1. Spisateljica kao spisatelj za muškarca , ali ima i pisac za muškarca , pa kako bi to pisac glasilo za žene ?

 2. Nekad davno, biti deo zapada, biti EU ili živeti i raditi u Americi je bilo nešto što je svako želeo. Dvili smo im se, videli u njima sebe i svoju budućnost. Zadnjih 10 godina je to isparilo i apsolutno nema veze sa nacionalizmom. Ima veze sa time da, makar meni, oni sve više liče na ono što nam je u komunizmu smetalo… verbalni delikt, nesigurnost privatne imovine, danas jesi-sutra nisi, narativ koji mora da se sledi inače imaš posledice po karijeri, a time i po kvalitetu života… kada se na to dodaju neke „ludosti“ koje nikako da prođu, a mnogi i pored gore navedenog to smatraju ozbiljnim psihičkim boleštinama, onda se ruska autokratija i kineska diktatura čine kao manje od dva zla.

  1. To poređenje ne govori skoro ništa ni o jednoj od pomenutih zemalja. Ali zato mnogo o Vašem poznavanju sveta.

  1. kome smeta?!
   Hrvatski izvorno Srpski jezik ne moze nikome da smeta,meni je bas drago kada odem i Hrvatsku sto govorimo skoro pa isti jezik

 3. Ovaj intervju je bilo pravo uživanje za slušati, gledati, čitati. Hvala divnoj Vesni, gospodinu Slavkoviću i Radaru.

 4. Odlican intervju. Kriz moju prizmu, Englezi i Rusi nisu dali najveci doprinos unetnickom izrazavanju u Evropi. Mnogo vise su Francuzi pa i Italijani i Spanci. Francuzi svakako najvise. Sve ostalo odlicno analizirano, po mom ukusu.

 5. Ne može se u savremenu Evropu sa radikalima na vlasti u Srbiji . Presvučenim i maskiranim , ali ipak samo Šešeljevim radikalima . To što ih ta EU i SAD podržavaju , samo nas dodatno distancira od EU , jer to jednostavno nije normalno i u nama samo budi sumnju i pitanje šta se iza toga krije .

  1. Tema: podrška zapada Vučićevoj režimu

   Ozbiljnog „podržavanja“ nema, čak ima veoma jasne kritike. Koju ova mafija uspešno potiskuje u javnosti, usput prećutkujući da od EU na osnovu naše kandidature stalno dobijamo velike pare za reforme, institucije, infrastrukturu, prosvetu, pravnu državu. A reformi nema, institucije uništene, …

   Stvar je jednostavna: realno Balkan na zapadu uopšte nije tema sem zbog neprekidnog huškanja i izazivanja rata, tradicionalno uz „bratsku podršku“ Rusije.

   Oni žele samo da ovde prestane baš to huškanje, podmetanje, prepucavanje, nasilje. A to je glavni instrument opstanka ove mafije, koja stranim investicijama i bajkama o tobožnjem „evropskom putu“ (na kome stoje i ne miču se), „zapadnim partnerima“ itd. … uspešno pokriva svoje pravo lice i još se nudi kao ozbiljan partner i garant mira, a pliva u korupciji, pranju novca, nepotizmu.

   I šta tu zapad može?
   Može da zaustavi tu pomoć, ali onda rizikuje da ove siledžije opet zapale Balkan usred raznih drugih kriza.
   Moskva bi se obradovala kao 1914.

   Zato zapad i dalje plaća.

 6. Dobar je ceo intervju, ali naslov je savršen. Da smo bližeprirodno bi pripadali, da smo dalje bilo bi nam jasno da to nije naš put. Ovako, duže od veka ni u Evropi ni van nje.
  Pri tome ne mislim na šaviniste i divljake. Njima je jasno, oni su deo problema. Nažalost, samo deo.

 7. A Bugarska i Rumunija su kao veca Evropa od nas, jer su vec vise od 17 godina clanice EU i NATO.