loto listic 20081217 foto vladislav mitic
Priča iz predgrađa: Evro, Kosovo i loto

Šta bi se desilo da se dinar izbaci iz upotrebe

Izdanje 11
  1. Pa Srbima sa Kosova i ne smeta što je ukinut dinar, oni već dugo tu valutu ne koriste. Pre su koristili marke, pa su prešli na evro. Dinar na Kosovu nije zvanična valuta minimum 50 godina. Verovatno bi bolje bilo za obične građane da je Srbija prešla na Evro i ukinula Dinar.

  2. Kada bi Srbija prešla na evro ukinula bi sebi i teoretsku mogućnost da jednog dana postane razvijena država.Ako se pitate zašto iz prostog razloga jer više ne bi mogla da štampa domaću valutu.

      1. Guglaj malo o precenjenom kursu dinara,ekspanzivnoj monetarnoj politici…Pročitaj tekstove Mlađena Kovačevića,Nebojše Katića.

    1. Штампали смо домаћу валуту деведесетих година прошлог века па нам није помогло.

    2. Pa ni ovako nikada necemo biti razvije a zemlja!? Narod je previse primitivan i bira iskljucivo idiote na izborima i zbog toga ce vecno da bude bedan zivot u Srbiji.

  3. Nedtanak dinara niko nebismo primetili. AV nas svakodnevno obaveštava o ličnom rasipanju milionima Evra, zamišljejući da je Deda Mraz, a svi mi ostali Laponci. Ali mi nismo Laponci.

  4. Sve sami stručnjaci i genijalci a država sve više u buli. Ovo nam dođe kao kviz pitanja na koja svi mogu da daju odgovor tačan ili ne samo se kviz završava kada kaže režiser. Izbacivanje Dinara bi Srbiju koštalo debelo jer onaj ko kuje taj i ima a onaj ko otkovano kupuje taj troši pa manje ima. Najbolji primer očuvanja valute su Mađari. Možeš da kupiš ali samo Forinte. Tako i kod nas uvesti i Dinar se stabilizuje za čas posla a inflacija padne, ovako sa guranjem deviza crnim tokovimma mi propadamo kulturno što bi rekao pokojni Ekrem

    1. U Mađarskoj u menjačnicama
      može da se kupi bilo koja valuta koju trenutno imaju.U određenim prodavnicama (TESCO,SPAR,MÜLLER,PRAKTIKER,…) može da se kupuje i za evro,ali vraćaju kusur u forintama po boljem kursu nego u menjačnicama.

  5. Kad bi uveli evro plate bi se vratile na realne, 250-300 evra kao i kvadrat stana, ubrzo na realnih 500-600.
    Desice se to svakako i to ubrzo i bez ukidanja dinara.

  6. To bi bilo sasvim uredu. Mnkgima je u evropi plarezno sredstvo i sta im fali. I onako sve vece cifre i kupovine su u evrima. Stanovi, kola, zemljiste odnosno placevi i mnogo toga.

    1. Ništa se ne bi desilo…Samo bi braća Rusi imali peobleme jer u slamaricama imaju dolare a ne rublje!!!

  7. Nama bi bolje bilo da ukinemo drzavu,jer ovakkva kakva je i kako je vode politicari u poslednjih 34 godine,to i nije drzava vec mafijaska organizacija!Najbitnije je samo raspisati referendum da narod glasa s kim da se ujedinimo! To ne mora da bude EU,Rusija… npr,mozemo s’ Danskom. Sigurno nas ne bi ugnjetavali vise od ovih a sigurno bi imali mnigo boli polozaj! Srbija odavno nije drzava Srba! S i drugi imaju veca prava u njoj od Srba!

  8. Guslanje o rastu prosecnih plata i penzija je izlizana predizborna farsa, …podcenjivanje inteligencije napacenog naroda , bez analize o potrosackoj korpi i rastu troskova zivljenja to je sramna prica koju cesto koristi upravo presednik i njegov miljenik ministar finansija…

  9. Ne treba nama niko!!!
    Dovoljni smo sami sebi da se uništimo!!!
    Aman braćo i sestre, osvestite se!!!
    Samo sloga Srbina spasava!!!

  10. Sta da se komentarise, ovo je jos jedan destruktivan i negativan tekst bez ikakvog smisla. Samodestrukcija i nista drugo, nazalost.

  11. Neko nam je ponudio verbalni pozitivizam, kao jeftino, a besmisleno rešenje za sreću. I to smo oberučke prihvatili. Uz verbalni pozitivizam i kafanski patriotizam se deluje moćnije, lepo za čuti, a besmisleno u primeni. Igre bez granica i hleba.

  12. Zanimljivo je kako vlast uspeva da održi odnos evra i dinara.Još uvek nema ograničenja za kupovinu evra za dinare,dinar se po sličnom kursu menja u inostranstvu,to znači da postoji neki trik kojim vlast uspeva da održi dinar.S obzirom da to traje više od deset godina možda i nije trik !?

    1. Trik je u zaduživanju, doznakama iz inostranstva i stranim investicijama. Na ova tri načina dolaze devize u Srbiju kojima pokrivamo spoljnotrgovinski deficit a ne izvozom robe.

  13. Nazalost nisam neki strucnjak al jedno znam da smo prezaduzeni.Nase dugove vracace deca i unuci.A o valuti Evro Dinar besmisleno i pisati.Drzava na tome zaradjuje.Brze ce propasti i jedno i drugo nego sto se misli.Bez strucnjaka prosto uporedim cene hrane,goriva i racuna poreza i ostalog.Plata 100.000 ne pokriva .Ili je tu negde.Kao sto je bilo 50.000 na normalne cene.100.000 je sad 50.000.U ocima ljudi drugacije deluje ali je realnost suprotna.Cena usluga duplo .Cena goriva .Cena namirnica skoro pa duplo.Cena gde god i sta god skoro pa duplo .Saberite oduzmite.1000 e je 500 po vrednosti i kupovnoj moci.Da se ne lazemo.

  14. И ако би у следећем колу неко добио седмицу ,то свакако не би био обичан мали становник Србије,већ неко коме је тај новац унапред предвиђен,неко добростојећи ,јер годинама се прича да је све намештено кад је у питању лото седмица!!!!

  15. Предлажем да се уместо динара уведе дојч марка. Сви Срби би били срећни, а Курти не би смео да укине Дојч марку. Још чувак 100 дојч марака.

  16. Sve ne lepo objašnjeno……dinar otišao u GOL! EVRO POBEDIO! KO KOGA LAŽE…..OČIGLEDNO JE.Jadan narod!!!🫣