2023 Luka Erceg 4 copy.jpg copy
Ekskluzivno: Luka Erceg, biznismen iz San Dijega, koji je o litijumu dva puta govorio u Kongresu SAD

Srbija neće propasti bez litijuma, već ako sav rizik preuzme na sebe

Izdanje 26
  1. Ovo zaista objašnjava mnoge stvari vezane za rudarenje u Srbiji, stvari koje do sada niko nije pominjao ili ih je pominjao samo delimično i uzgred. Veoma koristan tekst. Koji me je dodatno ubedio koliko ništa od toga ovde ne treba raditi.

    1. Potpuno ste u pravu. Niz vrlo bitnih informacija koje do sada nismo čuli. Hvala redakciji na ovom intervjuu.

      1. I mene takodje.Vrlo koristan intervju.Kad ovo pročitaš,tek tad vidiš,koliko je naša drzava trula.

  2. Ma ajde Erceg,ne misliš valjda da bi naša vlast mogla da bude korumporana i da zato insistira na otvaranju rudnika!Ma daj,nebi to oni?!

    1. Ana je izuzetno aktivna i na portalu Kurira,upadljiva je po bezrezervnoj botovskoj kampanji SNS-a.

    2. Predsednik je dobro upućen u akcije za sopstvenu promociju. O litujumu pojma nema a ni želju da sluŝa samo one stručnjake koji nisu lobisti RioT -. a

  3. Luka Erceg, biznismen iz San Dijega. To je kao ona legendarna skrivena kamera sa nekadašnjeg Trećeg kanala, Aca faca, predstavnik Roma iz Čikaga. Da li ima neko ko je zaista u materiji da govori o litijumu, a ne kafanske pevaljke, glumci, sociolozi, političari…

      1. Izvod iz teksta Vladice Cvetkovića u prošlom izdanju Novog magazina:
        „Na prvoj liniji odgovornih stoje oni sa akademskim titulama koji su od samog početka pred javnost istovarili drobež od alarmantnih upozorenja o smrtno opasnom rudarstvu i pomešali ga sa izlivima patetičnog patriotizma i ksenofobije. Još puno gore, oni su ovo zastrašivanje i uzbunjivanje građana ogrnuli u (providni) plašt struke i nauke, najpre plasirajući tezu da je čuveni skup u SANU bio javna rasprava, a zatim i mirno posmatrajući kako se Zbornik radova s tog skupa – posle Memoranduma verovatno najpominjanije štivo SANU otkako ova ustanova postoji – u javnosti koristi kao smrtna presuda jednom rudarskom projektu.“

    1. Tebe i ostale botove molim da ne smaraju. Uvek iste gluposti…ako već morate budite bar malo maštoviti.

    2. Hoću da kažem da mi je tekst otvorio oči, iako sam plaćeni bot i radim protiv svoje države

    3. Kompanija koju je ‘zamalo prodao’ vise ne postoji i o njoj se nista nije culo od 2014. Sada Luka prodaje penzije i osiguranja – 401k – a nama prodaje maglu. Da je ostao na temama koje zna i OK, ali prica pausalno o temama o kojim nema pojma, i to samo zarad licne promocije. Radaru nije bitan kredibilitet vec da se jedna odredjena ista poruka gura. Ne razlikujete se mnogo od Informera. Ovo nije novinarstvo.

  4. Srbija će na najbolji način, uz maksimalno očuvanje životne sredine, iskoristiti svoje prirodno bogatstvo!

    1. Bot si ,i to vredan,da li još funkcioniše SNS-bot portal castle.rs preko koga dobijate smernice za rad…

      1. Da da ,pogotovu zakoni koje ne postuje,instutucije koje ne postoje,zarobljena drzava.Jedan coek.Ne lupetaj.Sedi 1.

    2. Hoću da kažem, kao plaćeni izdajnički bot, da bih verovatno i svoju decu prodala i otrovala

      1. E, Rado, Rado… Nije ni vama lako, mučan je posao to mućenje vode… Kad čovek pogleda šta je uradio, ničeg dobrog iza njega.

  5. Svaka čast za sagovornika! Uporediš ovakvog čoveka sa našim predstavnicima koji objašnjavaju kako je to dobro i da im veruješ.. pa naravno da ne mogu u dijalog, to je 3-5 poteza šah-mat..

    1. Otputuj negde na selo gde se sakuplja stajsko đubre, pa uzmi lopatu i kopaj. Sigurno je samo da je cena tone stajskog đubra veća nego iznos rudne rente za tonu rude litijuma.

      1. Pa kopaj.Ako si sposoban.Pod ruku sa najboljim studentom prava.,oa zajedno u rudnik,pod uslovom da iz njega ne izlazite nipošto.

    1. Da pojasnim:koristi velike nema za našu ekonomiju, ali ima za one koji su uzeli proviziju, pa sad kopaju i rukam i nogama… Izdajnici

    2. Srbija ne treba da kopa litijum, to je veliki rizik za propast naše ekonomije i naše privrede.

    1. A kod nas pravnici, pa i šoferi, kondukteri, pečenjari, starlete, frizerke, dokazani plagijatori i lažni diplomirani stručnjaci su ministri, direktori javnih preduzeća, na svim funkcijama, do bivšeg predesnika države zvanog Diploma!

  6. Ja razumem da se ovde, uopste, ne radi o tome da li je rudarenje litijuma u Srbiji opasno po ljude ili prirodu, jer i nepismene budale znaju da to nije ni ekonomski ni zivotno bitno za nas u Srbiji!? Ovde je u pitanju cist i goli interes pojedinaca i interesnih grupa u Srbiji, a sila je iza njih (drzava). Zato ce se u Srbiji kopati litijum – milom ili silom!? Uostalom – videcete.

    1. Da kopace oni milom ili silom,kao što i drugo rade boli njih ona stvar za ovaj narod,
      bitno je da ima lica za njih a kad krene naopako!!!!!????
      BEŽANIJA nije prvi put.

  7. Agresivne vode Jadra Dunavom stizu u Crno More. Treba upozoriti podunavske i crnomorske zemlje na ovu katastroficnu cinjenicu.

    1. Jaloviste sadrzi veoma opasne i agresivne materije i meri se milionima kubnih metara materijala. Svaki zemljotres snage 3 stepena pa navise, moze da razori jaloviste, odnosno, zastita jalovista od zemljotresa ne postoji.

  8. samo se pitam, gde nalazite ovakve likove. Pazite, u Senatu ili Konkresu SAD ljudi svašta mogu govoriti i to nije nikakva tajna ali to ne znači da se ovaj čovek razume u litijum. Izgleda da je samo važno da najava o govorniku u naslovu teksta bude bobastična, a šta je stvarno istina, koga briga. Samo Vas molim da nađete sagovornike sa ozbiljnom intelektualnom težinom. Ovako, Vi izgleda da neshvatate da objavljivanjem ovakvih tekstova u suštini radite za vlast. Bezveze.

    1. Dobro, a šta kvalifikuje najviši državni vrh Srbije da drži predavanja na temu litijuma? Zašto bi profesor sa Mašinskog fakulteta bio kvalifikovan da govori o litijumu?

    2. Ovaj čovek se ozbiljno razume u segment problema o kom govori. Pročitajte tekst. Ovde se ne radi o šteti po životnu sredinu od iskopavanja litiijuma već o drugim, vrlo egzaktnim stvarima vezanim za rudarenje uopšte i rizicima ukoliko se to ne radi po svim pravilima koja su u normalnim državama uspostavljena, a kod nas uopšte ne postoje, odnosno svi mogu da rade šta hoće, što i rade.

  9. Interesantno je koliko jedan pravnik po struci barata stručnim pojmovima iz oblasti rudarstva , hemije i tehnologije . Koliko li tek stručnjaci iz ovih oblasti znaju , a nigde da ih vidimo i čujemo . nekako ne mogu u medije od pravnika Vučića , Vučevića , Ercega , menadžerke Brnabić …

  10. Pravnik,pa pravnik,kakve veze ima, čovek je u materiji
    Naravno da ima činjenice u malom prstu jer je morao da se obavesti da bi mogao dobiti dozvolu za rudnik i to u Americi!Jeste čitali tekst?Nema računice za rudnik u Jadru i to je to!

  11. Vrlo iscrpna analiza iskusnog čoveka. Na žalost u srpskoj vlasti odlučuje jedan čovek kojeg nikad nije interesovalo mišljenje nezavisnih stručnjaka.

  12. Ovo je propast za Srbiju.Uništavanje Jadra i značajnog dela Zapadne Srbije za smešnu rudnu rentu.
    Ko god misli da potruje nas i našu decu moraće da snosi ozbiljne posledice. Za ovakve stvari nema šale, padaju glave.

  13. Covek sve objasnio,zamerka samo malo tome koliko je stetno i pogubno za zivotnu sredinu.NECETE KOPATI PA MAKAR MI BILI NAJSIROMASNIJI NA SVETU.BOLJE I SIROMASAN NEGO ZATROVAN I UNISTEN.

  14. Živimo u vreme teorija zavera, korupcije, laži, i jedino čemu normalan čovek može i mora da se okrene jeste nauka. Pročitao sam ovaj sjajan tekst sa uživanjem. Sada ću još više podržati sve one koji žive u dolini Jadra. Rudarenje litijuma nam ne treba. Priča glavnog advokata Rio Tinta predsednika Srbije o tome da u slučaju odustajanja „neko mora Rio Tintu da vrati milijardu dolara“, neka vrati onaj ko je uzeo.

  15. Molim sve pametne i rukovodece ljude da ovo dobro razmotre i donesu odgovarajucu odluku. U našem narodu glasi poslovica bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Bolje je biti srecan nego bogat. Hvala vam g Erceg na lepim savetima vi ste pravi list naše gore.

  16. Sve ovo zvuci lepo, i ja sam licno protiv iskopavanja litijuma, ali ovaj covjek nema kredibilitet da o bilo cemu govori, prevarant koji duguje mnogima u Srbiji.

  17. Upućeni kažu da Kinezi ne plaćaju rudnu rentu, tačnije da naša država nema uvid u količinu zlata koju iskopaju i odvoze. Da li to može da se proveri? Koliko su oni do sada iskopali zlata i platili rudne rente? Koliko smo mi našeg zlata kupili od njih i po kojoj ceni?
    Ovo sa litijumom može samo da bude gore, jer je Rio Tintu jasno da ovde institucije ne funkcionišu i da ih niko neće ganjati zbog ogromne štete koja je veoma izvesna.

  18. A šta ste i očekivali, da ustaša pohvali to što Srbija ima i želi da eksploatiše litijum što njegova Hrvatska nema, pa se živ pojede ?
    Gde samo iskopa ate ovakve tipove ?

  19. Ovakvi tekstovi imaju znatno više smisla od, da prostite, populističkih dopisivanja i otpisivanja na relaciji Popović-Bluit-Popović. Možda, i sigurno njima koriste njine prepiske, ali nama, građanima Srbije sa nešto škole, potrebni su ovakvi članci. Sigurno je da ne sadrže svu istinu, ali su makar nečemu racionalnom usmereni.

  20. E dragi moj. Ti se nisi ni rodio kad su u Srbiji bili neki pametni koji su još pre nekoliko decenija pozatvarali sve rudnike. Sad je tamo čist vazduh, čista zemlja, prazna sela i gradovi spremni da ih naseli neki vredni narod.

  21. Svi treba da se zapitaju hoce li imati vode za piće kada se ubace silne količine sumporne kiseline u najveći basen pijaće vode u Srbiji.

  22. Bravo Luka.Cestitam na intervjuu.
    Nece rezim u Srbiji,takve strucnjake.Oni imaju svoje stručnjake sa kupljenim diplomama.

  23. Možda će vladari da pročitaju ovaj intervju ! Trebalo bi ! Možda nešto i nauče !Angažuju konsultante za i konsultante protiv projekta Jadar !Dvadeset godina nismo imali informacije o projektu a sad odjednom histerične diskusije na sve strane !Usporite malo !Sačekajte rezultate kopanja u Nemačkoj! Pozdrav svima !🍀🍀🍀

  24. Ма боље нешто нисам прочитао нити чуо о литијум. Ово треба да прочитају они који заговарају било шта у вези литијум у Србији. Хтео сам да поделим јавно на фб али ми не усспева.свакачаст за интервју.

  25. „Odluka o tome da li treba nastaviti projekat Jadar ili ne, bila je i biće u potpunosti u rukama vlasti u Srbiji“, napisao je ambasador u odgovoru stipendistima dostavljenom BBC-.ju na srpskom.

  26. Bravo za opširno i iscrpno objašnjenje.Nemaju svi internet nj informacije.RTS emituje što mu vlast naredi a narod ne obavešten.Nihe h pitanju opozicija nego zdrav razum i zdravlje ljudi.

  27. Свака фабрика за прераду литијума је усред пустоши.Нама не треба пуста земља

  28. Интервју, којим су дата вредна објашњења о свим аспектима производње литијума и бора. Србија нема разлога да улази у тако ризичан о опасан посао, јер би еколошки и економски била уништена. Треба ли нам то, и чији је то интерес?. Ерцег није поменуо да литијум нема будућност у производњи батерија, да је натријум ресурс који ће ускоро заменити литијум, и који се добија технолошким поступцима којим се не угрожава животна средина, и економски је исплативији

  29. Srbija, moja zemlja, nažalost, obećana zemlja za sve bandite i pljačkaše sveta, ekonomski tigar, u kojoj prosečan građanin jedva krpi kraj s krajem. Ima li kraja propasti u koju idemo, ima li budućnosti za naša pokolenja?