Lighthouse Podcast Backdrop
Foto: BCBP
Svetionik podkast na Radaru – Vojček Pšibilski, glavni urednik Visegrad Insight

Uspon desnice u Evropi u susret izborima za Evropski parlament

0

U susret izborima za Evropski parlament, u novoj epizodi podkasta „Svetionik“ politički analitičar Vojček Pšibilski, glavni i odgovorni urednik Visegrad Insight-a, podelio je svoja predviđanja o predstojećim evropskim izborima, ali i govorio o promeni vlasti u Poljskoj, usponu desnice u Evropi, budućnosti proširenja EU, kao i odnosima Poljske i Srbije.

Na parlamentarnim izborima u oktobru 2023. godine, vladajuća partija u Poljskoj – Pravo i Pravda (PiS), smenjena je posle osmogodišnje vladavine. Autori podkasta Beogradskog centra za bezbednosnu politiku razgovarali su sa Vojčekom Pšibilskim, glavnim urednikom internet portala Visegrad Insight, o tome kako je došlo do smene vlasti i početka procesa „odrobljavanja“ države. Praveći brojne paralele sa situacijom u Srbiji, gost je istakao glavne faktore koji su, čak i u nejednakim izbornim uslovima, doveli do pobede opozicije u Poljskoj.

Formiranje nove poljske vlade ulilo je nadu širom Evrope da će populistički talas konačno biti zaustavljen i preokrenut. Ali onda smo nedavno imali pobedu Pelegrinija na predsedničkim izborima u Slovačkoj, povratak na vlast stranke Smer pod vođstvom Fica, kao i neverovatan rezultat Gerta Vildersa u Holandiji pre toga. Gost podkasta je razgovarao o usponu desnice u Evropi, kako će se ona odraziti na izbore za Evropski parlament, ali i neke od glavnih nacionalnih izbora u Evropi, te da li će izborni uspeh populističke desnice oslabiti evropsku odlučnost u vezi sa Ukrajinom.

U epizodi su takođe razgovarali o pristupu nove poljske vlade prema Zapadnom Balkanu, mogućnostima proširenja Evropske unije do 2030. godine, kao i o tome koja država kandidat će prva pristupiti EU.

*Pogledajte epizodu podkasta Svetionik u videu na početku teksta

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

0 komentara
Poslednje izdanje