1. Takvi odgovori obično imaju za cilj da osvetle njihovu stranu priče ili da isprave eventualne netačnosti koje su objavljene.

    1. Требало би да научиш да пишеш, па тек онда да критикујеш академика.

  2. Opozicija je dovela Rio Tinto u Srbiju, a da nije od te kompanije ni tražila radni nacrt studije o proceni uticaja na životnu sredinu, strašno.

  3. Očigledno su se nazovi naučni radnici više bavili politikom, nego naukom, u ovim istraživanjima.

  4. To što je neko akademik ne daje mu za pravo da piše naučne radove u kojima ima više politike nego nauke.

  5. Akademik Šolaja je očigledno dozvolio da mu opozicija piše naučne radove i time dikreditovao svoje akademsko zvanje.

      1. Nabacio Oskar novu temu za zamlaćivanje već sluđenih građana. Samo vi diskutujte o Rio Tintu, za AV-a je jedino batno da nikako ne shvatite šta je jedini problem Srbije? Odgovorite samo na 3 pitanja. Ako znate odgovore biće vam jasno šta je naš najveći problem?
        1. Ko svakodnevno kriši Ustav i zakone Srbije a još nije za to odgovarao?
        2. Ko je prodao Kosovo a nije za to odgovarao?
        3. Ko je pokrao izbore, uništio sve institucje i a time i Srbiju kao drẓ̌avu?
        Ako ste na svako pitanje odgovorili sa „AV“, čestitam, rade vam vijuge.! To znači i da znate šta nam je najveći problem.
        I šta nam je činiti.

    1. Nece se kopati u Srbiji moze rijo samo da pali. Ovde se ne pitaa politika ni mocnici ovde se pita obican narod. Ne kopanje neka kopaju u njemackoj.

  6. Treba čuti sva stručna mišljenja i postupiti onako kako je najbolje za našu zemlju i za građane.

    1. Strucni ljudi u vreme Milosevica da to je jako lose po prirodu Srbije i da ne treba raditi.

  7. Bilo koja naučna analiza bez argumenata je ništavna, ako nema argumenata za navedene tvrdnje onda to nije naučni rad.

  8. Ako neko već iznosi stavove, onda ti stavovi moraju da budu potkrepljeni stručnošću i ispravnošću, što se lako dokazuje.

    1. Tako je! RioTinto nije naveo ni jedno ime od silnih “ stručnjaka“ za koje tvrde da su radili njihovu studiju.
      Zapitajte se koji stručnjak bi pristao da ostane -anoniman???
      A tu je i pitanje da li bi naučnik sa
      kredibilitetom uopšte i pristao da radi za R.T.? Da mu se ime
      pojavi u studiji tako
      moćne korporacije? Ali i firme sa sajezivim“pedigreom“.
      I dok R.T. „ćuti“
      na zahteve da objavi
      imena stručnjaka, čini se da takvih i nema. .Iako je objavljivanje imena
      struč̣njaka koji su
      učestvovali u izradi dokumenta -obavezan. Odnosno: kredibilni stručnjaci = kredibilan i dokument. A toga nema. Zašto?

  9. Ја баш нешто нисам приметила да у овом назови одговору постоји неки аргумент већ позивање на општа места.

  10. Pretpostavljam da ova poplava sns botova u komentarima znači da je Oskar rešio da nas proda…….

  11. Mora Rio Tinto da razbija zablude i argumentima demantuje novojomponovane ekologe. Treba pročitati Sudiju pa onda komentarisati jer od populizma i politikanstva nema ništa. Da li je g.din protiv Rio Tinta ili jadarita, ako je ovo prvo za koga je onda, ko je njegov favorit?!

  12. Znate li šta rudnik donosi jeste li nekad bili u napuštenim rudnicima KATASTROFA mars iz SRBIJE

  13. Kako su se sendvicari angazovali oko ove teme vidi se po komentarima ovde. Drugovi, ne zaboravite da promenite ime kad komentarisete, imate Anu 3x

  14. O botovi, pa nećete kopati naše, samo onom u Bugojnu.A naravno da im neće niko reći gde greše, to su tupani u SNS i Rio Tinto.Ne znaju hemijske simbole, izvilite pa proverite, !!

  15. Akademik Šolaja……Po jutru se dan poznaje a po faci čovek. Akademik koji piše oktroisane ili čak naručene ,,ekspertize“ poznaje se po poreklu, delu,dostignućima…..

  16. Botovi nemate u glavi sto akademik ima u malom prstu zato cutite , nije ni cudo sa takvom pamecu sto pidrzavate trovanje sopstvenog naroda ,sram vas bilo

  17. E moji botovi vi nemate pare da vasu decu sklonite kad otvore rudnik a presednik i ona pederusa imaju

  18. Ko je za rudnik u Jadru drzava Srbija mu napravi kucy pored rudnika pa nekabuziva sa svojom porodicom u komsojams

  19. Ako ovi nepismeni stručnjaci mogu biti u svakom ministarstvu pa baš me čudi kako možemo da sumnjamo u njihovo poznavanje rudarenja,otpada,otrova i zaštite životne sredine. Dedovi su natapali ovu zemlju krvlju(a i mi smo) a oni će sumporom. Stići će to i do Vranja i Vlasotinaca.

  20. Sta hoce vise ova fasisticka firma,nece vam pomoci domaci izdajnici.
    Znaci:МАРШ ИЗ СРБИЈЕ.

  21. Neka ovi iz Rio Tinta objave slike svojih rudnika koje su eksploatisali, da vidimo kako to štite prirodu…

  22. Činjenica je da posle rudarenja Rio tinta ostaje pustoš bez života kao meseceva povrsina nikakvi akademici tu ne pomažu neka ldu i nemačku da kopaju tamo ima mnogo vise rude bogatije litijumom nek povedu i saveznike iz Srbije sa sobom

  23. Vidim da je pokrenuta masina vlasti. Da li ste svesni sta cinite Srbiji? Vlast prati pisanja i komentare odakle dolaze po. To mozete i vi iz redakcije po adresi posiljaoca i da razotkrijete „

  24. Ne bih da komentarišem rezultate naručenih (i plaćenih od strane Rio Tinta) studija o navodnoj bezopasnosti eksplatacije litijuma. Imao bih dva pitanja za Rio Tinto: prvo – zašto ne ekspolatišete litijum u Nemačkoj gde su najveće rezerve u Evropi i drugo: pokažite snimke okruženja rudnika iz bilo kog dela sveta gde eksplatišete litijum i ilustrujte sve „blagodeti“ vaših savremenih metoda rudarenja. A za domaće „stručnjake“koji uradiše silne studije o bezbednom rudarenju litijuma samo jedno pitanje: znate li kako su zvali Albanci na Kosmetu Srbe koji su početkom devedesetih sprovodili državnu vlast? Pa zvali su ih pet marki, kolika je bila vaša cena gospodo?

  25. Sve ovo je državna manipulacija glavnog manipulatora i patološkog prevaranta, lazova,kriminalca,kome više ni mala deca ne veruju,on je toliko izblamiran da ga je odavno trebalo uhapsiti i ukloniti sa političke scene Srbije jer takav Veleizdajnik i Prostitutka nije zabeležen u istoriji Srbije,on je najveća sramota i zlikovac koji je hodio ovom zemljom

    1. Gola istina, apsurd je da pravnici i korumpirana političari odlucuju o rudarenju i metalurgiji tj. o uništavanju najlepšeg dela Balkana moze se reci evrope ja mislim da se ludaci koji proteziraju R. T. moraju nanuriti.

  26. AV,Mars iz Srbije,to nije tvoja dedovina,ti si iz Čipuljića, mars u Bugojno,sta ti i ova iz Hrvatske,koju si sam doveo, jer je niko nije birao,radite u Srbiji,tu vam nije ni mesto ni vreme.

  27. Rio Tinto navodi preko 100 stručnjaka koji pozitivno ocenjuju njihov projekat, a pritom krije njihova imena, znači mogu napisati i da ih je 200…… 300…..400 ili 1.000 kad već nemaju obavezu da ih imenuju.
    A objašnjenje da ne objavljuju imena da ti „stručnjaci“ ne bi bili linčovani je smešno i glupo.

  28. Gola istina da se spase ovaj plemeniti i napaceni narod. Apsurd je da nisu reagovale države koje bi bile ugrožene usled usled zagadjenja Save i Dunava

  29. Slučaj Rio Tinta je školski primer takozvane “sistemske korupcije”! Takav vid korupcije, nije vezan za jednokratnu novčanu naknadu koja se daje pojedincima za usluge, već u kojoj celokupna vladajuća struktura dobija pakete akcija preduzeća čije poslovanje je protiv interesa naroda i države na čijoj teritoriji sa aktivnost planira. Dobijanjem akcija, oni postaju suvlasnici kompanije koja se upušta u štetnu aktivnost! Zato koriste sva raspoloživa sredstva pritiska, uključujući i nasilje, kako bi obezbedili uspešno poslovanje svoje firme, bez obzira koliko je to poslovanje pogubno za državu i narod.

  30. Radio Canada Enquete tim objavio je rezultate istrazivanja ugrozavanja covekove okoline od strane kompanije Rio Tinto navodeci da je Rio Tinto u kanadskoj provinciji Kvebek izlio opasne hemikalije nekoliko puta ne obavestavajuci pritom vlasti provincije.
    Dokumenti do kojih je dosao Radio Canada otkrivaju vise od 100 ekoloskih prekrsaja pocinjenih u aluminijumskom kombinatu kompanije Rio Tinto u Kvebeku u poslednjih 15 godina.
    Tim Radio Canada Enquete je takodje otisao u Brazil, oblast Amazona, ispitujuci ugrozavanje covekove okoline od strane Rio Tinto lanca za proizvodnju aluminijuma. U izvestaju navode se reci jednog zvizdaca koji kaze da je kompanija cesto pribegavala skrivanju izlivanja promenom boje supstance koristeci sljunak I prasinu.
    Sve vreme skrivamo stvari, navodi zvizdac, I guramo ih pod tepih . Bice potrebno vremena da se vide sve stvari koje se skrivaju ali one pocinju da izlaze na videlo.
    Vise na:
    https://www.cbc.ca/news/canada/montreal/rio-tinto-quebec-amazon-bauxite-aluminum-1.7153444