shutterstock 2553722681 copy
Neobjašnjivi poremećaj ili posledica delovanja bazičnih ekonomskih zakona

Zašto je čvarak u Srbiji skuplji od pršute u Crnoj Gori

Izdanje 45
  1. Ko piše ove netačne informacije, čvarci u srbiji koštaju od 1000 do 1500 dinara, mislim na prave domaće čvarke dobro isceljenje i preukusne.

  2. Skup je jer je narod lenj da sam pravi čvarke a glup jer kupuje po tako velikoj ceni.Nekad si mogao da kupiš tri kilograma čvaraka za kilo mesa .

  3. Nisam citao samo ostavljam komentar. Prsut u CG je smece, da je od domacih svinja bio bi ono sto sam jeo kao mulac ovo sad ajme gospe

  4. Duvan cvarcu OK. i hladni su ukusni ,ali oni masni, hladni,tvrdi cvarci bez grama mesa da su 20 E to moze da kupi samo neko bez grama mozga

  5. Ovo je mafijaška sns država,cena goriva, hrane , auta i ostalih usluga među tri najskuplje u Evropi.

  6. Ovo je ZEMLJA APSURDA postala. U svakom smislu.Čvarci u Budimpešti 1100 dinara kilogram,a u MAXIju 2200.

  7. Mi ovde poludimo za nezdravim namirnicama. Istraživanja kažu da su čvarci kancerogeni i štetni za pankreas. Naši dijetetičari ga još promovišu, kao da je malo maligniteta. Kao da nas mrze.

  8. Niti su cvarci u Srbiji 20 evra ,Niti je prsut u CG 17 evra. Ko Vam ,uopste,pise ove naslove?! To sto veliki trgovinski lanci deru to je drugo. Ali opste je poznato da ufuranim beogradjanima mozes da uvalis bilo sta po duploj ceni samo da izmislis zvaku,tipa autohtono,organski,domece…

  9. KAda bi razumeli da bi se sam o 3-5% čvaraka koji bi se topili iz svinjske masti zaista i prodavali… I kada bi znali da je prodaja ostalih proizvoda od svinja koje nisu meso ogroman problem… i kada bi znali da se prodaja svinjskog mesa ne isplati ako nisu visoke cene drugih proizvoda… i ako bi razumeli da je niska cena svinja u otkupu posledica uvoza mesa , čvrstog masnog tkiva i ostalih nusproizvoda iz inistranstva…Možda bi bile jeasnije i cene i to što se smanjuje svinjski fond…

  10. Svaka vam cast, ovom temom nastavite da se bavite
    Svi zmure , vet. Inspekcija, novinari, kao da je tabu tema, na kvalitet mesa koji nam se nudi
    Da li se neko pita cime se hrane deca, pa njima za razvoj je najbitnije meso, sveze zaklano, pogledajte kad operete crvenu boju, sta dobijete.
    Ko kontrolise , ko dozvoljava uvoz takvog mesa
    U bojkot 7 dana, ne treba kupovati , pa da vidimo da li ce i dalje lagati kako je meso proizvedeno u Srbiji
    Ovi mladi ljudi i ne znaju kako mirise i izgleda sveze meso, papreno ga placaju a nikakve koristi od njega

  11. Šta su arapi prvo uradili kada su kupili PKB, zatvorili najveću farmu svinja na balkanu, Neoplanta u Sirigu i da ne pričamo o Elanu Srbobran(radio za Njeguše) i druge farme. Pa imamo pametne ekonomista u ovoj državi.

  12. Danas je najvise nemasnih rasa svinja u prodaji. Eto najbolji je primer ovaj „najbolja cena“, nema ni jedan kvalitet i nigde ga ne bi ni bilo da ne postoji alavost na pare.
    Treba se vratiti proizvodnji starih rasa svinja sa vise masti i koliko je moguce starom nacunu prehrane i umesto uvoznog mozemo da imamo kvalitetno domace meso.
    U Srbiji je toga oduvek bilo, pre sece suma (hrastovih), glavna hrana svinja su bili zirovi a svinja je bio glavni izvozni proizvod u 19 i pocetkom 20 veka,
    a proizvodnja svinjetine veoma velika sve do pred kraj 20 veka.

  13. Tako smo mi vec poodavno stigli do toga da se svinja izgleda uzgaja zbog cvaraka. Ne zbog mesa nego cvaraka koji dodju kao treci ili cetvrti nuzproizvod uzgoja svinja. I da dodam da kod nas postoji propis koliko mogu/smeju da traju suhomesnati proizvodi. Cini mi se 18 ili 24 meseca. Jedino sto propisima ne regulisemo koliko staro sme da bude meso koje koristimo kao sirovinu.

  14. Industrijski čvarci koji se mogu naći u trgovinama su 10% kvaliteta domaćih čvaraka. Ja ih volim ali su mi industrijski grozni. Nedovoljno ceđeni i previše masni. Kockice pržene slanine. Domaći čvarci se cede mnogo više, zato su nemasni i hrskavi. Kao što reče autor čvarci su nekada bili nusproizvod. Mast je bila na ceni.

  15. Iako se ne razumem u poljoprivredu sa velikim zadovoljstvom sam pročitala i tekst i komentare. Naučila sam nešto o uzgoju svinja, proizvodnji čvaraka ( koje volim, kao i slaninu), o cenama itd. Oduševili su me komentari, pismeni, razumljivo napisani i što je najvažnije – sa objašnjenjem i argumentima za svaki izneti stav. Čak i kod neslaganja sve je napisano na pristojan način.
    Ne bih nikad pomislila da ću uživati uz jedan ovakav tekst čija mi je tema potpuno strana. Ali ovaj primer pokazuje da je veoma važno kako se o nečemu piše i kako se obrađuje tema.
    Postoji još jedan razlog za moje oduševljenje, ali da ne kvarim…
    Hvala!

  16. Cvarak je proizvod koji se danas napravi danas i proda a taj njihov prsut ne bi uzeo u usta ni za dukate!
    Boga pitaj odakle je stiglo i koliko godina je zamrznuto!
    Istekli svi rokovi za upotrebu!

  17. Sjajan članak. Iznete činjenice, a zatim analiza koja pokazuje svu asurdnost poslovanja na srpskom tržištu kroz primer formiranja cene običnih čvaraka.

  18. Gospodo. Napustite udobnost gradskog života i dođite da živite u selu. Imaćete svoje voće i povrće, a moći ćete da uzgojite i svinje, a samim tim imaćete i čvarke napravljene po svom ukusu, a da ne priĉamo o kobasicama i slanini.

  19. U redu. Sve je lepo objašnjeno. Međutim, opet nema objašnjenja za cene hrane u Srbiji generalno. Ako su poskupeli čvarci zbog manjka „masnih“ svinja, a potom i zbog veće potražnje, nikako da mi neko objasni zašto su poskupeli ostali prehrambeni proizvodi. I oni zdravi, i oni loši po zdravlje. I najbitnije, voleo bi da mi neko objasni razumljivim, laičkim jezikom, zašto je hrana proizvedena u Srbiji jeftinija u susednim zemljama nego u samoj Srbiji. Koliko ja vidim, kod nas su najmanje plate, ali cene najveće (i goriva, i hrane, i odeće, i obuće, i stanarine, i kvadrata…). Jednostavno, po onoj narodnoj: šišaj ovce kad ih već ima.

    1. Imenjače- to je bar lako objasniti, te razlike u cenama. Okolne i države npr. u EU, nemaju toliki broj „novorođenih“ (od pre 12 godina do danas) pljačkaša, kao mi u Srbiji, da, baš tih, iz redova SNS! Koji se ugrađuju u sve i svašta, ujedno nemaju, ti iz okoline, ni toliki broj partijskih parazita -pa čak i navodno 700.000 „običnih“ članova partije koji se „češaju“ o plate a mnogih nikada nema nigde na poslu- a sve to, priznajemo, košta. I sve se „nabija“ na cene- jer neko mora da plati te parazite. Ko drugi nego ČITAV NAROD! Drugi nemaju ni „darodavca“ kao AV koji sve poklanja ili prodaje za siću, samo ako je provizija odgovarajuća, znači sve što Srbija danas (još) ima- od „A“- antimona, preko bakra i zlata do slova „Š“ kao šamota, a sutra više neće ništa više da ima. Jer nije više naše nego -tuđe. A ipak vlast se diči, glumeći navodne „uspehe“ npr. onog što više nije naše a izvozi se iz Srbije. Tuđe, nekada srpsko, u tuđi, alavi svet! U korist stranaca. A da bi i oni nešto prodali na stranim, otvorenijim tržištima od srpskog, cene moraju da su konkurentne. Kod nas u SRB marže trgovaca spadaju, prema Eurostatu, među najveće u Evropi. I to je jedan od vidova pljačke! A opet, deo te pljačke, se preliva mafijašima iz vlade ili onima direktno povezanih sa vladom u njihove džepove- nekim Veselinovićima, Radoičićima, Karićima, Miškovićima, Petrovićima itd. Lista je bez kraja. I tu se krug zatvara! A, ko naj..e kao čuveni „žuti“? Pa naravno- mi kao narod koji trpi parazite i mafijaše i koji postajemo sve veća sirotinja. Spremna da ih Vučić pred izbore „kupi“ povećanjem plata za 5% uz istovremeno povećanje cena svega i svačega za najmanje 10%. I onda, kao navodno ona ruska carica Katarina velika, koja je narodu preporučila da „ako nemaju hleba neka jedu kolače“, dok AV, Mali, Vesić i drugi mafijaši kažu -„Srbi ako nemate pare za pršutu (i čvarke!) jedite smrdljivi PARIZER! Ili po Tomi Moni po dva jaja dnevno, dovoljno da se preživi. I- to je to!

      1. Господине текст ти је добар али наводна реченица ако немају хлеба нека једу колаче није изрекла Руска царица него Француска краљица.

  20. Cene mogu da se dovedu u razumnu normalu. Pored svih navedenih činjenica, postoji još jedan bitan element. Naim država ima ekonomske instrumente da cene privede u razumne okvire (npr. poreze na ekstra profit). Međutim to se ne koristi, a razlog je pdv 20% . Visoke cene imaju veći iznos pdv-a, samim tim veći priliv sredstava i budžet države. Zaključak je da država ne vodi računa o standardu građana već o budžetu koji omogućava plaćanje ne produktivnih radnih mesta i ne realnih cena investicija.

  21. Alo eHperti svinje više nemaju masnoće. Već decenijama se uzgajaju sorte svinja sa veoma malo masnoće. To je trend u svetu zadnjih 50-60 godina i sada je doživeo vrhunac. Svine imaju mnogo više mesa a mnogo manje masti. Šta nije jasno?!

    1. Jeste,pošto ih hranite u Sremu koncentratima i instant granulicama ,pa kad jedete pečenje od tog praseta, ne znate da li je svinjsko ili pileće..

  22. Zato što smo mi ekonomski tigar i možemo da platimo koliko god hoćemo…al predsednik nam rekao da jedemo parizer ili dva jajeta dnevno pa nam onda čvarci i pršuta ne trebaju

  23. Sve se danas falsifikovalo, samo taj mali i masni čvarak niko nije uspeo. Radujem se i da košta 100€. Kad dostigne cenu 500€ to znači da se tov svinja radi na crno. Blizu je i to.

  24. Skupo meso spanskih svinja zamrznuto jos u vreme generala Franka.

  25. Skoro sam pročitao neke statističke podatke koji kažu da je stočarstvo u Srbiji sada malo manje nego 1947. Ne nije greška u godini i podacima, greška je u tome šta se u Srbiji radi sa poljoprivredom.

    Ako je nekome za utehu i Hrvatska je u istom čabru.

    1. A neki bi crkli bi da Hrvatsku ne spomenu. I ne nije u istom čabru. Hrvatska ima petspektivu, uči na greškama i hoće- neće- mora se rešavati kukolja zahvaljujući EU kojoj se Srbija opire rukama i nogama. Pa kom pravo- kom krivo

      1. Hrvatska je 2 decenije u EU i još uvek nije dostigla standard „raspale“ Grčke. Da nema te EU bila bi na nivou Srbije i Crne Gore.

  26. Pre svega slaninu je mnogo teze i sporije proizvesti nego meso,cak 3 puta skuplje. Mesnatu svinju od 100kg danas mozete dobiti za 4 meseca sa dobrom proteinskom ishranom. A za masnu svinju sa slaninom treba minimum godina i vise ugljenih hidrata i vlakana.
    Danasnji cvarci u opste nisu isti kao pre. Receptura pripreme je drugacija. Da bi se dobio ukusan vrhunski cvarak potrebna je skupocena oprema, prohromski kazan velike debljine koji kostaju i 20000e, da ne bi zagoreli jer cvarci moraju da budu res peceni. Drugo pre dodavanja masnoce sipa se palmino ulje sto se ranije nije radilo. Tako da su sad cvarci przeni u ulju. Tako se dobije jako ukusan proizvod ali ta mast je pomesana sa uljem tako da je ona dobra samo za bio dizel. Tako da se glavni proizvod mast baca a ostaje samo malo cvaraka.

    1. To zaista nema nikakve veze sa ovom temom. Stabilan dinar pomaže samo u realnoj proceni drugih anomalija. Nestabilan dinar bi samo zamaglio realnost.

  27. Da bi svinja bila masna treba joj krimpira u ishrani,a kolika je sada cena krompira niko nece ni drugu klasu koristiti u ishrani zivitinja Za poljoprivrednu proizvodnju u nasoj zemlji dovoljno je tri posto stanovnistva da se njim bavi(za domace potrebe).To pod uslovom da poljoprivrednici nemaju sestdeset i vise godina kao kod nas.Tako su kod nas cene zbog niske produktivnosti barem duplo vece nego u Eu,bez subvencija.Resenje nije u subvenvijama nego omogucavanjuda omladina moze fa zaradi rmbanjem na seli vise nego rmbanjem u Beogradu.Konobsr izadje preko 1000 Eura,gradjevinac skoro duplo,pa sto bi na selu radio za manje.Uvidjenje obaveznog minimalca koje je gratis od strane drzave za rad na selu za one do 35 godina resava problem u protivnom cemo sve vise uvoziti hranu,a samim tim ostari bez posla u pratecim industrijskim granama.Italijs je resila problem ,,uvozom“radne snage ali ina moze da istrpi jer ima marketinski najorganizovaniju prodaju Sta mi da radimi neka misle zaduzenu za to tako da necu vise da smaram.Izvinite

  28. Nije problem sto su cvarci skuplji od ;crnogorske; prsute vec je problem sto je Oskarov parizer sve skuplji i presisace cvarke.

  29. Čuvari ni pojava nego sve skuplje nego bilo gde u svetu marže trgovaca velike akcize takođe skupa država i njeni poltroni velika zaduženost i korupcija a mi samo oko cvaraka

  30. Odgovor je više nego jednostavan. Moj prijatelj je u Vojvodini imao farmu sa 8000 svinja. Par godina je pokušavao da „preživi“ ali je na kraju bankrotirao pred nemilosrdnim naletom SNS tajkuna Matijevića, koji više od decenije diktira cene mesa u Srbiji i kupuje nekretnine na atraktivnim lokacijama širom Srbije. Razlika u ceni Crnogorske pršute gde su svinje iz Holandije i Srpskih čvaraka su veće jer recimo ja iz Beograda dobijem tu pršutu po 11 evra. Najbolja, verovatno jedina razvojna šansa Srbije je bila u razvoju poljoprivrede koja je bukvalno uništena od strane dušmana, koje standard građana i njihova budućnost zanima kao lanjski sneg. Njima je fokus lično bogaćenje, zato stotine hektara najplodnije zemlje poklone zagađivaču koji ni u svojoj Kini nije mogao otvoriti fabriku guma. Kažem da su poklonili pošto samo oni znaju koliko je para leglo na račun darežljivih političara. Sada se svim silama i sve novijim i novijim trikovima traže a onda prete, gaze i zastrašuju studente da im dozvole još neku godinu jer je u Srbiji ostala još neka plodna njiva, još neka bistra reka i šumovita planina koja može da se pretvori u keš koji je njima jedini razlog bavljenja politikom.

  31. Procitao sam tekst, i dalje mi nije jasan odgovor na pitanje iz naslova.

    1. Manje masti, manje čvaraka, veća potražnja jednako je dizanju cena.

    2. Moderne aktuelne sorte svinja imaju manji procenat masti i brzo se uzgajaju uz aditiviranu ishranu, a svinja sa više masti se duže uzgaja i samim tim je skuplja za čuvanje stoga će i proizvodi od nje biti skuplji

  32. Posto skoro nista ne izvozite, ni od svog repromaterijala, a ni od uvoznog, mozete priustiti drzanje € kursa od pre 10 godina. A cene u dinarima naravno prate inflaciju i rastu kao lude. 100€ u SRB vredi skoro pa nista vise. Mnogo manje svega dobijem za njih nego u ITA ili u SLO. Inace dolazim u SRB cest, bar 1 u 2 meseca. Kad posetim svoje bivse prijatelje / saradnike, uvek napunim prtljaznik svega za njih, do krova. Kupim u ITA, jer to mi je bukvalno usput. Cene su pola srpskih, a roba 5x kvalitetnija. Tako da vise to uradim zbog toga, da ne bi jeli lokalni schrott, nego sto je jeftino, jer nisu neka sirotinja.

  33. Svaka čast na „analizi“ u kojoj nema ni reči o svinjskoj kugi koja je ispraznila obore po selima u Vojvodini i Šumadiji.

    1. Мен # Свињска куга је фингирана да би режимски тајкуни убрзано згрнули богатство. Зато је кило чварака 2000 динара а кило печења 2300 динара. Прочитај шта каже „Словенац“ колико је јефтинија храна у Италији и Словенији. Лако је за тебе, открио си Монина јајца само контролиши холестерол.

  34. Поштовани,солидно сте се осврнули на феномен чварака,додао бих пар детаља.Маст по својој структури је већински вода,самим тим процесу замрзавања је издвајање воде ,што технолошки онемогућује производњу квалитетне масти и чварака.Значајан скок увоза меса у ЦГ је управо реекспорт у Србију.
    Чиста маст од Србског свиња је високо квалитетан производ са практично неограниченим током употребе .Занимљиво да сам у хипер маркетима приметио маст ниже цене која је рађен на бази инфуст. маргарина.Ко се бави биохемијом зна да се овај маргарин и пвц пластике разликују у само једном атому угљеника(значи нафтни деривати)
    Није цена масти и чварака висока већ плата девалвирана .Имамо срећу и привилегију да нам је више мање доступан таква храна за разлику о велике већине света!!!
    Уживајте ,због планског уништење Србске пољопривреде ускоро само ћемо се сећати укуса праве хрне!

  35. Zato sto Srbi hoce svi da budu gospoda
    a nece niko da ide na selo ,
    treba hrana jos da bude skuplja,
    nemoguće je da država opstane ako joj vise od polovine stanovnistva živi u 3 grada
    sada ce napokon da poljoprivrednicima
    da bude malo bolje
    samo da ova vlast jos vise ulaze u sela
    a ne u gradove

    1. Zabluda je da veća cena mesa u trgovinskim lancima direktno utiče na povećanje cene žive stoke pri otkupu od malih proizvođača.

    2. Kako opstadose druge drzave? Hrana kod njih jeftinija i bolji standard.

  36. Sustina je u laznom kursu evra koji fura Vucic, dinar ima mnogo vecu inflaciju od evra dakle evro bi trealo da vredi bar 200 dinara

    1. Данило * У томе је суштина, евро је „ухапшен“ због већег БДП-а и висине просечне плате да би се хвалили, иако је по законима ове земље једино средство плаћања динар. Да је евро реално 200 дин, ја кажем 250, БДП и просечна плата би се преполовили али они то не дозвољавају. Земља са сталном разарајућом инфлацијом има стабилну националну валуту. То се зове „пендрек курс“. Зато Цица очекује Нобела.

      1. Ama nije realna vrednost evra 200 već je ispod 100 dinara, nemojte pisati budalaštine. Narodna banka Srbije stalno kupuje devize što možete često čuti u vestima da bi održali dinar slabijim, to će vam svaki ekonomista potvrditi. Te budalaštine da je bi evro trebalo da bude 200 dinara su u rangu onih da je JNA bila 4. svetska vojna sila ili da bi Vojvodina mogla da hrani pola Evrope bez da uopšte pogledate topološku kartu Evrope…

  37. Dragi gradjani ili malogradjani ja sam sa sela nemam godisnji sem krsnih slava ili crvenog slova u kalendaru i to je nekad upitno stoka mora da jede, vi se sa pravom borite za vece plate ali nemojte nama nesto osporavati ja bih vama cvarke prepisivao na recept da ga u apoteci kupujete, ebiga nama sve sa neba padne i sve je besplatno, dodjem jednom do dva puta do grada i nemogu do destinacije od raznih ukidanja slobode kretanja, uskoro uvodimo RAMPE za ulazak u selo nemozemo vise da vas trpimo i da cistimo selo svakog ponedeljka jer ono sto nam napravite smece na sve strane nered, cene ce i dalje da rastu ebiga moramo da vam uzmemo neku kintu za domace meso iz „uvoza“. a vase profesore Zeceve ili neke druge, vratite se naselo vecina vas je sa sela jer selo lepo mirise a ima svega „besplatnog!?

    1. E pa bato od kad su skocile cene,ja vise ni ne kupujem cvarke,samo od prijatelja kojima tako pomognem. E sad ti stavi rampe,nagruvaj cenu pa kad ne budes imao kome da prodas,ima da dodje matijevic i da ti uzme sve,natrpa hemijom i zaradi 5x vise nego ti. Sve jarice saljete u Izrael,a puna su vam usta toga ko ce da radi ko nece. Radio sam na selu kad nisam mogao da nadjem posao i Rusini su mi tad rekli nismo znali da su Beogradjani tako vredni,e pa i nisu svi. Vredni su pravi,a ti sto su otisli iz tvog sela da glume Beogradjane pa svinju ne mogu ni na TV da pogledaju,e oni su tvoj problem.

    2. Ti si baš seljak.Osećaš se.Stil ti isuviše naginje na jednu stranu.
      No ima vremena,revidiraćeš ti svoj stav.Ubrzo.

    3. Grizzly
      Sama činjenica da tako elementarno nepismen u usta uzimaš profesora Zeca je šizofrena. Te čvarke što bi ti nama iz grada prepisivao na recept možeš da… Rešenje je prosto. Ljudi ne kupujte precenje proizvode poput čvaraka i malina mesec dana i sve dolazi na svoje mesto. A to što nemaš godišnji odmor pa to je valjda tvoj izbor.

  38. U ove skupe namirnice bi uvrstio i paštetu. Preračunajte kilogram paštete u odnosu na maloprodajnu cenu od 50, 80 ili 100 grama ovog proizvoda kako se najčešće prodaje.

  39. Džaba objašnjenje o masnoći tovljenika. Cenu masti i cenu čvaraka je podigla pohlepa. Potražnja za masti je jako mala. Masa seljaka ne zna šta sa njom. Često je bacaju. Nude mi na poslu al cenu ne spuštaju ispod 400din. U kasapnici kažem im da je 300din. Pa počnu da lipetaju o kvalitetu. Da se razumemo, svaka cena preko 150 din je jaka a preko 200 je pljačka. Sve dok imam masat u svojoj režiji koristim je dok ima a onda isključivo ulje. 1,5e je cena koju nudim kada me neko pita da li mi treba mast. Cent više ne dam. I to kada sam široke ruke. Inače mast ne sme da bude skuplja od ulja. Proizvesti mast je u svakom smislu lakše i jednostavnije.
    Čvarci, to je tek pljačka. Skuplji od filea kojeg ima na kg neuporedivo manje od čvaraka od iste svinje. Znači u ovom slučaju nije u pitanju ponuda. A file duplo jeftiniji ili skoro duplo. Potraznja? Ne znam. Ja ću uvek radije kupiti 1,5 lg ili više filea i napraviti neku speciju nego kupiti kg čvaraka.

  40. Neznam šta da kažem gledam kako u bosni sađaku pszaru sjednici c gori raze šume selje ppršut pečenice suva mesa a u srbiji skuplje prerađevine pašteta. Težak monopol

  41. Slanina i čvarci, nekada bagatela sada luksuz u zemlji Srbiji. Umesto da sami gajimo, mi sve uvozimo i to lošeg kvaliteta. Strašno! Celu Srbiju možete proći nećete videti ni prase ni jagnje
    Isto se odnosi i na voće i povrće
    luk i pasulj uvozimo, to nije normalno!

  42. Mala korekcija. Kvalitetan čvarak se proizvodi od čvrstog masnog tkiva a ne od potrbušine, i tražnja za čmt-om raste jer tačno je da su svinje sve mesnatije ali raste i količina prerađevina gde je masnoća nezamenjiva.

    1. Grešiš prijatelju. Čvrsto masno tkivo ide u kobasice.
      Potrbušina ili ti pauflek kako kažemo u Banatu ide u čvarke.
      Ako sušiš slaninu onda imaš malo čvaraka i mast.
      Nije retkost da se sva slanina i pauflek iseckaju za čvarke eee to su onda divota jedna čvarci.
      A tu divotu svako može i sam da napravi. Kupite tablu dve slanine recite mesaru da izvadi rebra. Ima na jutjubu onoliko tutorilaja kako se tope čvarci i eto vam. Pravi mesnati lepi hrskavi + mast koje neće biti puno ali barem znate šta jedete i lako izračunate koliko vas to sve košta. Prijatno!

  43. Nekad bilo 100kg svinja 15kg mast i 3kg cvarak a nove sorte 6kg mast i 1.5kg cvarak sem ako se doda papak,glava,kozure