4
Radina Vučetić, istoričarka

Ovoj vladi nedostaje samo Šešelj

Izdanje 9
  1. Milorade, nije valjda ovo sve? Hteo si nesto reci sa ovim slepcem i stapom? Moje misljenje je ipak, da je bolje biti slep, nego biti u tami. Pa ako slucajno razumes…

 1. Od svoje 15 godine pa sve do kasnih 40-tih, bila sam po svojim uverenjima bliska levici. A onda je valjda razum pobedio mladost i idealizam, i evo već 10 godina sebe vidim i osećam kao nekog bliskog centru. Igrom slučaja, ovih dana čitam Prozraci I i II Svetlane Velmar Jankovic, gotovo 20 godina nakon sto sam procitala Lagum. Iskreno preporučujem gospodji

  1. Nemate vi nikakve veze sa levicom, vi ste najbliži ur fašizmu, kako tu ideologiju objašnjava Umberto Eko u svom eseju Ur fašizam.
   Od 12 prepoznatljivih elemenata, kod vas primetni bar pet najbitnijih.

   1. Mirko, na zalost moram da Vam kazem da ste polupismena, primitivno agresivna osoba. Na zalost ne mislim to kao uvredu vec kao cinjenicno stanje.
    Gospodja koja je vec u godinama je rekla da vec 10 godina nije simpatizer levice vec centra, a vi je optuzujete da je fasista jer je predlozila da se procita knjiga Svetlane Velmar Jankovic. Inace esej koji je napisao Umberto Eko je: 14 karakteristika ur-fašizma.

  1. Interesuje me da li si ti sastavila/o (posto se botovi kriju iza zenskih imena) ovu prosto prosirenu recenicu!
   Perjanice pameti po tebi ili po tome ko ti je napisao tu recenicu su verovatno ministri Gasic, Djuric, Vulin, Krkobabic, Djedovic,…
   Nedostaje im samo Brnabic i pecenjar Grcic pa da budu kompletirani.

 2. Ciste gluposti….nova vlada je sacinjena od novih clanova…mladih ljudi koji ce raditi za dobrobit srbije

  1. Jel su clanovi vlade prosli kroz akademiju mladih napredne sekte? Izgleda da ih samo to kvalifikacije, koliko sam te razumeo.

  2. Kakve veze imaju godine, u Narodnim patrolama, mladim jurišnicima SNS, su mladi ljudi, neofašisti.

  3. Das si bar procitao jednu jedinu rodoljubivu pesmu od Djure Jaksica ne bi ni napisao tu nesuvislost sto si napisao ili bi bar imao osecaj stida zbog toga. Ali…
   P. S. Nadam se da si bar cuo za Djuru Jaksica

  1. Naravno. Vi botovi treba da seselju nosite gajbice piva, bas kao vas zvalavi sef kad je bio mladi radikal.

  2. Ratni zločinac, propali teoretičar Velike Srbije, sledbenik Stevana Moljevića, ne može biti pametan.
   Može biti ideolog polupismene rulje, kakvi su i bili, oni koji su ga sledili u ratu.
   Grupa kokošara, koja je krala i otimala za njega.

   1. Mislim da grešiš u vezi njegove pameti. Mislim da je izuzetno pametan, i da ga je baš zbog tog i odabrala hrvatska DB da obavi vrlo delikatan posao u Srbiji, a to je da indoktrinira baš onaj najzatucaniji, najprimitivniji kokošarski deo Srpskog naroda, da im propagira nekakvu ideju o Velikoj Srbiji do Ogulina-Kavlobaga-Vivivitice, i tako najviše doprineo homogenizaciji Hrvata u nameri da proteraju Srbe iz Hrvatske. Tako je pobuna Srba u Hrvatskoj zbog oduzimanja prava koje su stekli antifašističkom borbom, zaslugom Šešeljeve ideologije o Velikoj Srbiji, u svetu okarakterisana kao agresija na suverenu Hrvatsku. Tako su Srbi iz Like , i Krajine postali agresori na svojoj dedovini. Ali šupljoglavci radikali, a mogu da kažem da su svi koje sam poznavao bili baš to šupljoglavci i kokošari i protuve i alkoholičari, progutali su Šešeljevu priču, a on pametno odradio posao za Hrvatsku sklužbu, pa su ga i oslobodili u Hagu. Izgleda da su radikali zaboravili da je pušten iz Haga zbog raka. A požive on dosta od tada. A da li se radikali sećaju da li je bar jednom osudio Vučićeve antisrpske poteze na Kosovu, da li je osudio Vučićevu ideju da Srbi na Kosovu napuste policiju, pa sad su prepušteni šiptarskim policajcima, da li je osudio potpisivanje svih onih sporazuma kojima Srbija gubi bilo kakvu vlast na Kosovu. To je taj veliki Srbin kom se dive njegovi vadikali.

 3. Vlada je plod volje većine naroda u Srbiji,i to svi dobro znate,a sigurno da joj fali jedan tako obrazovan i stručan pravnik da bi se nosio sa svim ovim pritiscima sa zapada.

  1. Vlada je plod volje Aleksandra Vučića. Narod je rekao na izborima šta misli od Milici Zavetovanoj.

 4. Ne brinite tu je vojvoda, duhovna podrška vlastima. Na vaše zgražavanje vojvoda je i dalje rok-zvezda srpske politike i magnet za mase.

  1. Sa magnetizma prešao je na gravitaciju. Sada masom deluje na mase .. (ako razumeš kako da razumeš?)

 5. Pa eto, Koča Popović, koga citirate, isto tako je gledao u Rusiju kao danas Šešelj, Vučić, Vulin itd. Uz činjenicu da se famozni 6. oktobar nikada nije desio, već da su opstali mehanizmi kontrole iz SFRJ, to nam samo govori da krajnja desnica predstavlja samo masku za copy-paste varijantu ruskog komunističko-staljinističkog režima u Srbiji. Samo, za razliku od Tita, koji je imao podršku Zapada, Vučić neće biti u prilici da kaže istorijsko “ne“ kada stvari odu predaleko, tako da imamo velike šanse da se vratimo na podešavanja iz 1948. i opet krenemo ispočetka, dok na ličnom planu ne naučimo da ulaskom u partiju ili bežanjem iz zemlje gubimo mogućnost da išta promenimo.

  1. Prvo, Konstantin Koca Popovic nije gledao u Rusiju vec se brinuo samo o svojoj zadnjici, a drugo, Seselj I Vucic su zapadni placenici. Da li mislite da bi pustili Seselja iz Haga da je ruski covek i da li bi tolerisali Vucica do sad, da ne radi sve sto radi na Kosmetu i u Srbiji!

  1. On ne poseduje ni jedno, ni drugo, on je samo jedan klovn, koji interesuje jedino gledaoce televizije Pink, a koja je to struktura, svakome ko nije bot, je jasno, dno, dna.

 6. Jos jedan primer kako pogresna pretpostavka vodi ka pogresnom zakljucku.Naime citao sam ovaj tekst sve do recenice,koja me je zaustavila kao svojevrsna ideoloska barikada da ne citam dalje i gubim vreme bez veze.Ta recenica glasi,parafraziram-oni negiraju zlocine i genocid.Istoricarka je vec definisala gradjansko-verski rat u Jugoslaviji.Ta saznanja crpi iz onog NATO-suda u Hagu.Koji je glumatao zakonodavca i sud istovremeno,menjajuci definiciju o genocidu,srozavajuci je na nekakav opstinski nivo.Gde se ubistvo vojnika(sto je zlocin jer su bili u zarobljenistvu)smatra genocidom.Ovaj drugi medjunarodni Sud,uistinu zaduzen za pitanje genocida(MSP-vde)nije sudio nego je samo prepisao odluke NATO suda…….P.S.svi znamo da je ova vlast najgora u istoriji Srbije pocev od pamtiveka.No,koristiti to da bi nam usadila ,nakalemila genocid je bezobrazluk svoje vrste i nema veze sa naukom nego sa plitkom ideologijom…….aferim.

  1. Za tvoju informaciju, Sud pravde je sud UN, potvrdio ga je Savet bezbednosti, čiji su stalni članovi Rusija i Kina, koje su glasale pozitivno.
   Srbija i BiH su mogle uputiti žalbu na odluku Suda, nisu to učinili. Jedini koji je bio za promenu odluke Suda je bio bošnjački član Predsedništva BiH, ali je sprečen nepristankom druga dva člana i proceduralnim razlozima.
   Šešelj je najobičniji manipulator, koji fascinira nacionalistički polusvet.

   1. Poenta je u tome sto ga ne priznaju oni koji i danas vrse genocid po svetu a ova radi za njih po diktatu naravno sve xa pare prodala bi i majku i oca osoba bez morala samo pare su im u mislima sto ne ode kod njih da mlati praznu slamu. Nas je ovde najlakse preveslati sa takvima kao ona s o botinama da ne pricamo.

    1. Niko nije pohlepan na pare od “ crvenog vojvode“.
     Razmisli malo, kako je stigao u Beograd osamdesetih godina, bez igde ičega, a kojim poslom se bavio, da zaradi ovo što sada poseduje.
     On legalno nije zaradio ni pet para.

     1. Mirko, Vojislav Šešelj se po izlasku iz zatvora 1986, preselio u Beograd gde se izdržavao pisanjem i samostalnim izdavanjem knjiga. Tako je postao član Udruženja književnika Srbije. Zbližio se sa Vukom Draškovićem, koji mu je krstio sina. Kasnije su se razišli zbog različitih političkih uverenja, ali i oko novca koji je donirala dijaspora.
      Tokom 1989. godine, Vojislav Šešelj je održao ukupno 97 predavanja Srbima u dijaspori, od kojih je većina održana u Americi i Kanadi, a manji deo u zemljama zapadne Evrope i Australiji.
      Od 1991 godine deset godina je biran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Srbije i Skupštini Savezne Republike Jugoslavije. Četiri puta je bio kandidat za predsednika Republike Srbije. Obavljao je dužnost potpredsednika Vlade Republike Srbije (1998—2000), a u periodu 1996—1998. bio je predsednik opštine Zemun.

  2. Dragane svaka Vam čast u tome kako ste razotkrili vrsnu profesoricu kako manipuliše neistinama i zaključcima NATO suda.Profesorici bih se zahvalio kada bi se udubila u debati koliko zemlje šo katastru su posedovali Srbi u Bosni i hercegovini,a koliko su sada dobili.Ko im to želi sada oduzeti.? Vlasništvo je na zapadu svetinja ,ali naše srpsko i drugih naroda koji tu žive je predmet trgovine ,uzimanja kidanja.Da novi sukob je na vidiku ,pišite o dovlačenju naoružanja i vojnika u okoliš.Pravno obrazložite profesorice dosadašnje akcije mirotvorce i milosrdne anđele.Obrazložite podizanje spomenika nemačkom diplomati u žutom đženperu u Hrvatskoj u čast i zahvalnost za rušenje SFRJ.Naravno da je ta država stvorena uz pomoć Narodno oslobodilačke vojske ,partizana i komunista hteli vi to priznati ili ne.Puno mladih Rusa i Ukrajinaca su položili svoje živote za slobodu ove zemlje koju vi tako lako ponovo gurate u rat i već sad nagoveštavate budućeg krivca.Pokušajte ,to ste izučavali ,nabrojati korake da do toga ne dođe.Šta to treba da uradi Srbija,a šta treba da uradi zapad i koje zemlje zapada po imenu. Nemojte pokušati ponovo manipulisati o potrebi promene vlasti već krenite od toga ova vlast u Srbiji o ova vlast u zapadnim zemljama koje Vi odaberete.Čekamo!!!!

   1. Rođače, svaka čast i Vama .. i prijatelju Draganu! Kad se napregnem, razumem Vas u potpunosti .. skoro u potpunosti .. Ja! Baš Ja !!! A kad te razumemo Ja i Ado/Admin (sa portala) .. pusti ti profesoricu. Ona ne vidi koliki je Majstor Doktor ONO i DSZ koji godinama krije svoje prisustvo u Kabinetu. I koliko daleko i duboko visi tvoja misao .. Breeee !!!!!

 7. A Toma … Pa da pustimo vodu …
  Martinovic u poljoprivredu …? Pa ne povecava svako djubre prinos po hektaru … A ,,kockasti,, Vesic …
  A ostali KREM ???

 8. Šešelj je za sve vas kvaziintelektualce Igra staklenih perli. Jeste budala, ali i najinteligentnija ličnost koju imamo. Tako da ugasite se sami, Radari, enovi ¹,i sl.

  1. Znaci budale su najinteligentnije osobe koje, po tvom bot misljenju, treba da vode Srbiju? Pitam se gde vas stampaju, iz kog call centra se javljas?

 9. Kako se botovi pomame na pomen levice, kako ih u srce dirne tema antifašizma, kako ne daju da im se dirne u radikalsko nasleđe i SNS sadašnjost. Sve u strahu da im se ne dogodi buducnost normalnog živita. Jer oni žive sa kukama i kokardama, sa lažima i prevarama Šešelja u njegovog najboljeg sledbenika.

 10. Kad sve saberem i pogresne pretpostake oduzmem,siguran sam da bi profesorka vise dogurala u “nauci“ kad bi se pridruzila Sonji Biserko(najvecoj klevetnici i narikaci na Balkanu) nego sto zamajava studente na prestiznom filozofskom Fakultetu u Beogradu.

  1. Sva sreća za Srbiju, pa radikali ne biraju profesore BU.
   Vi dominirate na Megatrendu i njemu podobnim privatnim fakultetima.
   Šešelj je u Sarajevu radio na fakultetu odbrane i zaštite, a u Prištini na pravnom, zavidna karijera.

   1. Mirko, Vojislav Šešelj je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu za dve godine i osam meseci 1976. godine, a zatim i magistrirao 1977. godine na temi „Marksistički koncept naoružanog naroda“. Doktorirao je u Beogradu 1979. godine, disertacijom na temu „Politička suština militarizma i fašizma“. Najmlađi je doktor nauka u socijalističkoj Jugoslaviji.
    Od 1981. do 1984. radio je kao asistent profesora, na predmetu Teorija o ratu, Fakulteta političkih nauka Sarajevskog univerziteta.
    Došao je u sukob sa vlastima u Bosni i Hercegovini. Do ovog sukoba došlo je kada je Šešelj u direktnoj borbi za asistentsko mesto protestovao protiv plagijata u doktorskoj tezi jednog istaknutog mladog političara. Ovaj politički sukob pretvorio se u krivični i završio Šešeljevim izbacivanjem sa fakulteta i, konačno, zatvorskom kaznom u trajanju od osam godina.
    Osuđen je 1984. godine, zbog delovanja sa, kako je navedeno u presudi, „anarholiberalističkih i nacionalističkih pozicija“ čime je počinio „krivično delo kontrarevolucionarnog ugrožavanja društvenog uređenja“. Odlukom Vrhovnog Suda SFRJ, kazna mu je smanjena na šest, potom na četiri, pa na dve godine. U zatvoru u Zenici proveo je 22 meseca, od čega više od šest meseci u samici. Na ranije puštanje iz zatvora 1986. uticali su brojni protesti i peticije intelektualaca iz svih krajeva socijalisticke Jugoslavije među kojima je bilo i puno njegovih kasnijih oštrih političkih protivnika.

  2. Jadno i tuzno ko se odvazi da kaze istinua takvih je malo a istinu niko nevoli da cuje je strani placenik radi za nato sta reci za one koji podrzavaju seselja vulina martinovica itd dno dna

 11. S obzirom na stavove dobrog dela opozicije, žao mi je gospoja, ali nemate kapacitet mase istomišljenika, pa samim tim ni šanse na bilo kojim izborima, osim možda u Beogradu, Novom Sadu, u Sandžačkoj regiji i na prostoru Preševske doline. Bliži ste Zagrebu i Sarajevu koji vode izrazito antisrpsku politiku a posle se čudite i negodujete. Ova vrsta demokratije u Srbiji može da prođe ili okupacijom NATO ili putem ulice zbog navodno pokradenih izbora.

 12. Seselj nikako ne nedostaje! On je u vrhu vlasti vise nego bilo kada. „Mudro“ povlaci poteze preko svojih ucenika radikala Nikolica, Vucica, Gojkoviceve, Vucevica…..Spisak je bas dugacak. Sa najvecim uzasom mogu da se saglasim sa onima koji tvrde da su radikali na vlasti. Gde smo bili trideset godina i sta smo radili? Nista!

 13. шешељ није у влади али је шеф “ кадровске службе” снс! Поставља “ експерте” странке на радна места у влади, странци, дипломатији…

 14. Жалосна је стварност данашњице да људи који су стекли висока и највиша научна и наставна звања прихватају једноумље и постају искључиви за све изван свог светоназора а при томе ствари сагледавају једнострано и жмуре пред чињеницама. Да не улазимо у расправе о томе зашто је и каквим велеобртом Европа од антинацистичке постала антифашистичка кад знамо да се ова два зла ипак не могу поредити јер фашизам бар није расна теорија за разлику од нацизма коме је расизам основа свега. Професору историје је напад Русије на Украјину фашизам али јој не боде очи да се у тој Украјини руше споменици борцима против нацизма а подижу нацистима и по нацистима се у више од 50 градова називају улице. Не уочава ни забрану употребе језика једном народу, забрану политичког деловања, прогон верске заједнице, … Ноћне парада зла са бакљама поклоника нацизма у прибалтичким републикама па и самој Немачком такође не види али види проблем у рехабилитацији неких српских политичара из времена Другог СР. Не види она ни проблем што је преко 5000 нацистичких официра и највиших државних службеника ушло у војску и администрацију САД, што су многи нацистички официри постали команданти у НАТО и војсци Немачке, … Све ово указује да је госпођа застранила до мере да са њом није могуће сувисло разговарати о овој теми и ваљда управо због тога јој је дато да овако нашироко прича једностране флоскуле западњачке пропаганде док јој чињенице промичу неопажено и брутално погажене! Занимљиво би било чути њено виђење проблема да је Дан победе над нацизмом и фашизмом преименован у Дан Европе и да се на њему славодобитно шепуре поражени а кључни чинилац победе није ни позван нити присуствује. Ваљда је то неки нови анти анти анти … антиразум и античињенице!

  1. Na zalost potpuno ste u pravu.
   Ova upravnica centra za americke studije bi htela da bude i komunista i kapitalista. Velica i partizane i komuniste, a na drugoj strani zapad i kapitaliste. Epicentar mudrosti joj je Koca Popovic.
   Konstantin (Koca) Popovic (1908-1992) je bio predstavnik internacionalnog beogradskog antisrbskog establismenta i Brozovog velikohrvatskog robovlasnickog i trockisticko-komunistickog rezima, inace cincarskog porekla. Znaci niti je Srbin, niti srpskog porekla.
   Za vreme pokretanja tzv. burzoasko-demokratske revolucije u Srbiji u julu 1941. godine, koja je bila samo nagli prelaz u Brozovu velikohrvatsku trockisticko-komunisticku revoluciju, pridruzio se Nebojsi Jerkovicu i Danilu Lekicu.
   Iz tih dana datiraju stravicni komunisticki zlocini nad srpskim rodoljubima u Srbiji. Da bi Brozovi komunisti-trockisti dokazali svoju vernost partiji, morali su ubijati svoju bracu ili svoje oceve (slucaj Bogoljuba Mancica iz macvanskog sela Zasavice, koji je dobio naredbu od Jerkovica, Lekica i Popovica da ubije svoga rodjenog oca, seoskog mlinara-kulaka, zato sto je bio navodno neprijatelj tzv. narodnooslobodilacke borbe jer je pod okupacijom nastavio da melje zito).
   U toku Drugog svetskog rata, kao Brozov i Ribarev sluga i saradnik, Konstantin Popovic je vodio izmedju ostalih, partizanske pregovore u Zagrebu sa hrvatskim ustasama i nemackim okupatorima u ime CK i Vrhovnog staba.
   Valja potsetiti se i na intervju iz 1991. godine, koji je dao Dinu Freskobaldiju za italijanski list „Venerdi“, u kojem doslovno stoji: „… Ja sam rođen u Srbiji, ali vise se ne smatram Srbinom. Zasto bih se tako osecao kad u Beogradu danas komanduju naslednici cetnika protiv kojih smo se borili tokom celog rata. Srbi su ostali na gradjanskom i kulturnom nivou od pre sto godina! Slovenci i Hrvati su otisli dalje od Srba i zato je pravedno da nastave svojim putem. Imaju pravo da se otcepe. …“

 15. Agresorsko američki jataci se uključili dabrukaju srbiju i njenu vlast.Ne vidim razloga da se Radinka Vučetić mea u poslove vlade srbije.Kao američko agresorski jatak nemate vi pravo da kritikujete bilo koga na vlasti u srbiji. Važno je da o bitnim pitanjima ne može da odlučuje aRadinika Vučetić Đilas Ćuta tepićka i aleksić i nema veze ko je u vladi srbije važno je da u toj vladi nisu ključni unutrašnji neprijatelji srbije i srpskog naroda Upoznao bi Radiniku da se ne sekira ko je u vladi Srbije jel onani tako ne Može odlučivati koga da postavi unutra da ruši srbiju i da ponižava srpski narod u cjelini kao što to rade njeni simpatizeri ulični kriminalci Đilas Tepićka Ćuta Aleksić i mnogi drugi kojima do srbije nije stalo.Samo za ilustraciju

 16. Zbog vas umisljene elite mi propadamo 121 godinu. U oba SR
  smo izgubili 2,5miliona Srba i niko od vas Europejaca ne postavlja pitanje genocida id atrane ndh Nemaca i Bugara. Gospodjo vi antifasisti i komunisti ste najveci neprijatelji Srba. FPN je najgora podvala Srbima

 17. Vladu su sastavili pobednici izbora.
  Zašto nije pobedila opozicija? Pa baš zbog onih koji se kao pomenuta gospođa trude da što više ocrne Srbe.
  Biti poslušnik neprijateljima Srba (dokazanim i delima, bombardovanjem Srbije, otimanjem KiM). Daj Bože da dobijemo opoziciju koja nije antisrpska.

  1. Šta napriča jado?
   Biti poslušnik neprijateljima Srba (dokazanim i delima, bombardovanjem Srbije, otimanjem KiM.

   Pa onaj tvoj se grlio sa svima koji su bombardovali Srbiju, Blerom, Klintonom, Šrederom….

 18. Top lista ,nadrealista,,i mogao bi neko,kome je baba,ruskinja,jos bolje kineskimja,KOMANDANT MARKA,VEC IMAMO-NEDOSTAJE „ZALOSNA SOVA,i krecemo 24h,365 dana godisnje

 19. BRE Pomaze Bog Dragi moj Rodjo u Tudjini-Radina V.!-Mir Boziji!-Hristos se Rodi!?-Ja Sam -„Komunistima“-Otvorijo Put -EU-„Evropske Unije“!?-Niti Idu U -„Crkvu ili Manastir“-Niti se Mole -BOGU -24/7-A NE VERUJU U GOSPODA BOGA ,a Samo -„Veruju u Komunisticku-BANDU I“Crvenu komunisticku Zvjezdu Petokraku!?-Tvoj Rodjo:-Mr.Soic-Srecko-Hd-Hbo-FILM:-Stranka Zadravoga Razuma:!?-U.S.AMERICA!?

 20. Po prikazanom profesorka je blizu preuzimanja mesta odlazećeg Eskobara dokazanog neprijatelja Srbije i Republike Srpske, profesorska izvinjavam se portparolka američke ergele je napala sve u Srbiji pa i pokojnog predsednika Srbije Slobodana Miloševića,imali srama? Nema,imali obraza? Nema jer je sela na isti.

  1. Pokojni Slobodan Milosevic je zasluzan sto imamo sadasnjeg predsednika.
   Pokjnik je Vojislava Seselja je nazivao „omiljeni opozicionar“.

 21. Pa verovatno bi ti sa svojim amerikancima sastavila drugaciju vladu i u njoj bi bili oni sto balave za anglosaksoncima ali narod misli drugacije i ne bira takve na izborima

 22. Draga gospođo,
  Seselj vec odavno „vlada“ Srbijom.
  Nisu njega pustili na slobodu zato što je nevin, već zato da iznutra razbija Srbiju. Podmetnuo je Vucica da odradi najgore poslove, a za to je potrebno imati osobu poput njega.
  Mada lično imam utisak da ga je Vučić u svom ludilu izdaji srpskog naroda prevazišao.

  1. Po tebi je verovatno i Vuk Draskovic Hrvat jer ima dosta Draskovica koji su Hrvati. Inace vecina Hrvata vodi poreklo od Srba kao sto skoro svi Muslimani (ili Bosnjaci) vode poreklo od Srba.
   Porodica Vojislava Šešelja potiče iz Donje Hercegovine, iz sela Mareva Ljut u Popovom Polju, nadomak sela Zavala. Otac mu se zvao Nikola a majka Danica (devojačko Misita), dok sam Vojislav nosi ime po dedi. Kršten je 25. novembra 1955. u manastiru Zavala. Krsne knjige porodice Šešelj su tokom rata prebačene u manastir Tvrdoš.
   Prva žena mu je bila Vesna Tunić (devojačko Mudreša) sa kojom je dobio sina Nikolu (1984), dok je bio u zatvoru. Ubrzo posle razvoda se oženio sadašnjom suprugom Jadrankom, sa kojom ima tri sina: Aleksandra (1993), Mihaila (1996) i Vladimira (1998). Od sina Nikole ima unuke Vojislava (2002) i Ljubomira (2004). Nikoli je kum na krštenju bio Vuk Drašković dok je Nikolinim sinovima kumovao Tomislav Nikolić.
   Šešelj je prezime koje se po knjizi Rista Milićevića „Hercegovačka prezimena“ nalazi u selima današnje opštine Ravno u Bosni i Hercegovini, većinom u Zavali, Orahovom Dolu i Dolu. Daljim porijeklom su iz Riđana iz današnje Crne Gore. Iz ovog kraja je u Popovo doselio Lazar, „peti predak Dušana Šešelja“.
   Šešelji su najprije živjeli u Veličanima, a zatim u Kotezima. Iz Koteza su se preselili u Zavalu i nastanili u zaseoku Mareva Ljut. U Orahov Do su došli iz Mareve Ljuti 1925. godine na imanje manastira, a slava im je Lučindan.
   Postoji priča da je neki Jovo Šešelj prodavao bijelo vino na Petrovdan 1800. godine u Zavali, kada je došao „musliman crni Omer sa svojim slugom“. Kada se Omer napio, počeo je razbijati čuture sa vinom oko sebi i tada ga je Jovo ubio. Poslije ovog događaja trojica braće Šešelja se odselila iz Zavale; jedan u Do, drugi u Nevesinje, a treći je pobjegao u okolinu Metkovića, gdje je prešao u katolicizam, i tamo ih „sada ima dosta“.

 23. Dama iz Srbije,i još profesorka? I već se nudi zemlji koja uranijumom ubijala Srpsku populaciju ,da preuzme funkciju odlazećeg Eskobara?

 24. Sta reci osim da je sve istina i to odvratna ,grozna istina po narod i drzavu,ali to smo mi,srbi iz devetnaestog veka kako nas je upisao Radoje Domanovic.Sve je isto,srbi i nas mentalitet samo umesto kafana sa sporetima i volovima ispred imamo kafice i dzipove ispred,oni koji sede unutra su isti srbi ,ni za jotu nista nismo naucili iako smo dosta preziveli i proziveli.Ovakve budale na vlast mogu samo jos vece budale da dovedu,a maric,bokan i slicni ,,analiticari,,rade da se nista ne promeni u svesti,,velikih srba i patrijota,,.

 25. Profesor je kako reče,po iznesenim tvrdnjama,kao da su joj mentori-pomagači,kurti,Čanak,novinar Jakšić, gruhonjić,pa i nepismeni čeda Jovanović ,

 26. Kada se vec pominje Koca Popovic ja bih malo da prosirim to podsecanje. Koca je u svojim memoarima iz 1992. godine pored ostalog napisao: „Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj slavnoj istoriji“,

 27. Gospodo sve ste u PRAVU,od pocettka do kraja,ja SE svakog Dana pita,ko je taj ko moze da podigne ustànak. Protiv ove bah,aate bande institucionalnih lopova!!!

 28. Veliko HVALA, profesorki Radini i Kosti, a za polu-svet (crve) odnosno botove poruka, sve će vam vratiti vaša deca i unučad što me posebno raduje.

  Konačno da postoji i RADAR

 29. Ova vlada je jedino moguće da se ne ponovi ono zlo od vlada kad smo gubili poslove imena i bili osramoćeni ako kažemo ko smo.
  Kažete da se ne ponove 90-te da ni smo ih sami sebi nametnuli i sami sebe poubijali od Slovenije do Kosova i Metohije i narod iselili ostavljajući krv mrtvilo i pustoš, sram Vas bilo šta još hoćete od ovog napaćenog naroda sa stavimo glave na panjeve i da seče kako se kome hoće, e pa neće moći …🇷🇸🇷🇸🇷🇸

 30. G-đo Vučetić, sve što ste rekli ste skroz u pravu a da samo fali Šešelj u ovoj vladi- „pogodak“🤨

 31. Imam utisak da je redovna profesorka na Odeljenju za savremenu istoriju i upravnica Centra za američke studije Filozofskog fakulteta u Beogradu zaposlena i u isturenom odeljenju CIA ili MI6.
  U Hrvatskoj je u poslednjih 30-ak godina, od 1991, sruseno preko tri hiljade spomenika, spomen-ploca i slicnih obelezja posvecenih antifasistima.
  Hrvatska drzava odobrila sredstva za obnovu ustaskog spomenika u Blajburgu. Austrija je godinama bila navodno frustrirana jer se na njenoj teritoriji odrzavalo ono sto su evropski mediji opisivali kao „najveci neonacisticki skup u Evropi” pa je cak promenila Zakon o zabrani isticanja fasističkih simbola da bi u njega uključila i poznata ustaska obelezja.
  Nakon toga Austrija je zabranila ustaski dernek na Blajburgu, koji se godinama odrzavao u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije, Pocasnog blajburskog voda, a pod pokroviteljstvom hrvatskog sabora.
  U leto 2022 su, austrijske vlasti naredile da se s neuglednog i umetnicki bezvrednog spomenika, nastalog na inicijativu Pavelicevog intimusa i katolickog svestenika Vilima Cecelje, ukloni grb s prvim belim poljem, koji Austrijanci u ovom kontekstu definisu kao fasistički simbol.
  Zbog toga je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlic Radman protestovao kod austrijskog kolege Aleksandra Salenberga trazeci da se ustaski grb vrati na spomenik.
  I danas ustaski spomenici, ulice i spomen ploce stoje u Zadru, u Sisku, u istarskom Tinjanu, Marjancacima kod Valpova i nizu drugih manjih i vecih mesta po Hrvatskoj. Profesor Ivo Goldstein upozorio je na Ulicu Ivana Orsanića u zagrebačkom kvartu Kustosija. Orsanić je bio utemeljitelj ustaskog novinarstva i upravni zapovednik Ustaske mladezi 1941-1944.
  Nezavisna Drzava Hrvatska (NDH) bila je marionetska drzava nacisticke Nemacke i fasisticke Italije, oblikovana 1941. iz onoga sto je nekada bila Kraljevina Jugoslavija. Predvodjen poglavnikom Antom Pavelicem, fanaticno neskriveno rasisticki ustaski pokret brutalno je ubio oko milion Srba, desetine hiljada Jevreja i Roma i politicke protivnike u NDH tokom Drugog svetskog rata, a ne u sklopu Drugog svetskog rata, jer je ustaski genocid nad Srbima u NDH bio nezavisan i nepovezan s tim ratom. Kljucno je vazno naglasiti da je ustaski rasizam bio autohton i dobrovoljan; ni na koji nacin nisu ga nametnuli ni Nemci ni Italijani. Cak su se i Nemci i Italijani zgrazavali zbog Ustaskih zlocina.
  Iako je od zavrsetka Drugog svetskog rata proslo 79 godina, kod velikog dela gradjana u Hrvatskoj i dalje postoji zal za Nezavisnom drzavom Hrvatskom (NDH), ratnim zlocincima, ustasama… U prilog tome govori i cesto isticanje crnih uniformi, velikog slova U, uzvici “Za dom… spremni”, slavljenje Dana NDH, rodjendana poglavnika Ante Pavelica…
  Tome nizu svakako treba dodati niz gradova po celoj Hrvatskoj, gde neke od ulica nose nazive po ustaskim zlocincima, tako da su ulice Mila Budaka, Julija Makanca, nadbiskupa Sarica, 10. aprila… postale nesto sasvim normalno i uobicajeno. Tu je i zanemarivanje svih bitnih datuma vaznih za antifasističku borbu, rusenje spomenika iz Narodnooslobodilačke borbe (NOB)…
  Ulice Alojzija Stepinca su danas u mnogim gradovima Hrvatske, Split, Trogir, Varazdin, Virovitica, Vinkovci, Osijek, Bjelovar, Vukovar… Mnogo osnovne skole u Hrvatskoj nose njegovo ime.
  Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac je od prvih dana zdusno blagoslovio stvaranje „katolicke drzave“, kako je on cesto nazivao NDH.
  Nadbiskup Stepinac se prvi put sastao sa Antom Pavelicem odmah po njegovom povratku 16. aprila 1941, cetiri dana nakon proglašenja NDH i izrazio punu podrsku ustaskoj novooformljenoj drzavi.
  Stepinac je na Uskrs 1941. godine ponovo objavio formiranje NDH i tom prilikom je u ime Vatikana blagoslovio ustaskog poglavnika Antu Pavelica. Već 28. aprila 1941. godine Stepinac je napisao „pastoralno pismo“ u kome je pozvao svoje svestenstvo da podrzava i brani novu katolicku drzavu Hrvatsku.
  Odmah po osvajanju vlasti, ustase su počele sa ostvarivanjem svojih planova likvidacije Srba, Srpske pravoslavne crkve, Jevreja, Roma i anti-ustaski nastrojenih Hrvata. Stepinac je bio upoznat sa tim, jer su se egzekucije izvodile javno.
  U pismu papi od 14. juna 1941., Stepinac se zalaze da Vatikan prizna NDH.
  Kao deo optuzbe protiv njega posle rata iskorisceno je i Stepinčevo pismo papi od 18. maja 1943. godine u kome Stepinac navodi da je U NDH prisilno pokatoliceno oko 250.000 pravoslavnih Srba i trazi od pape da se moli za opstanak NDH jer u protivnom ti Srbi ce napustiti katolicanstvo.
  1992 sudjenje i citav proces protiv Stepinca proglasen je montiranim procesom protiv hrvatskog naroda i rimokatolicke crkve od strane antifasista. Hrvatski sabor je 1992. ponistio presudu Stepincu iz 1946, kao i mnogim drugim osobama koje su osudile antifasisticke vlasti.
  Kardinal Franjo Kuharić je do svoje smrti na svaku godisnjicu Stepinceve smrti drzao misu u njegovu cast.
  Papa Pije XII ga je 1952. godine imenovao za kardinala.
  Papa Jovan Pavle II je 3. oktobra 1998. godine proglasio Alojzija Stepinca „blaženikom“, što je prvi korak ka proglašenju za sveca.
  Da li je neko po tom pitanju ucinio nesto iz USA ili Velike Britanije ili iz EU koja se dici demokratijom! Naravno da nije.
  Ali to naravno gospodju upravnicu centra za americke studije ne interesuje, vec je samo interesuje da konstatuje da su se po njenom misljenju i Rusi i Srbi odrekli antifasizma. Ni Rusi ni Srbi se nece nikada odreci antifasizma, mogu se samo odreci komunizma koji je toliko zla naneo i jednom i drugom narodu.
  Zalosno je da da jedna ovakva osoba predaje istoriju uopste, a ne samo u Srbiji.

 32. Kad pominje „evropske vrednosti“ da li Radina Vucetic misli i na to sta je uradila nacisticka Nemacka u Rusiji! Pobili su preko 25 miliona Rusa. Cak su se i mnogi Nemci koji su ratovali u Rusiji cudili da ih kasnije Rusi nisu sravnili sa zemljom i pobili sve do jednog, koliko su im zla naneli. Spalili su preko 70.000 sela, preko 4.000 crkvi i manastira, preko 4.000 biblioteka,…Od kuce L. N. Tolstoja su napravili WC. Sve sto je moglo opljackali su. I najgora pljackaska banda bi im pozavidela kako su to temeljito uradili.
  Da li je mislila i na te evropske vrednosti!

 33. Ili je sa „evropskim vrednostima“ mislila na belgijskog kralja Leopolda II (1835-1909), koji stoji iza genocida u kome je ubijeno više od 10 miliona ljudi u Kongu (a u taj broj nisu uračunati miloni osakaćenih muškaraca i silovanih žena).
  Posle nekoliko bezuspešnih pokušaja da za Belgiju prigrabi neke teritorije u Africi i Aziji, kralj Leopold je svu svoju pažnju usmerio na Kongo.
  Na konferenciji u Berlinu 1885 na kojoj se odlučivalo o sudbini kolonijalne Afrike, teritorija tamošnje druge najveće države 1885. godine je dodeljena belgijskom kralju u privatni posed.
  Osnovao je privatnu kompaniju „Internacionalno udruženje za istraživanje i civilizovanje Konga” i vrlo brzo postao jedini vladar teritorije koja je 76 puta veće od njegove Belgije.
  Tako je postao apsolutni gospodar života i smrti za oko 20 miliona ljudi koji su na prostorima današnje Demokratske Republike Kongo živeli vekovima pre dolaska njega za gospodara zivota i smrti.
  – Ne želim da rizikujem da izgubim šansu da za sebe osiguram parče veličanstvenog afričkog kolača – ostalo je zapisano da je kralj jednom izjavio.
  On je svoje poslovne transakcije nazivao “filantropskim” i “naučnim” naporima pod okriljem Međunarodnog afričkog društva i koristio je ropski rad da bi eksploatisao resurse i usluge iz Konga. Vladao je pomoću radnih logora, sakaćenja tela, mučenja, ubijanja i vlastite privatne vojske.
  Dobio je nadimak -beli kralj crne smrti.
  Slobodna Država Kongo (kako se zvao kraljev lični posed) nije bila klasična kolonija – teritorija je pripadala lično Leopoldu II, pa ni parlament niti bilo kakva međunarodna organizacija nisu mogli da utiču na ono što se u tamo dešavalo. Za red i mir je bila zadužena kraljeva privatna vojska, a sve u službi kraljevog ličnog bogaćenja.
  Leopold II je eksploatacijom prirodnih bogatstava Konga stekao ogromno bogatstvo i postao jedan od najbogatijih vladara tadašnje Evrope. Novac je dolazio prvo od prodaje slonovače, bakra, zlata, dijamanata, a kasnije, kada je krajem 19. veka porasla potražnja i cena, i iskorišćavanjem gume.
  Ako mu stanovnici, ne bi isporučili dnevno propisanu dozu kaučuka – a doze su bile nerealno visoke – pripadnici “Force Publique”, kraljeve privatne vojske, kažnjavali su ih bičevanjem odnosno, za ponovljeni prestup, odsecanjem ruke, stopala ili penisa. U slučaju da bi “nevaljali radnik” pobegao, bez udova su ostajala njegova deca. Onima koji su bili dovoljno „ludi“ da se pobune, glave bi završile pribijene na palisade, a jednom su vojnici – svi odreda hrišćani – čitave porodice prikucali za takvu drvenu ogradu, i to na način da njihova tela prave oblik krsta!
  Ponekad bi, iz čiste zabave, Belgijanci spaljivali čitava sela, a žene su trpele sve zamislive vrste seksualnog nasilja, čiji kraj mnoge ne bi žive dočekale. Dečji radni logori nicali su kao pečurke posle kiše. Jedan od vojnih zapovednika, Van Kerckhoven, imao je cvećnjak ukrašen s dvadeset jednom crnačkom glavom. Ukratko, pod vladavinom belog čoveka, crni Kongo pretvoren je u pakao na zemlji.
  Strane kritike, ali i unutrašnji pritisci, primorali su belgijskog kralja da 1908. godine upravu prepusti parlamentu. Ovo nije donelo oslobođenje narodu Konga – njihova država je transformisana u Belgijski Kongo i postala je klasična kolonija. Nezavisnost je stekla tek 1960. godine, a ova oblast je i danas poprište mnogih sukoba.