FSS VANREDNA SKUPSTINA 41 copy
Slaviša Kokeza Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Radar otkriva: Slaviša Kokeza prodaje i „poklanja“ svu imovinu koja se vodi na njega

„Srećni milioner“ u Srbiji ostavio samo poreske dugove

Dok je navodno nedostupan srpskim pravosudnim organima, jer se ne zna da li ijedno tužilaštvo vodi bilo kakav postupak protiv njega, bivši predsednik FSS-a i član SNS-a već je lično ili preko ovlašćenih posrednika prodao, poklonio ili ugasio sve firme čiji je vlasnik formalno bio. Sada pokušava da proda i nekretnine, dva stana i poslovni prostor, kao da nema nameru da se ikada vrati na „mesto zločina“

Nakon najava u režimskim tabloidima da mu sledi hapšenje, da će biti krivično gonjen zbog 640 miliona evra zarađenih na švercu cigareta, pa čak i da je umešan u pripreme atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Slaviša Kokeza, biznismen, bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije i viđeniji član Srpske napredne stranke, praktično je iščezao iz Srbije. Do ovdašnje javnosti stižu informacije da živi u Majamiju, da se bavi građevinom ili ugostiteljstvom, ili da je viđen u elitnom letovalištu u Dominikanskoj Republici.

I dok vlast pokušava da iskreira sliku da je u bekstvu i tako pune tri godine, on se za to vreme ubrzano „rešava“ svega što ima u Srbiji. Poslednju firmu prodao je u julu 2023, a od nekretnina na njegovo ime vodi se samo još jedan poslovni objekat, na koji je zbog poreskog duga od skoro milion evra stavljena zabrana raspolaganja. Sa druge strane, dva Kokezina stana na Novom Beogradu krajem prošle godine dobila su nove vlasnike, ali iz nekog razloga upis tih promena u Katastru još nije dovršen. 

SERBIA BRAZIL 65 copy
Slaviša Kokeza Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Priča o Slaviši Kokezi dugo je i ličila na onu o „srećnom milioneru“, kako je svojevremeno nazvao jednu svoju firmu. U biznis je ušao otvaranjem trafike, da bi se, dolaskom Srpske napredne stranke, toliko obogatio da je mogao, bar mereno imovinom i ostvarenim prihodima i profitima niza njegovih firmi, praktično ravnopravno da sedi u društvu članova čuvenog Srpskog kluba Privrednik, koji su biznis razvijali decenijama.

Kokezin put do uspeha sa ograničenim rokom trajanja

Da bi svom statusu dao na težini izdao je i autobiografiju pod nazivom Moj put do uspeha. Ipak, taj uspeh očigledno je imao ograničen rok trajanja, pa je posle dugogodišnjeg i nesmetanog uživanja u novcu, a potom i na poziciji predsednika Fudbalskog saveza Srbije, u režimskim medijima postao glavni negativac.

U srpskoj javnosti nema ga bar tri godine. Zapravo od momenta kada je prvi put, u februaru 2021, priveden na informativni razgovor i to u sklopu istrage protiv klana Veljka Belivuka. Navodno je tada, takođe uhapšeni, kontroverzni biznismen Aleksandar Kajmaković, poznat i po nadimku Aca Bosanac, rekao da ga je upravo Kokeza upoznao sa Belivukom. Potom je dovođen u vezu sa aferom o prisluškivanju i pripremama jednog od atentata na Aleksandra Vučića, a vrhunac svega bile su optužbe da je švercom cigareta iz Crne Gore, zajedno sa saradnicima iz policije i Uprave carina, zgrnuo 640 miliona evra. Nepunih mesec dana kasnije, 22. marta 2021. podneo je neopozivu ostavku na funkciju predsednika FSS.

BUNJEVCEVIC MEMORIJAL 47 copy
Slaviša Kokeza Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Javnosti je servirana informacija da je pobegao iz zemlje, te da je nedostupan pravosudnim organima. I zaista u Srbiji nije viđen dugo. Pričalo se da je u Majamiju i da je tamo pokrenuo svoj biznis. I do Radara su stigle informacije da se bavi građevinarstvom i da je otvorio svoj ugostiteljski objekat, a navodno odlazi u restorane koje „drže“ Srbi. Nova.rs je objavila da je viđen i u Dominikanskoj Republici i to u mondenskom letovalištu Punta Kana.

I dok je srpskim pravosudnim organima navodno nedostupan, on ipak ovde, lično ili preko ovlašćenih lica, završava potrebnu papirologiju – prebacuje vlasništvo nad nekretninama na druga lica, a slično je i sa pojedinim firmama. I sve izgleda kao da nema nameru da se vrati u Srbiju.

U Srbiji mu ostale samo nekretnine i poreski dugovi

U ovom trenutku formalno se na Slavišu Kokezu vode tri nekretnine. Ipak, sudeći po podacima iz Katastra nepokretnosti jasno je da više nije vlasnik dva stana i da je prenos vlasništva u toku, ali iz nekih razloga do kraja nije okončan. Tako je na troiposoban stan, površine 92 kvadrata, na Bežanijskoj kosi 30. oktobra prošle godine u Katastru nepokretnosti stavljena zabeležba da je predat zahtev za promenu imaoca prava. To je slučaj i sa dvoiposobnim stanom, površine od 80 kvadrata, u istoj ulici. Međutim, na obe nepokretnosti stavljena je zabeležba i da prvostepena odluka nije konačna. Iz svega toga moglo bi se zaključiti da je Kokeza sa nekim potpisao kupoprodajni ugovor, ugovor o poklonu ili razmeni kada je reč o tim stanovima, ali i da postoji problem zbog kojeg taj posao skoro godinu dana nije formalizovan u Katastru. 

Advokat Ivan Ninić navodi za Radar da bi prenos vlasništva bio završen u roku od 15 dana da je dokumentacija uredna. U tom periodu bi, dodaje on, strankama u postupku, odnosno starom i novom vlasniku, bilo uručeno rešenje o uknjižbi.

SERBIA U19 BOSNIA U19 54 copy
Slaviša Kokeza Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

„U ovom slučaju, međutim, neki formalno-pravni problem postoji. On može da bude formalne prirode, ako je dokumentacija neuredna, a možda postoji problem i sa dostavljanjem pošte. Ipak, i to se rešava isticanjem na oglasnoj tabli. Ne verujem da je Slaviša Kokeza otišao iz Srbije a da nije obezbedio redovan prijem pošte i da nije ovlastio lice koje će u njegovo ime sve to obaviti. Problem može biti formalne prirode, a može biti i administrativni. Nije logično i nije tipično da se u čistoj situaciji stvar ne reši za 15 dana“, objašnjava Ninić.

Bivši predsednik FSS je u problemu sa još jednom nekretninom koja se nalazi u Zemunu, u Ulici Džona Kenedija. Reč je o delu poslovnog objekta korisne površine od ukupno 605 kvadrata, od kojeg, sudeći po Katastru, Kokezi pripada trećina ili 200 kvadratnih metara. Ipak, i na ovu nekretninu stavljena je zabeležba i to 18. decembra 2023. Piše da se ona odnosi na „zabranu raspolaganja, otuđenja ili stvarnih prava na nepokretnosti“ i „zabrane izvršenja od strane trećih lica“, a radi obezbeđenja naplate poreza na kapitalni dobitak. Dalje se navodi da je taj porez dospeo na naplatu u ukupnom iznosu od 111.400.528 dinara, što je oko 950.000 evra. 

Na poslovni objekat u Zemunu, čiji je Kokeza suvlasnik, u decembru 2023. stavljena je zabrana raspolaganja i otuđenja zbog neplaćenog poreza na kapitalnu dobit od 950.000 evra. Indikativno je, međutim, da je taj porez Kokeza trebalo da plati još 2019, a njegova nekretnina je stavljena kao zalog tek četiri godine kasnije i 33 meseca od kako je nestao bez traga i glasa

Zanimljivo je, međutim, što se taj dug odnosi na rešenje izdato još 1. februara 2019, kojim je obračunat porez u iznosu od 22.199.941 dinar. Drugo rešenje je od 16. juna iste godine, a po njemu je Kokeza imao obavezu da plati obavezu državi u iznosu od 49.980.593 dinara sa obračunatom kamatom. Dakle, četiri i po godine godine Kokeza nije platio taj porez na kapitalnu dobit, a njegova nekretnina je stavljena kao zalog tek krajem prošle godine, 33 meseca nakon što je otišao iz Srbije i nestao bez traga i glasa.

Sve firme već prodao ili likvidirao

Kokeza je bio vlasnik niza firmi, od kojih su neke dobijale brojne poslove od države. Danas se na njegovo ime ne vodi nijedna. Poslednja koja je promenila vlasnika je Senior team, čija je osnovna delatnost trgovina računarima na veliko. Kako je zabeleženo u Agenciji za privredne registre, 24. jula 2023, nju je od Kokeze kupio Slavko Kojić.

U dokumentaciji se može videti da je promena vlasništva prvi put pokušana još u aprilu 2021, samo dva meseca nakon što je bivši predsednik FSS bio privođen, ali taj zahtev u APR-u bio je odbijen. Tada je kao vlasnik trebalo da se upiše firma Proret (ranije Prointer IT Solutions and Services, koja je povezana sa Kokezom), a po osnovu ugovora o prenosu udela koji je zaključen još 2018.

U Agenciji za privredne registre su, međutim, zaključili da ugovor nije izvršni, s obzirom na to da nisu ispunjeni neki ključni uslovi. Jedan od njih je i isplata kupoprodajne cene, odnosno potvrda iz banke da je kupac uplatio novac prodavcu, što se očito nije dogodilo. Inače, Senior team je od marta 2022. u neprekidnoj blokadi već 915 dana, a na sajtu Narodne banke Srbije se može videti da je početkom ove sedmice dospeli, a neplaćeni dug dostigao 26.335.313 dinara ili 225.000 evra. 

Preostale firme koje su se u skorije vreme formalno vodile na Kokezu su u međuvremenu obrisane iz APR-a, odnosno likvidirane. Jedna od njih je Best contact, koja se bavila iznajmljivanjem vlastitih ili tuđih nekretnina i upravljanje njima. Ona je u APR-u obrisana u oktobru 2021.  

slavisa kokeza 2452846 copy
Slaviša Kokeza Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Tajne veze sa Prointerom i Eurosalonom

Od preduzeća koja su dobro poznata srpskoj javnosti, neka i dalje dobro posluju i dobijaju poslove od države. Već godinama priča se da Kokeza zapravo stoji iza kompanije Prointer, čiji je formalni vlasnik bio Slobodan Kvrgić. Biznisi njih dvojice neretko su se preplitali. Upravo je Kokeza 2014, godine od Kvrgića kupio Eurosalon fabriku i to za svega 190.000 evra, iako su, prema pisanju Insajdera, samo nekretnine vredele oko 1,3 miliona evra, a obrtna imovina oko 2,4 miliona evra. Kvrgić, koji je u to vreme bio i vlasnik Prointera, tri godine kasnije Eurosalon je formalno vratio u svoje vlasništvo, ali po ceni od 915.000 evra. Sve vreme te dve kompanije nalazile su se na istoj adresi, u Dunavskoj bb, iako su vlasnici bili različiti. 

Da je Prointer rastao pre svega zahvaljujući poslovima koje je dobijao od države jasno je iz podatka da je tokom 2012. pobedio na jednom, a 2016. na čak 150 tendera. Insajder je objavio da je ova firma 2012. imala prihod od 73 miliona dinara, a tri godine kasnije zaradila je više od 2,5 milijardi dinara. Broj poslova sa državnim preduzećima i organima samo je bio privremeno smanjen nakon afera sa Kokezom. Kako je objavila Nova.rs, od februara 2022. do početka 2023. ta kompanija je zajedno sa ćerkom firmom Prointer web dobila ugovore vredne više od 13 miliona evra. 

I Eurosalon je procvetao kada ga je preuzeo Kokeza i za samo dve godine sklopio je oko 40 poslova sa državnim institucijama i preduzećima, četiri puta više nego pre promene vlasnika. Vlasnik Prointera i Eurosalona danas je javnosti nepoznata Ivana Rajić, a zanimljivo je da se upravo u njenim prostorijama u vreme poslednjih izbora nalazio kol centar SNS-a

I Eurosalon je procvetao kada ga je preuzeo Kokeza. U prvoj godini od kupovine prihodi od prodaje praktično su duplirani sa 212 miliona na 393 miliona dinara. Takođe, za dve godine, 2016. i 2017, Eurosalon je putem javnih nabavki sklopio oko 40 poslova sa državnim institucijama i preduzećima, četiri puta više nego u periodu od 2012. do 2014. Vlasnik Prointera i Eurosalona danas je javnosti nepoznata Ivana Rajić, a zanimljivo je da se upravo u njenim prostorijama u vreme poslednjih izbora nalazio kol centar SNS-a.

Šta je o optužbama na Kokezin račun rekao predsednik Vučić

U ovom trenutku nije poznato da ijedno tužilaštvo u Srbiji vodi bilo kakav postupak protiv Kokeze. Tužilaštvo za organizovani kriminal se u februaru 2022. izjasnilo u odgovorima na pitanja advokata Ivana Ninića da nikada nisu, niti vode bilo kakav postupak protiv bivšeg predsednika Fudbalskog saveza. S druge strane, Više javno tužilaštvo u Beogradu je vodilo predistražni postupak u vezi sa određenim transakcijama u FSS, ali i o navodima o nameštanju utakmica.

FIFA INFANTINO 52 copy
Slaviša Kokeza Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu dalo je, naime, nalog policiji 6. aprila 2021. za prikupljanje obaveštenja radi provere određenih navoda. Kako je pisala Nova, provere su se odnosile na donaciju FIFA i UEFA od 130.000 evra Fudbalskom klubu Bežanija, i navode da je pola te sume taj klub navodno „morao“ da „vrati“ FSS-u. Proveravalo se, takođe, i da li je bilo uplate od milion dinara na račun FK Bežanija, ko je uplatio i koji je bio osnov uplate, a tih milion dinara su potom uplaćeni FSS-u u vidu kazne. 

Šta se sa tim dogodilo, nije poznato. Radar je uputio pitanja Višem tužilaštvu dokle je stigao postupak protiv Kokeze, da li je i dalje u predistražnoj fazi, kao i da li se za njim traga, ali odgovor nismo dobili. Međutim, u decembru prošle godine na tu temu oglasio se „glavni tužilac“, odnosno predsednik Aleksandar Vučić.

Koliko znam, protiv Kokeze se vodi postupak, ali ja nisam u tom slučaju video tako čiste dokaze za 600 miliona (evra). Video sam za ozbiljan novac, ali on je mnogo manji od te sume… Ali zamislite, za razliku od gospodina Kokeze, protiv koga se vodi postupak, protiv Đilasa, koji je zaradio desetostruko, ne vodi se postupak

Aleksandar Vučić, u decembru 2023.

„Koliko znam, protiv Kokeze se vodi postupak, ali ja nisam u tom slučaju video tako čiste dokaze za 600 miliona (evra). Video sam za ozbiljan novac, ali on je mnogo manji od te sume koju su pominjali tabloidi. Ali zamislite, za razliku od gospodina Kokeze, protiv koga se vodi postupak, protiv Đilasa, koji je zaradio desetostruko, ne vodi se postupak“, rekao je tada Vučić za NIN.

Još neko bi da isprazni Kokezinu slamaricu

Advokat Ivan Ninić kaže da je status bivšeg predsednika FSS-a potpuno nedefinisan, te da se sve što se dešava sa njim – dešava van očiju javnosti. To, kako ističe, ostavlja prostor da represivni aparat prema njemu bude tolerantan i to zato što je čovek od poverenja ove vlasti.

„Mislim da je ona priča od 600 i nešto miliona evra koje je zgrnuo zapravo pritisak u funkciji da se Kokeza reketira, odnosno da se ono što je utvrđeno da je prisvojeno na neki način podeli sa predstavnicima izvršne vlasti ili sa centrima političke moći koji gospodare životima svih nas. Tako da ja mislim da je cela kampanja protiv Kokeze bila u funkciji da se njegova slamarica isprazni jer je konačno neko ko analizira sve to stekao uvid u njegovo enormno bogaćenje. Uopšte ne sumnjam da je to tako. Poražavajuće je za pravni poredak da se te operacije odvijaju van institucija i da on može da napusti Srbiju, da ode bilo gde i nastavi život kao da se ništa nije desilo“, zaključuje Ninić.

Priča od 600 i nešto miliona evra koje je zgrnuo je u funkciji da se Kokeza reketira, da se ono što je prisvojio na neki način podeli sa predstavnicima izvršne vlasti ili centrima političke moći. Ta kampanja je bila u funkciji da se njegova slamarica isprazni, a poražavajuće za pravni poredak je da se sve te operacije odvijaju van institucija

Ivan Ninić

Utisak je da je Slaviša Kokeza otišao da se više ne vrati u Srbiju, bar ne da u njoj živi. On je još samo jedan naprednjak u nizu koji je nekad bio čovek od najvećeg poverenja i samog Aleksandra Vučića, uživao u blagodetima naprednjačkog sistema, da bi na kraju iz ovog ili onog razloga prošao kroz medijsko blato SNS-a. I ako bude kao sa ostalima, a na tom spisku je i Nebojša Stefanović, njemu će i dalje biti dobro. Možda samo ne toliko dobro kao ranije.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

30 komentara