sajam naoruzanja 12102021 0178 copy
Državnom i vojnom vrhu se baš žuri da ubrza proizvodnju domaćih dronova kamikaza

Čiji „komarci“ zuje nad Pešterom

Izdanje 6
  1. A zašto je nekom važno čije dronove vojska koristi. Najvažnije je da su ti dronovi pouzdani a koje ih proizveo je manje važno.

      1. Pa I Tutski barjaktar na početku rata su ga hvalili dok mu Rusi nisu našli slabu manu sad ga i nema u Ukrajni!Za ove naše vrane gavrane nisi sposobni da pokrenu proizvodnju tri godine !

  2. A Zašto nekom smeta što će država proizvodnju dronova „komarac 1“, koje razvija Vojnotehnički institut u Žarkovu, poveriti kompaniji PR-DC.

    1. Zato sto, po onome sto sam danas video na vestima, to je done koji skolpi bilo koji ozbiljan FPV drone takmicar iz onoga sto mu je ostalo u delovima pre takmicenja. Takodje Ukrajinci takve dronove kupuju u delovima od raznih kompanija u svetu i sklapaju i imaju ozbiljan efekat u ratu protiv Rusije. Zasto bi onda ovo imalo etiketu maide in Serbia…. uzeli smo nesto sto ve odavno postoji za zabavu i sport u svetu, a zbog zakona u Srbiji i ekonomskog momenta je to jako tesko posedivati u msaovnoj upotrebi i progurali kao srpski vojni proizvod…. Jedino sta moze da bude nas proizvod je software za te dronove a ne hardware koji moze da se kupi na internetu za 1-3 hiljade evra…

  3. Svuda u svetu a najviše u perjanici demokratije-SAD- se radi na isti način,zna se koje firme podržavaju koji partiju i sa promenom vlasti menjaju se i proizvođači. Bitno je da to oružje služi svrsi. E samo što sada to nekome kod nas smeta.

    1. Mislis da je svugde u svetu ,moram da te razocaram,svugde postoje komisije koje odlucuju a kod nas samo jedan jel on se u sve razume?

  4. Prilično glupav tekst. Kakve veze ima ko proizvodi te dronove i čiji je prijatelj? Valjda je bitno da su proizvedeni u Srbiji i srpskom pameću i da su nadasve efikasni?

    1. Bitno je koliko se para ukralo,da li su tako dobri ili tako kaze vodja posto se u sve razume!Ko ce u tom poslu uzeti kajmak !Mitrovic i kompanija!

  5. Vazno je zato sto Zeljko Mitrovic ne misli dobro ovom narodu i koristi svoj medijski prostor da truje omladinu i starije pre svega emitovajuci Besne njive, plugove, zadruge. Covek je parazit naseg drustva i kao sto kaze koristi narod (ovce) da se bogati. Sada on koristi to sto je uz pazuh AV-a i kao pomaze a u stvari zaradjuje, ima toliko boljih primera prototipa bespilotnih letelica kod nas (npr. Covek iz Panceva ako se secam) ali nece AV bez procenta za sebe ma koliko bilo bolje, a da ne pricam bez tendera i transparentnosti itd..Samo kradja i pazusne jame. Hvala.

    1. Srecom ti nisi vlast, pa da nas snabdes dronovima od „nekog coveka iz Panceva“ ako se dobro secas.
      Zamisli kakva bi neka drzava bila kada bi razmisljali na taj nacin!

  6. Nije ovo prvi pokušaj Mitrovića da razvije dodatni biznis, mimo medija i estrade. Tako je pre petnaestak godina pravio pogon za proizvodnju žvaka, u ozbiljnoj nadi da će zauzeti mesto Orbit-a na tržištu .. ali je taj poduhvat propao. Izgleda da ga preduzetnički duh ne napušta, i u skladu je sa duhom stručnjaka opšte prakse novog i zlatnog doba: Nije bitno ŠTA radiš .. dok radiš ZA Onog koga treba.

  7. Mitrovićev dron je u koordinatnom sistemu „ravnozemljaša“, pa se ne uklapa. A PRC forma je blisksa…

  8. Ako je Vojno tehn. inst. zaista neovlašćeno (is)koristio proizvod privatne kompanije – to je siguran put da inženjeri te kompanije odu u inostr. i slobodno razvijaju svoje ideje za adekvatno priznanje i novac. A apsurd je što će te ideje verovatno padati nama na glave …

  9. Bicu slobodan da pitam Vucica-Pa zar pored tolike opustele Srbije njegovi dronovi nemaju gde da lete??..Vec bas moraju na Pesteri iznad glava Bosnjaka?Da i ne pominjem vezbe tj gadjanja dalekometne artiljerije..
    Zar bas njegove 40 godina stare krntije MIG 29 moraju da lete iznad Novog Pazara?I da uteruju strah svima..Pogotovu pilotima jer je let na tim olupinama igra sa zivotom…
    Cak je i sam Vucic shvatio koliko su te rashodovane olupine s ruskih i beloruskih otpada opasne pa je resio da kupi novije bolje i modernije Rafale od Francuza..

  10. Poštujem svačije mišljenje, ali se mora razumeti kako se u praksi bilo šta za odbranu i vojsku planira, razvija, očituje i uvodi u naoružanje i opremu vojske. Da budem konkretan: samo odabir obuće za vojnika je po propisanim standardima i opituje se mesecima u najsloženijim laboratorijskim uslovima, strožim u svemu od realnih. I čarape i donji veš, prošli su i duži i strožiji put ispitivanja od komercijalnih „dronova“…i u trgovini se bolje i bira i kupuje…