jorgovanka tabakovic foto vesna lalic nova rs
Jorgovanka Tabaković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Inflacija u Srbiji

Dve dobre i jedna loša vest

Izdanje 6
71

Dobra vest je da je inflacija u Srbiji počela da usporava. Potrošačke cene u prva tri meseca 2024. porasle su 1,1 odsto, s tim što je hrana poskupela 0,8 procenata, a guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković obećava da će se inflacija u maju vratiti u granice cilja od tri plus-minus 1,5 odsto. Trenutno rastu nešto brže, tempom od pet odsto godišnje, ali ipak tri puta sporije nego prošlog proleća.

Druga dobra vest je da je po rastu cena Srbija sa petog pala na šesto mesto u Evropi. Prošlog maja veću muku zbog poskupljenja imali su stanovnici Ukrajine, Moldavije, Mađarske i Turske, jer su u tim zemljama cene rasle od 15,3 do 39,6 odsto. U međuvremenu su sve, osim Turske, značajno oborile inflaciju, Mađarska na 3,6 odsto, Moldavija na 3,9 i Ukrajina na 3,2 odsto. Istovremeno su nas pretekli Rusija (7,7 odsto), Island (6,8), Rumunija (6,6) i Crna Gora (5,5), dok je Turska i dalje apsolutni rekorder sa inflacijom od čak 68,5 odsto.

Loša vest je, međutim, da je u poslednje tri godine i tri meseca hrana u Srbiji u proseku poskupela čak 53 odsto. S druge strane, između decembra 2020. i 2023. prosečna neto zarada uvećana je za manje od 44 odsto, sa 66.092 na 95.093 dinara ili sa 562 na 811 evra. Uprkos tome, sa prosečnom platom sada se može kupiti devet odsto manje hrane nego pre 39 meseci.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

71 komentar
Poslednje izdanje
profimedia 0366081890
| Kultura | 1

Izbor urednika: Albahari, Sungazer, superheroji i superzločinci

Magazini: Kraj sna Od početka rata u Ukrajini poginulo je četiri stotine šezdeset dvoje ukrajinskih sportista i trenera. Neki od njih su sanjali da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu – reči su kojima je urednik Matijas Kale najavio naslovnu temu nedeljnika Wochentaz, specijalnog subotnjeg izdanja nemačkog dnevnog lista Die Tageszeitung. Mihajlo Pantić: Albahari Izdavačka […]