skuspstina grada beograda 21062024 0038
Aleksandar Šapić Foto:.L./ATAImages
Budžet Beograda

Rebalans ili debalans

Izdanje 28
1

Otuda utisak da će usvojeni rebalans izazvati još veći debalans i da će minus u gradskoj kasi na kraju godine premašiti planiranih sedam milijardi dinara

Uz obrazloženje gradske vlasti na čelu sa Aleksandrom Šapićem da će prihoda biti za 6,1 odsto u odnosu na originalni budžet, vladajuća većina u Skupštini Beograda izglasala je rebalans gradske kase za 2024. Na prvi pogled moglo bi se zaključiti da stvari idu u dobrom pravcu. Ali, koliko god se vlast trudila, teško može sakriti da gradske javne finansije nisu u tako dobrom stanju, kao što pokušava da ih predstavi.

Jeste da rebalans planira skromno povećanje tekućih prihoda sa 165,6 na 169,3 milijarde dinara, ali da bi se cilj dostigao morali bi za čak 15,4 odsto da nadmaše prošlogodišnje. Uz očekivani rast BDP-a od 3,8 i inflaciju od 4,3 odsto, praktično nemoguće.

Još manje je to verovatno ako se zna da su u prvom polugođu prihodi gradske kase u proseku bili 12,7 milijardi, a sada bi morali da se povećaju na 16,4 milijarde dinara mesečno. Kako će ih povećati za čak 29 odsto, Šapić i njegovi saradnici, naravno, nisu objasnili. Konačno, koliko je novi plan nerealan svedoči i podatak da su prihodi u 2023. rasli sporije (13,7 odsto) od zbira realne stope rasta BDP-a i inflacije, a sada se očekuje da će u drugoj polovini 2024. rasti tri i po puta brže od BDP-a i cena.

Otuda utisak da će usvojeni rebalans izazvati još veći debalans i da će minus u gradskoj kasi na kraju godine premašiti planiranih sedam milijardi dinara. Ako je ikoga briga za to.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

1 komentar
Poslednje izdanje