rade rezimski tabloidi samo na drugu stranu. Izgubili ste svaki kredibilitet i vi ste jedni od onih koji su zasluzni za raspad opozicije pred vazne lokalne izbore. Dizali ste u nebesa Savu Manojlovica prosecnog lika koji se digao samo kao protivnik Rio Tinta a znalo se od pocetka da mu je cilj politika i da ce se prodati kao sto je i uradio.

  21. Оном ко је дозволио странцима да рондају по Србији треба одузети све што имају у животу Богате се за наше паре. А нас потроваше

  22. Ponovo se bavimo poslovanjima zapadnih kompanija van drźavnog sistema subvencija (čitaj bez provizije za ugovarača ).
    Prva premisa štovanog autora je netačna, te zaključci koji slede, po logici stvari eksponencijalno se razvijaju u pogrešnom smeru. In altre parole, jedan projekat se zatvara tako što se shodno ugovoru o početku projekta, pravi zaključni dokument, overen, potpisan i zaveden propisno. Autor kao dokaz uzima, citiram “ što se mene tiče, na projekat Jadar je stavljena tačka“, privatno mišljenje ministarke koja nešto smatra na konferenciji za štampu. Dakle, to je prva tačka.
    Druga tačka tiče se glasača, koji inače ne veruju u parole državnih čimbenika Srbije, ali eto ova tvrdnja o Jadru mora biti tačna, jer se uklapa u ambijent odbrane ekološki osvešćene Srbije. Usput, ministarki se celo brdu sfuljalo na autoput, što i dalje nije dovoljno za početi sumnjati.
    Treća tačka, bolje vodite računa kako državna uprava troši vaše pare, nego kako privatna kompanija troši svoje.

  23. Mislim da je strašno, sve što je napisano u ovom tekstu…i deo je mnogo, za zemlju poput nas…čitao sam da su dali milione fakultetima po BG, ogroman novac sportskim klubovima, i udruženjima po Loznici…užas…a postupak je trebao biti vidljiv, jasan, sa svim relevantnim podacima i tačnim podacima, ali velike kompanije nemaju poštene namere, jedini cilj je profit…lično sam ubedjen da će gradjanski protesti biti izvesni, a u šta će sve izaći, pokazaće vreme ..

  24. Dok se vi prepucavate između sebe,ostadosmo mi bez rude,bez vode, bez zemlje i države.
    Samo Srbin nema sloge,
    Otuda mu bede mnoge.

  25. Saznanje koje nam je predočeno u ovom tekstu od eminentnih stručnjaka , je zastrašujuće , toliko da se bojim da li će u budućnosti uopšte biti u Srbiji stanovništva , ako Rio Tinto raskopa onaj prelepi i prebogati Jadar i celu zapadnu Srbiju , a i šire …

  26. Ako je već projekat zaustavljen, svako ulaganje Rio Tinta je bespotrebno a nagomilavanje naduvanih faktura bi trebalo da svakom sudu na svetu bude znak da se radi o prevari, u kom slučaju ne da nemaju nikakva prava da traže nekakvu „naknadu štete“ nego bi morali i krivično da odgovaraju. Najgore je što oni zaista imaju advokate sa velikim iskustvom u ovakvim sporovima a mi nemamo nikog osim državnog pravobranilaštva, koje po zakonu zastupa državu Srbiju, a koje nema blage veze sa ovakvim tužbama.