stadion foto ssp 3
Stadion Čika Dača Foto:SSP Kragujevac
Nastavlja se petogodišnja rašomonijada sa gradskim stadionom u Kragujevcu

Obećali novi, a krpe starog „Čika Daču“

Izdanje 31
18

Iako je Vučić tvrdio da su svi papiri spremni i da će radovi početi najkasnije u proleće prošle godine, ove jeseni niko se ne bi kladio da će gradnja početi pre kraja naredne godine, a posle svega bi malo koga iznenadilo ako novog stadiona i ne bude

Umesto novog gradskog stadiona u Kragujevcu, koji je vlast obećala pre više od pola decenije, ubeđujući sve da će u potpunosti da ispunjava UEFA standarde i da će na njemu moći da se igraju međunarodne klupske i reprezentativne fudbalske utakmice, sve se za sada svelo na rekonstrukciju starog stadiona, nazvanog „Čika Dača“ po inženjeru Danilu Stojanoviću, koji je 1903. iz Nemačke doneo pravu fudbalsku loptu i u Kragujevcu osnovao FK Šumadija, prvi fudbalski klub u Srbiji. Pri tome je i ona zakasnila, pa ovdašnji superligaš Radnički 1923. utakmice kao domaćin već nedeljama igra u Leskovcu ili Gornjem Milanovcu. Na stranu što sve više liči na „krpež“ nego na ozbiljnu popravku decenijama loše održavanog kultnog sportskog objekta, na kojem su fudbalsko umeće svojevremeno demonstrirale i najveće zvezde svetskog fudbala, od Brazilca Pelea, po mnogima najboljeg fudbalera svih vremena, do reprezentativca Francuske i asa madridskog Reala Kilijana Mbapea.

Stara obećanja i novi aber iz Beograda

Prve najave o gradnji novog ili renoviranju starog stadiona datiraju još s početka 2019, a visoki zvaničnici ponavljali su ih i u junu 2020, julu 2022, sredinom februara 2023, a gromoglasno su obnovljene i poslednjih meseci. I to uprkos činjenici da je krajem 2023. Ministarstvo za javna ulaganja obustavilo tender za izradu projekta i izvođenje radova za stadion „Čika Dača“, uz obrazloženje da su „sve dostavljene ponude prelazile iznos procenjene vrednosti javne nabavke i raspoloživih sredstava“, jer je vrednost radova procenjena na 9,1 milijardu dinara ili nepunih 78 miliona evra, dok su dve grupe izvođača ponudile da taj posao urade za 13,2 i 13,8 milijardi dinara ili za oko 35 miliona evra više nego što je država bila spremna da im plati. Zbog toga su iz Ministarstva početkom godine najavili da se planira novi projekat za „Čika Daču“, upola manjeg kapaciteta od 12.000 umesto 20.000 gledalaca, ali je u međuvremenu iz Beograda, gde se i donose sve odluke, u junu stigao novi aber da će stari „Čika Dača“ ostati na mestu na kojem je i sagrađen davne 1957, dok će, dakako, „najmoderniji stadion, po UEFA standardima“ da se gradi na Korman polju u prigradskom naselju Maršić.

Dobra vest je da će stari „Čika Dača“ za tri godine da navrši sedam decenija života i neće biti sravnjen sa zemljom, a budala je onaj kome je to i palo na pamet. Loša vest je najava da će se neki novi stadion graditi na novoj lokaciji i što će to biti ko zna kada

Miroslav Jovanović

Iz ove odluke, koja svakako nije doneta u Kragujevcu, mogu se pročitati dve vesti, jedna dobra i jedna loša, smatra glavni i odgovorni urednik Kragujevačkih novina Miroslav Jovanović. Dobra je, kaže, da „Čika Dača“, koji će za tri godine da navrši sedam decenija života, neće biti sravnjen sa zemljom.

„Budala je onaj kome je to i palo na pamet, nažalost uz prećutnu saglasnost gradske vlasti, jer taj stadion nije svedok samo sportske istorije Kragujevca, već je i deo starog kragujevačkog duha, mesto brojnih društvenih zbivanja. Loša vest je najava da će se neki novi stadion graditi na novoj lokaciji i što će to biti ko zna kada. U stvari, sve se odlaže i ovo je nova epizoda ’fora i fazona’ o obećanim državnim investicijama za Kragujevac. Ukratko, lično je predsednik države najavio da će gradnja novog stadiona početi u proleće 2023, da bi se oko Nove godine ispostavilo da je to preskupo, pa je najavljen novi projekat, upola manjeg kapaciteta i na kraju, ne lipši magarče do zelene trave. Desilo se, u stvari, nešto očekivano, da će pored Nacionalnog stadiona, Ekspa i ostalih megalomanskih projekata u Beogradu da se nešto pravi i u Kragujevcu“, kaže Jovanović za Radar.

stadion foto ssp 1
Stadion Čika Dača Foto:SSP Kragujevac

Gradonačelnik s lopatom u ruci i bez kacige na glavi

Elem, u Kragujevcu su u toku, kako tvrde čelnici grada i FK Radnički 1923, „završni radovi“ na rekonstrukciji stadiona „Čika Dača“. U društvu generalnog direktora kluba Igora Konatara, radnike je 18. septembra obišao i gradonačelnik Nikola Dašić, koji se na gradilištu fotografisao sa lopatom u rukama i bez kacige na glavi. Rekli su da su postavljene nove stolice na zapadnoj i istočnoj tribini (do početka novembra trebalo bi da bude postavljeno još 4.000 sedišta na severnoj i južnoj tribini), instalirani novi semafori, da se upravo prave nove VIP i novinarske lože i da je u toku „postavljanje reflektora“, za koje je FSS obezbedio 550.000 umesto traženih 850.000 evra i da će oni od početka novembra omogućiti da se utakmice igraju i u večernjim terminima.

Krajem 2023. obustavljen je tender, jer su obe zainteresovane grupe izvođača ponudile cenu za oko 35 miliona evra veću od 78 miliona evra, kolika je bila procenjena vrednost radova i koliko je država bila spremna da plati

Upravo su novi reflektori izazvali pravi odijum javnosti, jer je neko smislio da se oni ne postave na obodu stadiona ili na vrhovima tribina, nego unutar objekta, na rubovima atletske staze, pored terena, pa gledaoci iza njih neće moći ništa da vide od betonskih konstrukcija. „Zašto u našem gradu uvek moraju da se patentiraju najneverovatnija građevinska rešenja, koja su nebezbedna za sportiste, s obzirom na to da su stubovi reflektora uz samu atletsku stazu… Ovako to izgleda kad se grad i značajni objekti u njemu povere na upravljanje neznalicama“, smatra Mirko Stanivuković, čitalac portala Glas Šumadije. Ljubitelji fudbala, pak, negoduju što je teren u vrlo lošem stanju i tvrde da ne postoje ni minimalne šanse da se na njemu igraju utakmice Superlige Srbije.

Kako god, rekonstrukcija starog stadiona je zvanično u završnoj fazi, a gradonačelnik Dašić kaže da bi gradnja novog mogla da startuje i pre kraja 2025, da se trenutno rešavaju pitanja imovine, da se gradska uprava bavi izmenama Plana detaljne regulacije za to područje… A pre više od pet godina, u prvom kvartalu 2019. iz Vlade Srbije zvanično su najavili temeljnu rekonstrukciju „Čika Dače“ i još tada je rečeno da se bira projekat, da projektni zadatak podrazumeva proširenje kapaciteta i modernizaciju po UEFA standardima. Godinu kasnije, 9. juna 2020. tadašnji ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je u finišu predizborne kampanje izjavio da će stari stadion da bude srušen i da će na njegovom mestu biti izgrađen novi sa 19.690 mesta, uz obećanje da će projektna dokumentacija biti završena „u naredna dva meseca“, da će gradnja početi u drugoj polovini te godine i da će radovi koštati 40 miliona evra.

stadion foto ssp 2
Stadion Čika Dača Foto:SSP Kragujevac

Obećanja kao na pokretnoj traci

Uprkos najavama da će biti srušen, na starom stadionu fudbal se igrao ne samo do kraja 2020, već i 2021, 2022… A onda je 14. jula 2022, u jednom od brojnih obraćanja javnosti, predsednik Aleksandar Vučić najavio gradnju novog nacionalnog stadiona u Beogradu i novog „Čika Dače“ u Kragujevcu, pokazao kako bi trebalo da izgleda, rekao da će to biti „najlepši stadion u Srbiji“ i poručio da izgradnja „kreće uskoro“. Da bi 15. februara 2023, povodom Dana državnosti, pred više stotina pristalica u porti Stare Miloševe crkve u Kragujevcu, u direktnom TV prenosu na svim televizijama, obećao da će Kragujevac „uskoro da dobije velelepan stadion“ i da će radovi početi „najkasnije za tri meseca“. „Počeće u maju, dobijena je građevinska dozvola, projektna dokumentacija je završena. To će za čitav deo severnog dela Kragujevca da bude jedan od najvažnijih razvojnih projekata“, rekao je Vučić.

Stari stadion biće srušen i na njegovom mestu biće izgrađen novi sa 19.690 mesta, projektna dokumentacija biće završena u naredna dva meseca, da će gradnja početi u drugoj polovini 2020, a radovi će koštati 40 miliona evra

Vanja Udovičić, tadašnji ministar sporta, 9. juna 2020.

Da tu nešto „ne štima“ moglo se naslutiti iz najave da će izgradnja novog „Čika Dače“ pokrenuti razvoj severnog dela Kragujevca, koji praktično i nema gde da se širi, jer je omeđen Velikim parkom, vojnom kasarnom i Memorijalnim kompleksom Šumarice. Pola godine kasnije stigla je zvanična informacija da je javna nabavka za projektovanje i izgradnju novog stadiona poništena.

I dok ljubitelji fudbala u Kragujevcu s nestrpljenjem očekuju nove vesti, nedavno je engleska Aston Vila odigrala utakmicu Lige šampiona protiv nemačkog giganta Bejarna na svom Vila parku, stadionu izgrađenom još krajem 19. veka. To Englezima nije smetalo da rekonstrukcijom postojećeg stadiona ispune rigorozne UEFA standarde za 21. vek. Tim pre se sve glasnije nameće pitanje da li je zaista neophodno da država novac poreskih obveznika troši na gradnju novih i na rekonstrukciju postojećih stadiona ili bi to trebalo da prepusti vlasnicima fudbalskih klubova. Ali, to je već problem nerešene vlasničke strukture domaćih klubova, uticaja i mešanja politike, interesnih krugova i lobija u sport. A to je u Srbiji Pandorina kutija koja će, možda, jednog dana da bude otvorena. Novi „Čika Dača“ do tada teško da će biti izgrađen.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

18 komentara
Poslednje izdanje