shutterstock 2493354727
Biblioteka Foto:shutterstock
Marža na pismenost

Preti li bibliotekama zatvaranje

Izdanje 32
19

Kako da razumemo naplatu srpskim bibliotekama po 15 dinara po svakom delu koje pozajme, kao zatiranje svakog traga pismenosti u Srbiji, a time i kritičke misli ili harač države koja se razmeće milijardama

Podzakonski akt pod nazivom „Tarifa naknade za poslugu originala i umnoženih primeraka autorskih dela izdatih u štampanoj formi“, donet letos, a 10 godina nakon Zakona o autorskim i srodnim pravima, koji je praktično dopunio, rasuo je deo nezadovoljstva građana u protekloj nedelji. Naime, od 1. januara 2025. trebalo bi da krene naplata srpskim bibliotekama po 15 dinara po svakom delu koje je pozajmila, da bi ta svota bila prosleđena autorima, na šta se pobunilo Bibliotekarsko društvo Srbije. I zatražilo od premijera Miloša Vučevića da problem reši pametnije, shodno praksi Hrvatske ili Slovenije, koje autore namiruju iz državne kase.

Naravno, predstavnici 530 javnih biblioteka po Srbiji nemaju ništa protiv toga da pisci dobiju to što im sleduje, al’ smatraju neumesnim da ovo biva preko njihove grbače. Jer, em te ustanove ne raspolažu sopstvenim sredstvima, em sve ne naplaćuju članarinu, em će svota na ime tarife biti u visini kompletnih rashoda, ili pak polovine sume koju odobrava država za otkup novih knjiga.

„Neke biblioteke takvim budžetima i ne raspolažu, već dobijaju ono što dobiju od Ministarstva“, naglasila je Jelena Glišović, predsednica pomenutog Društva. 

Inače, u prvobitnom tekstu podzakonskog akta, stajalo je da naknadu za autorska prava treba da plaćaju osnivači javnih biblioteka, odnosno, uglavnom lokalne samouprave, a da je početkom avgusta ove godine ta odredba izmenjena, dajući prvenstvo u plaćanju upravo bibliotekama. Koje bi, ako akt stupi na snagu, sve do jedne bile zatvorene, iako su u malim sredinama jedina mesta za kulturna dešavanja, kako je Glišović naglasila.

Kako sve to da zajedno shvatimo? Kao pokušaj genocida nad znanjem, kao zatiranje svakog traga pismenosti u Srbiji, a time i kritičke misli? Ili kao pilićarenje oko svega 190.000 evra godišnje, kolika bi bila ukupna svota nadoknade, ništavna za državu koja se razmeće milijardama u ovoj valuti, dok narod pa i bibliotekari gladuju. Uzgred, u tekstu datog podzakonskog akta nigde se ne navodi kome ide novac koji treba da obezbede javne biblioteke.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

19 komentara