Ivan Ostojic Foto Privatna arhiva 5
Ivan Ostojić, stručnjak za tehnologije i inovacije

Vlast se hvali rastom koji nije održiv

Izdanje 22
  1. Odavno nisam pročitao normalniji članak. Sve obrazloženo, jasno, bez preterivanja, sa konkretnim podatcima i bez bobastičnih informacija.

  2. Sistem: „TI (citaj „TEBI“) TATO, TI BATO I JA“. E to bi bio taj sistem, na zalost. Pa dokle vise?

  3. Tekst je odličan. Sve lepo i stručno objašnjeno. Postoje dva problema dali to mogu ili hoće da razumeju oni koji treba.A jos upitnika dal im to odgovara.

  4. Овај тип прича напамет. То ми каже ова његова изјава, да рударске компаније зараде, на пример, 100 дин, а вреде 80 дин. Ову бесмислицу је врло лако проверити за 5 минута на нет-у. Да је заиста тако, не би сви пензиони фондови у свету улагали баш у рударске фирме.

    1. Na kom netu? Prosečna EV/Revenue multipla za iron & steel mining industriju na leto 2024 je 0.82. To znaci na 100 dinara prihoda vrednost takvih kompanija je 82 din. Nego botovanje se isplati?

      1. Погледајте однос EBITDA и Market Cap-a највећих рударских фирми, као што су BHP, Rio, Newmont, Anglo итд. Нигде то нећете видети. Зашто би изношење чињеница било жигосано као ботовање? Ја радим за једну од ових, али сам исто тако и против рударења Литијума у Србији.

        1. Nije Ebidta nego revenue multipla. Lepo kaže prihodi to su revenue. Nije receno profit (sto bi bila ~ Ebitda). Pa tako Anglo ima prihode (revenue) od 30 milijardi a valuaciju 35 milijardi sto je multipla 1.1 ali zato Vale SA ima prihode 54 milijarde a vrednost 43 sto je tačno negde 0.8 multipla. Tako kad sve prodjete dodjete do proseka koji je ovde iznet. A oko botovanja naravno da je to botovanje, ne samo da nisu činjenice nego totalno nebitno kolika je multipla poenta ostaje da su vrednosti kompanija baziranih na novim tehnologijama mnogo mnogo vece nego rudarstvo.

          1. Добро, слажем се да је вредновање инофрмативних компанија веће него рударских. Али, то је такође и доброј мери базирано на прецепцији. Ви сте вероватно млади да бу сте се сетили, али ти балони регуларно пуцају. Без бакра који ми прозводимо нема ни ваших технологија. У ствари, без рударства нема ни наше цивилизације.

    2. Pa dokle bre vise ,dokle .Pa sve sto neko pametan kaze vi botine znate bolje.Stvarno terate ljude da vas pljuju ,dokle bre ,pitam samo dokle.Dokle vise i tata i bata i kum i do kuma i sekretarica i kurta i murta opet pitam dokle .Da li stvarno mislite da mi ,narod smo slepi kod ociju.Sta ste bre jeli kad ste bili mali kad je uspeo tako da vas opcini,anestezira kao ljude.

      1. A po cemu je on pametan i strucan da prica o iskopavanju litujuma i posledicama po zivotnu sredinu? Kompetentan je za to isto ko i za projektovanje svemirskog broda,kako sam razumeo je je neki it strucnjak sta li vec,nema veze sa rudarstvom

        1. Ako nisi sposoban da razumes sta si procitao kako onda mozes bilo sta da komentarises. Plujes na svetski priznatog strucnjaka , s relevantan ti je pravnik koji zna sve najbolje.
          Procitaj jos jednom interviju pa ti mozda nesto stigne do mozga ili jednostavno pises po zadatku.

          1. Ok,znaci vise ne sme ni da se preispita kvalitet misljenja nekog pravnika ili it strucnjaka nebitno o stetnosti litijima, a da ne budes proglasen za parizerasa i dusu prodanu? Ah to divno jednoumlje

        2. Za razliku od mnogih drugih medija u Srbiji ovaj je slobodan pa mozes da preispitujes sta zelis. Ali sa slobodom dolazi odgovornost a deo odgovornosti je biti civilizovanost. U civilizovanost spada i to da se ne laze. Tako na primer to potenciranje “it strucnjak” je laz na primer jer covek je zavrsio ekonomiju a mozes nekada videti njegove clanke u medjunarodnom Forbes-u, FT ili World Eocnomic Forumu. Recimo za pocetak to da budes malo civilizovan u skladu prostorom na kojem ostavljas komentare.

  5. Zalosno je da nam odose pametni i verdi ljudi, tako da Srbijom vladaju ekonomisti kao Mali, pa ne pominje predsednik uvek obican narod, ali neka objasni ko je obican narod, a drugo ni njega nece biti dugo

  6. Problem onih koji dođu posle će biti donošenje teških i nepopularnih mera da bi se ispravilo sve pogrešno što su ovi radili. Onda će uvek biti u Vučićevo vreme se gradilo a sada ništa. Neukom narodu ne možeš objasniti od čega je Vučić gradio. Narod razume samo ono kako mu je sada. Priče o zaduživanju budućih generacija ne prolaze.

  7. Tesko je napraviti kratak komentar. Imamo 50% odraslog stanovnistva koji ima samo ili nedovrsenu osnovnu skolu. Tu se dodaje preko 30% skolovanih cije se diplome tesko mogu iskoristiti kod nas a da ne govorimo u inostranstvu. Ta vecina stanovnistva uziva u mitologiji i sadrzajima bogatim kriminalnom uz gomilu starleta. Vec 35 g. vecina bira politicare u obliku Deda mraza. Njima se ne isplati da stvaraju fabrike koje proizvode barem uredjaje i rasvetu za domacinstvo jer nemaju od toga licnu proviziju. Zivot se odrzava na kreditima a imamo iskustva kako se to zavrsavalo u proslosti. Nemamo domacu industriju a sve manje i poljoprivredu. Rudnici su postali nasa buducnost.

  8. Kakav crni rast, raste samo kradja, sve opljackase. Valjda kad raste zarada , mi bih trebali da smanjujemo dugovanja. A mi sve vise se zaduzujemo i sve manje para u kasi. Lepo se uzme visina duga kad su dosli na vlast i visina duga danas. E tad se vidi dal rastemo ili padamo. Pamet om dosta.

  9. Odlična jezgrovita analiza, samo idiot nije u stanju ovo da razume a i ovi na na svim nivoima vlasti koji nemaju pravo na svoje mišljenje.

  10. Vlast je pobrkala babe i zabe.To jest,ono sto imaju u svom dzepu to im je odrzivo.No,problem je da su to odavno spi..ali,kao i svaki klosar koji nista nije radio u zivotu.Kad mu neko da na ulici da sto Evra(umesto ocekivanih 5 Dinara)prvo sto uradi otrci u kockarnicu.To je pohlepa jer ne zna vrednost novca zbog toga sto nikada nista nije radio.Zato je i postao klosar.Zato nasoj vlasti treba Rio-Tinto kao hleb nasusni.Ne samo to-Vlast je dosla do zakljucka da joj narod nije potreban.Potrebni joj je Rio-Tinto.Bez njega im kreditne karte u Evropi i sire ne vaze.Samo to……!

  11. Nažalost istina je od reči do reči. Srbija (vlast) se ponaša kao najveći kockar, hoće samo što neće.

  12. Ovaj ko da pise Rat i Mir.Super strucnjak .Ne zasluzuje citati njegovo misljenje .Kume radi tu gde si ,Nas pusti da Propadamo ,ako te neko bude zvao za pomoc ,Nemoj pristati ,jer Nama nema spasa .Ovo sto su Napravili nasi Propali strucnjaci mi ispastamo .Takvih kao ti Treba Evropa .Mi smo Nepopravljivi .

  13. Ne znam da li će iko od naših sveznajućih neznalica -Vučić, njegov mafijaški konzilijere Mali, zatim grlata braniteljka lika i (ne)dela AV Ana B. pa ministar Momirović i drugi ikada pročitati ovaj članak i bar trunku nešto iz njega naučili? Lično ne verujem. Čak i ako bi nastala neka opširnija diskusija o ovom izvanrednom članku jednog stručnjaka, pomenuti bi gospodina Ivana Ostojića odmah u horu proglasili neznalicom -jer je samo njihov Führer AV, bog koji odavno hoda Srbijom, sveznajući, sveumeći i sveostvarujući a uz to bi sagovornik Radara bio proglašen i super neprijeteljem Srbije, koji bi, eto, da svojim savetima „uništi ustavni poredak Srbije i sruši Aleksandra Vučića“, iako baš on niti poštuje zakone a još manje Ustav. Nazvaće ga zatim stranim plaćenikom, čovekom koji bi da ukoči i uništi srpsku privredu (iako nje, baš zahvaljujući pomenutima, odavno više nema jer je pokloniše strancima) itd. itd. Pošto su skoro sva javna glasila pod čizmom dokazane superneznalice, tehničko-naučnog analfabete, a trti se da je sveznajući, Aleksandra Vučića, krenuli bi, kao sada kod diskusije oko litijuma, u frontalne napade protiv sagovornika Radara i po skoro besplatnoj eksploataciji srpskih resursa- od zlata do litijuma i drugih retkih metala i minerala. Uz odavno oprobanu foru kako da se što pre napune bankarski računi srpske mafije zvane Vlada u inosttranim bankama. A narod? Koga, bre, i to se vidi iz nasilnog pokušaja eksploatacije litijuma, od pomenutih interesuje narod? Naravno- nikoga. Posebno će jurnuti na od g. Ostojića pomenuti već nekoliko godina poznat razvoj batarija za pogon automobila. One će biti bez litijuma -npr. korićenjem natrijuma, specijalne modifikacije ugljenika itd. jer će za najduže 3 godine litijum otići u aut! Pošto Vučić navodno tek za dve godine bi da počne kopanje rude litijuma, a pojaviće se nove jeftinije, sigurnije -i pored mogućnosti punjenja i do 10.000 puta i dugotrajnije baterije, to znači da će i to uništenje najplodnijeg dela Srbije biti za Vučića unosno ali za stanovnike Srbije uzaludno! Na kraju, biće nepotrebno i preskupo -kao sve čega se dohvati AV -od „nacionalnog stadiona“ i stadiona po manjim srpskim gradovima koji malo kome trebaju, ogromnom bacanju novca iz zajmova za Vučićev suludi projekt Expo 27, „leteće taksije“ i druge zavrzlame.
    PS
    Ovaj članak treba odštampati i u stotinama primeraka poslati svim članovima vlade, predsednicima gradskih skupština, opština pa čak i seoskih „mesnih kancelarija“ da nas sutra, kada ovi unište Srbiju, ne grize savest što mafijaše iz vlade nismo bar pokušali da informišemo!

  14. Još jedan stručnjak..Ćulibrk je već pokazao neznanje ali se makar izvinuo. Ne treba da se bavite stvarima u koje se očigledno nerazumete. Prenosite samo vesti i to je dovoljno.

    1. Ajde a u ekonomiju se razume samo tvoj vučić.
      Nemoj ovde više da bulazniš otrcane SNSovske fraze.

  15. Nego da pitam gde je Kokeza,gde je Stefanovic,gde je Toma ,gde su oni iz prvih redova sto su poceli sa njim ,lagano sklonjeni ,tako ce i on lagano da se skloni ,pa cica mica i gotova prica.A vi sto ste verovali ,pa nisam vas terao ….ostace jalovina i litar vode dva evra.

  16. Predstavnici vlasti se ,,frljaju,, ciframa kao neki nedozreli klinci kad pričaju u hiljadama evra koje će na brzinu negde lako zaraditi, iako je svakom normalnom čoveku da to ne ide baš tako.

  17. EVO GA I CULIBRK CUVENI EKONOMISTA ,SVI VI SVE ZNATE I U SVE SE RAZUMETE.KADA BI KOPALI LJTIJUM I PRAVILI BATERIJE I EL.AUTOMOBILENAS BDP BI SKOCIO ZNACAJNO.

  18. Питао сам за мишљење некадашњег директора из Бора и железаре из Смедерева, о продаји рудника и железаре!
    Каже да домаћа памет све то може да уради и да му није јасно који је разлог продаје!
    Стручњаци из Бора су направили топионицу у Индији пре 40 година која и данас ради!
    Курцоглавац Млађан Динкић је пећ која кошта 70 милона € препродао Србији за 140 милиона €!
    Сви то знају и…?

  19. Stav g.Ostojića po pitanju Nemaca i Nemačke je na nivou SPS-a i SRS-a iz njihovih najboljih dana, klasična demagoška priča, to je kod Srba, pogotovo Srbijanaca gotovo nepopravljivo, utoliko gore po sve nas.

      1. Neka je i sendvicar u cemu gresi,lik je nabiflovan srbizmom seseljevskog tipa,demagog i u ostalom sto prica

    1. Ju vidi Efraim Zuroff, jevrejski lovac na Naciste je isto SRS & SNS demagog nafilovan Srbizmom jer kaze da Nemci moraju da izraze zaljenje za ono sto su ucinili u danasnjem broju Jerusalem Post:

      Strasno!

  20. Nase vlasnistvo pa nase vlasnistvo,druze drug Tito je umro pre 44 godine. A taj profit,ako ga je ikad i bilo,odavno ne ide „nama“,vec domacim,a sad i kineskim i ruskim tajkunima,na ciju vodenicu navodi vodu ovaj mladi marksista.

    1. A kakvog ti druga Tita, marksizam i tajkune vidis u ovoj izjavi “ Umesto toga, Srbija bi trebalo da se ugleda na Švajcarsku i Irsku, u kojima institucije besprekorno funkcionišu, dok je privreda veoma slobodna, nema direktnog upliva države u privredu i niko nema privilegovan položaj, tako da u ravnopravnom takmičenju pobeđuju najbolji.”? Moguće je imati slobodnu ekonomiju uz adekvatan razvoj domaćeg tržišta kapitala ali u za to odgovarajućem sistemu. A to kako mi ovde vidimo liberalizam je idealna podloga za čerupanje prirodnih bogatstava i izvlačenja svih resursa koji vrede (uključujući ljudske) za siću, što nam se i dešava.

      1. „Privreda veoma slobodna“, a u drugom delu teksta teska lupetanja seseljevskog tipa o „zloj Nemackoj koja nas uvek mrzi“. I to da shvatim ozbiljno? Blago nama ako nam je ovo alternativa parizerima

        1. Prijatelju dosta si maliciozan koliko vidim po komentarima ovde. Ubacujes stvari koje nisu recene. Niti sam ja procitao da je covek rekao „Zla Nemacka“ niti da nas „uvek mrzi“ nego da nismo mi prijateljske zemlje i da hornologija odnosa kroz cinjenice kad se stave na jedno mesto to jasno pokazuju. Koliko god tebe tvoji sefovi ubedjivali da smo mi prijateljske zemlje cinjenica je da svako gleda svoj interes vrlo usko, tako da ako sebe ne zastitimo nece nas niko zastiti. Sasvim legitiman i ispravan stav nekog ko ima stav. Ali vidim ja i po drugim tvojim komentarima da ti niti imas stav niti si razumeo sta je tu napisano. Verovatno pises po zadataku ali je tuzno to. Lepo je rekao Jon gore, dok je ovaca bice i sisanja a ti si idealan primer.

  21. Dobro bi bilo da se ova računica vezano za rudarenje, objasni litijumom zaraženom Vučiću. Ako bi shvatio, možda bi prestao da blefira narod o nekakvom ogromnom bogastvu od prodaje litijuma za 3% ili 5% proviziju.
    Da ne pominjem izseljavanje naroda iz njihove rodne zemlje, zagađenje zemlje, vode, vazduha za sva vremena.

  22. Stručnjak očigledno ima pogrešne informacije i nije realan. Ali demantovati puno toga samo bi oduzelo vreme.

  23. Ma pričaš o uvozu struje, normalno jer je blok Obrenovac doživeo havariju, budite realni. Ali bitno je platiti državu i lako je biti general iz daljine i odgovornosti.