Adwo Shutterstock copy 1
Odgovor Rio Tinta na stavove srpskih eksperata o ekonomskim efektima projekta Jadar

Srbija bi od poreza i rudne rente godišnje prihodovala 180 miliona evra

  1. Kaže studija, radiće visokostručna radna snaga za 1100eura.
    Danas prodavačicu na trafici plaćaju 900eura. Ko će da radi u rudniku za platu koja će biti ispod prosečne zarade kada rudnik bude otvoren jer Precednik kaže da će prosečna plata biti 1400eura 2027.

    1. Ovo je podatak o prosečnoj plati izvučen iz studije koja je radjena pre ukidanja dozvola kompaniji RT u januaru 2022 i u skladu sa ponudom i potražnjom radne snage u Loznickom kraju. Verujem da će kompanija da radi reviziju u skladu sa kretanjem na trzistima rada i nominalne vrednosti evra. Moje lično mišljenje jeste da ova cifra nije dovoljan radni triger.

      1. Pa oni sve procene rade
        na bajatim i neažurnim podacima
        Kao i za tržište rada ,tako računaju
        cenu litijuma od pre 2 godine, kada
        je ona bila 15 000 $ po Toni.
        Od tada je cena litijuma strmoglavo
        pala na 10 000 $ ili za celih 33 %
        Sa izgledima daljeg pada , ili u
        najboljem slučaju stagnacije cene.
        Sve što oni pišu i saopštavaju je
        u najmanju ruku sumnjivo i
        veoma diskutabilno.
        Cena litijuma je samo
        jedan od dokaza manipulacija
        koje se koriste u prilog ovog projekta

        1. Pa šta ako je pala. To u računici nije nikakav pokazatelj. Kako je pala tako će se podići, prilcno normalno za mlade i volatilne metale.
          Rio je bas danas objavio kako je kupio Treceg svetskog proizvodjaca litijuma ( wall street journal, reuters). Neću da objavim link jer me skoro svaki put ocenzurišu za isti. Ali potrazite. Dakle jak veliki stabilan i reputabilan igrač je ušao na tržište ovog metala na velika vrata i uz rastući trend potražnje cena za čas ide gore.
          Radovalo bi me kada bi bulumenta prestala sa spekulisanjem oko kvaliteta izrade studija od strane Ria. Ne postoji kompletniji rad koji je IKADA za Potrebe bilo kog projekta uradjen u ovoj zemlji.

  2. Нема тих пара за које вреди жртвовати околину и пољопривредно земљиште. Узгред – само са површине коју је узурпирао Рио Тинто уз помоћ крадикала може се годишње зарадити много више од пољопривреде – наравно уз улагања и памет а не шибицаре на власти. Али ту нема провизије за врховног шибицара и мафију коју је окупио, отуда и покушаји да од Србије направи рударску колонију по цену уништавања свега – ионако неће живети ту као што рече Черчил када су му пребацили што је источну Европу препустио Стаљину.
    ПС
    Нећете копати!

  3. Pa to je 2 ( DVA) dolara, 200 dinara mesecno po glavi stanovnika!!!
    TO treba svaki dan objaviti, na bilborde postaviti

  4. Čak i ako bi Srbija zaradila duplo više od toga što tvrdite, to nije vredno uništenja prirodnih resursa, vode, zemlje, proizvoda koji se tu gaje, zdravlja ljudi itd. Tako da… žalim, ali nećete kopati.

  5. Izdvajanje litijuma iz rude
    je ekonomski neisplativ posao
    Ekstrakcija iz termalnih voda
    i slanih jezera je mnogo jeftinija
    i tehnološki jednostavnija.
    Ovde se radi o nečem drugom
    Borna kiselina i ogromne količine
    vode neophodne za sve vrste
    hemijskih procesa koje nameravaju
    da presele u Srbiju zbog manjih
    troškova i nenormalnih subvencija
    koje država daje stranim predatorima
    Ovo je bitka za opstanak
    Rešili su da prekopavanjem Srbije
    reše pitanje srpskog faktora na
    Balkanu.Sve drugo nije vredno
    bilo kakve rasprave, u pitanju
    je opstanak našeg naroda i svih
    gradjana Srbije

  6. Svesti davanje rudnika domaćim komitentima, podugovaracima i poreze i rudnu rentu na glavu stanovnika ima za cilj da uradi sledeće:
    Dezavuiše, doduše nedovoljno dobro, ekonomsku analizu projekta uradjenu na temeljan i stručan način,
    Izruga se “davackoj” politici koji promoviše vladajuca partija svodeći prihod od aktivnosti kompanije na glavu stanovnika. I da poruci da prihod od Rio Tinta jedan u nizu Vučićevoj džeparaca koje on rasporedjuje kako hoće. To je poruka.

    Sto se tiče prvog cilja isti je parcijalno pogodjen, to jest pogodio je protivnike projekta i neke medije, o dao je prilike kompaniji da odgovori. i bilo bi dobro da se o ovome javno razgovara, jer moje lično mišljenje jeste da su Soskara i Drakula preterali i zaigrali se.
    Druga prenosna poruka ove analize se ne obraća direktno Rio Tintu. Već biračima koje su navikli na državna davanja da kažu: pa šta će mi projekat koji donosi 3evra po glavi. Iako te pare neće ni da vidi, iako će to da ode u davanja za fondove zdravstvo i socijalne programe ili za sanaciju puteva mreže ili vilo koji državni projekat (bas me briga šta ko misli kako se sprovodi). Bitno je da se takav izveštaj, takvo ekojomsko izražavanje ne radi i da ne radiš korist od projekta u jednom delu zemlje na način da ga razmazes na parče leba u obliku Srbije. To nije praksa i takav način izveštavanja je iskorišćen svrhe manipulacije javnosti i zamajavanja.
    O ovome možemo pričati ukoliko je Jadar akcionarsko društvo i svaki gradjanin Srbije dobije akciju. A ovo je privatna kompanija i zamena teza poput ove je namerno zlonamerna i nema tezinu !!!

  7. Зар је могуће да живот и природа имају цену? Погледајте како изгледају предели где је Рио Тинто копао.