Staro sajmiste foto Vesna Lalic Radar 4
Blok 18 - Širenje Beograda na vodi na levu obalu Save

Revitalizacija sa mnogo žrtava

Izdanje 17
  1. Nadji drzavu u svetu koja rusi citave komplekse starih kuceraka zato eto sto se tebi ili nekome ne svidja.

   1. Tu retko ko ima neki papir, a većina toga uopšte nije stara. To nije nešto što treba čuvati već nešto što treba što pre počistiti. To su crveni davno hteli da sruše ali su ih ekonomski jadne osamdesete prošlog veka u tome sprečile. Pogledajte fotografije tog prostora od pre 80-90 godina. Tu ima samo par kućeraka. Ovi što su sada tu su došli znatno kasnije. Inače taj deo je fizički odvojen od Sajmišta 1942. kada su švabe izgradile most Princa Eugena.

    1. E pa vidite nije bas da retko ko ima ,,neki” papir. I te kako imamo papire. Imamo i resenja kada su radili eksproprijaciju i nasim precima oteli 1956.g. zemlju na kojoj su i tada bile kuce. Ima nas naslednika od ljudi koju su jos od 1930.g. kupili zemlju i dizali kucu. Bilo ih je. Sajam na drugom delu tada nije bio ni u planu. I te kuce su stare, ali renovirane i mozda Vam zbog toga izgledaju novije. To sto su oni pustili da se svako naseljava kako hoce na placeve gde je opstina vlasnik u poslednjih 20-30 godina i da ponese naziv karton sitija i sto ljudima bas tako predstavljaju to je da bi se lakse docepali ovog dela grada. Ako Miskovic nije mogao ranije tek tako da sve to kupi da li mislite da zaista ima malo vlasnika predratnih i da ne bi on sve to resio?

 1. Svakog dana se hvali, kako nema nikakvih materijalnih interesa, u poslovima, gde strancima poklanja najvrednije zemljište, gde se ruše vredne građevine, da bi neko zarađivao milione, pa ako to nije on, to nije razlog da krivično odgovara za tu štetu, koju nanosi državi Srbiji.
  Naravno da mu to mogu verovati, samo oni, koji se bogate u tim poslovima, ili oni koji su zavedeni ideologijom nacionalizma.

  1. Vidi se da nisi video favelu uzivo. Ja bio proveo vreme tamo. Ne pisi botino o necemu o cemu nisi ni citao kamoli iskusio video

 2. Ovde ni danju ne smeš da prođeš, noću ni u ludilu. Dimi se nešto stalno, spaljuju ko zna šta, divlji autoelektričari, limari, vulkanizeri i automehaničari, a sto metara pored kvadrat 7000e. Neka grade ovde slobodno, tu je i trebalo da grade stospratnice, a ne u starom delu grada.

  1. Ti si ocigledno pobegao od vukova sa neke planine kada si tako plasljiv. Mnogo pre vas komsija iz blokova ovde su ziveli i sada zive pristojni ljudi. I mnogo je bezbednije nego u bilo kom bloku.

 3. Ne prilici jednoj evropskoj prestonici da u centru grada ima favelu. To je odavno trebalo srusiti i urediti.

 4. Hitno srušiti, obeštetiti vlasnike, gusto naseliti uz postovanje ekoloških propisa i korišćenje smele arhitekture. Umesto da se širimo treba da idemo u visinu jer je neuporedivo lakše saobraćajno povezati bliže delove nego dovlaciti narod na posao iz duboke Šumadije.

 5. Mi zivimo u naselju Starog ssjmista izmedju dva mosta (Brankovog i starog tramvajskog) i nije problem da se srusi i gradi nesto novo ali nista ne verujem vlastima kada je u pitanju odsteta. Mi ovde imamo dvoriste i kucu. Hoce li nam dati negde kucu u Beogradu na 3 km od terazija? Hoce li odsteta biti pravicna? Da li ce nas rusiti u pola noci kao Bg na vodi? Dalje krenuli su radove a javnost nigde nije bila obavestena o tome – u vestima ili novinama. Moje dete se ranije igralu tu gde su sada zatvorili i ogradili zicom, kao u logoru i dete sad place kad vidi zicu a ja nzm sta da mu objasnim zasto je to jer je lex specijalisom sve to zasticeno zbog spomenika. Ukratko, ne verujem vlastima i po njihovim potezima nema ni razlog da im verujem.