Elektroprivreda Srbije
Lice i naličje rekordne dobiti Elektroprivrede Srbije

Džin na staklenim nogama

  1. Izuzetan tekst.
    Napisan analitično i dobro struktuiran.
    Nije izostao nijedan deo koji bi tražio dodatni odgovor.

    1. Izostao je deo da su plate povećane samo osam posto za tri godine. Dakle, radnici su podneli veliki teret.

  2. Nemoguć je profit osamsto dvadeset miliona evra od proizvodnje i izvoza struje kad smo platili skoro šesto miliona evra uvoz uglja a imamo hrpu kredita prema inostranstvu i hrpu dugova prema izvodjačima radova. Osnovno pitanje je gde su sad ti milioni ? Neka ministarka pokaže izvode iz banaka? Ne verujem im ništa.

  3. 2013. je radnicima smanjio plate, i nije ih povećavao 10 godina. U januaru 2024. je povećao plate 8%, posle 10 godina stagnacije.
    Stučnjaci jedan po jedan odlaze u privatni sektor, da rade za duplo veće plate, za firme koje svoje usluge naplaćuju desetostuko od EPS-a.

  4. Gospodin stručnjak je zaboravio napomenuti da je u sklopu te njegove “hvaljene modernizacije” tj. prelaska na “zelenu energiju” po nalogu svetskih liberala proizvodnja uglja namerno sputavana,par godina nije ulagano u remonte termo-energetskog sektora i proizvodnje uglja tako da je došlo do velikih zastoja u sistemu.
    Kada je krajem prošle godine ta naširoko hvaljena strategija “zelene energije” udarila “nosem u ledinu” i cela Evropa se setila uglja kome se raširenih ruku vratila sad nama ovakvi “stručnjaci” pametuju..
    Zagadjenje vazduha,kme,kme..
    A tvoje gazde kad dokeću privatnim avionima u Davos i naprave 10 puta veće zagadjenje onda se ne buniš,
    Reci ti meni gospodine novinaru-ko ovde postavlja pitanja?

    1. Svaka Vam čast na ovakvom komentaru!???Sve imje EPS kriv,što ne spomene što smeniše Tomaševića,zbog čega Miću ćevapa i njegove paljtaše ne pozovu na odgovornost za upropašćavanje EPS,kome spremaju da prodaju srpske hidroelektrane,za koga radi nova nazovi ministarka,šta traže Borvežani u EPSu….nego novinar gleda da se uvuče zelenima i još nekima … sramota

  5. Da li energetski stručnjak poseduje određeno obrazovanje iz potrebne struke ili ne ???
    Tek onda mogu da komentarišem.

  6. Apsolutno tačno. U Srbiji donosioci odluka kao da smišljaju da naude poverenim im resursima. Da li iz neznanja, ili namerno (možda sinergično) – apsolutno je irelevantno.
    Užasava što smo nemoćni da loše ljude promenimo(osim silom, zašta nisam).
    Elem – velika tema.

  7. Није тачно да је струја за домаћинства у наведеном периоду поскупела 34%. Аутор је врв. поскупљење рачунао са најављиваним поскупљењима у медијима пре самих поскупљења, али су стварна повећања увек већа. Прошле године повећања цене су износила: 1.1 – 9,9%, 1.5. – 9,9% и 1.11. – 9,3% што укупно износи 32% само прошле године. Када се томе дода и поскупљење од 7,6% 1.9.2022. следи да је струја за домаћинства у периоду од 14 месеци поскупела 42%. Скупља је него у Канади.

  8. Толика добит а плата минималне битно је да су великани
    као железаре и остали прошли добро а за колубарце баш
    их заболе стојко Да им није колубаре шта би ?

  9. Za period 02. 02. – 01.03.22024. za potrošnju u višoj i nižoj tarifi od 177 kWh energije iznos je1298, 07 rsd sa popustom od 615, 78 rsd. A iznos za uplatu je 1756,69. Plus taksa za JMS.
    Ko kupi kajmak zna se.
    Zašto je propao gigant Kolubara znamo svi.
    A i vrapci znaju da je napon manji nego što treba da bude i samim tim imamo napumpanu veću potrošnji.“ E Srbijo i narode šta smo dočekali “!!!
    Dokle???